Egyptiläisille uusia oppeja Suomen lämmössä

blogiin

Egyptissä käynnissä oleva kaksivuotinen Twinning-hankkeemme toi helmikuussa egyptiläisten ryhmän vieraiksemme tutustumaan suomalaiseen koulutuksen arviointiin. Ohjelmantäyteisen viikon lopuksi ryhmä oli varsin tyytyväinen saamistaan uusista opeista ja kehitystyö on kaiken kaikkiaan taas hyvässä vauhdissa.

Egyptiläisille suunniteltu vierailuohjelma muodostui valtaosin esitelmistä ja niiden pohjalta käydyistä keskusteluista eri organisaatioissa. Erityisesti vieraita kiinnosti tutustuminen korkeakoulujen ja oppilaitosten toimintaan sekä tilaratkaisuihin. Kysymykset, joita egyptiläiset esittivät esitelmien pitäjille, kertoivat paitsi asiantuntijuudesta myös aidosta kiinnostuksesta asiaan.

Egyptiläisten vierailuohjelmasta kaksi päivää oli Helsingissä ja kolme Jyväskylässä. Helsingissä ryhmä kävi Helsingin yliopistossa, Korkeakoulujen arviointineuvostossa, Opetus- ja kulttuuriministeriössä, Opetushallituksessa sekä Arcadan ja Omnian oppilaitoksissa. Jyväskylässä tutustuttiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun lisäksi Koulutuksen arviointineuvostoon, Jyväskylän yliopistoon ja Jyväskylän koulutuskuntayhtymään.

Lämmintä ja sujuvaablogi_400w

Kokonaisuudessaan ohjelma sujui yllätyksettömästi, jollei yllätyksenä voida pitää sitä, että sää oli vieraiden odotuksia lämpimämpi. Heitä oli pyydetty varautumaan mahdollisiin vuodenajalle tyypillisiin pakkasiin, mutta kaikeksi onneksi lämpötila tuskin kävi viikon aikana pakkasen puolella.

Perjantain palautetilaisuudessa vieraat vakuuttivat tyytyväisyyttään matkan antimiin. He pystyivät nimeämään useita oppimiaan asioita, joita voivat hyödyntää jopa sellaisenaan kotona Egyptissä omassa työssään. Tietysti valtaosa Suomessa opitusta on sellaista, jota on pakko soveltaa Egyptin olosuhteisiin ja kulttuuriin sopivaksi. Jotain jäi myös kategoriaan ”hyvä tietää, mutta eipä tuolla taida olla meille käyttöä”.

Vieraat pitivät selvästi Suomesta, vaikka lähes kaikki valittivat siitä, että Jyväskylästä ei oikein löytynyt kaupoista matkamuistoja. Haluttu Suomi T-paitakin jäi harmillisesti löytymättä.

Egyptiläisten vierailusta myös uutisoitiin Keski-Suomen alueuutisissa 13.2.

Mitäs sitten?

Egyptissä koko maan koulutuksen arviointia kehittävä Twinning-hankkeemme jatkuu siis parhaillaan suunnitelmien mukaisesti. Elokuussa maan levottomuuksien vuoksi keskeytetyn kaksivuotisen hankkeen toimenpiteet aiotaan nyt kiriä kiinni. Jatkossa JAMKista on lähdössä Egyptiin useita asiantuntijoita ja syksyn aikana ollut taukojakson aikana syntynyt jälkeenjääneisyys pystytään kuromaan umpeen.

Uusi ryhmä Egyptistä on tulossa Jyväskylään 31. maaliskuuta viikon opintovierailulle. Silloin teemana on osaamisen, opitun ja taitojen arviointi. Kaikki vierailukohteet ovat Jyväskylässä. Me JAMKissa pidämme huolen siitä, että tulevatkin vieraat saavat täysipainoisen vierailuohjelman.

Teksti ja kuvat: Jorma Sinkkonen