Kohtaamisia ja kuulumisia hanketorilla

Torstaina 5.4. järjestettiin Jyväskylässä Opettajankoulutusfoorumin seminaari, jonka yhteyteen JAMKin opekorkea organisoi hanketorin. Tori tarjosi hankkeille mahdollisuuden esitellä toimintaansa ja verkostoitua – molemmista näkökulmista otettiin ilo irti. Yhteistyökuvioita viriteltiin ja kuulumisia vaihdettiin 12 keskisuomalaisvetoisen hankkeen voimin.

  

JAMKin opekorkean hankkeista mukana olivat esimerkiksi OSMO ja TESSU. OSMOn kuulumisista kertoili projektipäällikkö Riikka Michelsson:

– OSMO – Monikulttuurista osaamista Ohjaamoihin -projektille kuuluu hyvää: olemme saaneet jatkoaikaa vuoden 2018 loppuun asti ja pystymme palvelemaan myös uusia aloittavia Ohjaamoita. OSMO kouluttaa, sparraa ja valmentaa Ohjaamoita ympäri Suomea monikulttuurisen ohjausosaamisen kehittämisessä. Ohjaamoista sekä OSMOsta löytyy lisää tietoa kohtaamo.info-sivuiltamme.

TESSU – Tehdään yhdessä ohjausta -projektin standilla heräsi keskusteluja TESSU-valmennusten prosesseista ja välineistä, mutta myös opinto-ohjauksen roolista Ohjaamoissa. Foorumiin osallistuneet opinto-ohjaajat ja kouluttajat olivat kiinnostuneita kuulemaan, mitä toimijoita Suomen Ohjaamoissa on mukana, millaiset ammattilaiset vastaavat uraohjauksesta ja olisiko Ohjaamo oikea paikka myös kansainvälisille opiskelijoille.

– Muiden opekorkeiden kumppaneiden kanssa pohdimme sitä, kuinka TESSU- ja OSMO-projektien materiaalit ja opit voidaan ottaa hyötykäyttöön opettajan- ja ohjaajankoulutuksessa. Syntyipä jo alustavia ideoita siitä, kuinka voimme toisiamme kouluttaa näistä teemoista, kertoo TESSUn tiedottaja Anna-Kaisa Tiihonen.

Anna-Kaisa Tiihonen (TESSU), Riikka Michelsson (OSMO), Paula Tyrväinen (eAMK) ja Eila Burns (ViSuAL).

Uusista hankkeistamme torilla esittäytyi Video-Supported Education Alliance ViSuAL. – ViSuAL-hankkeen keskiössä on video ja sen käyttö yhteisöllisessä ohjauksessa ja opetuksessa pedagogisesti kestävällä tavalla. Kansainväliseen hankkeeseen sisältyy tutkimusta ja sen hyödyntämistä pedagogisten mallien luomisessa, summaa Eila Burns. – Erityisen hienoa on se, miten ajankohtainen hanke on vaikkapa Suomen opettajankoulutuksen kehittämisessä. Tutkimuslähtöisyys, luovuus ja digitaalisuus kulkevat käsi kädessä.

Kiitos kivasta toripäivästä kaikille mukana olleille – sekä esittelijöille että kävijöille!

Teksti: Kati Poikonen, Riikka Michelsson, Anna-Kaisa Tiihonen, Eila Burns
Kuvat: Kati Poikonen