Kosovon turvallisuusalan koulutusta kehittämässä – AOKKin missiot vauhtiin
Nyt kun elämme syksyä 2016, lähes kaikki Kosovon Twinning-hankkeen osaprojektit ovat jo käynnistyneet (lue koko hankkeen käynnistämisestä täältä).
Meitä on jo useita asiantuntijoita, jotka olemme päässeet tutustumaan kosovolaiseen elämänmenoon maan pääkaupungissa Pristinassa viikon mittaisilla työskentelyjaksoilla. Ensimmäiset meistä vierailivat Pristinassa ja KAPSissa touko- ja kesäkuussa, seuraavat lokakuussa ja loputkin aloittavat työskentelynsä kuluvan syksyn aikana.
E-Oppimista edistämässä
Toukokuussa Markku Rissanen kävi perehtymässä KAPSin e-oppimisen tulevaisuudensuunnitelmiin ja mahdollisiin oppimisalustoihin. Hän tapasi ICT-asiantuntijoita sekä KAPSista että yrityksistä, joiden järjestelmiä voitiin harkita KAPSiin hankittavaksi. Viikon alkupuolella järjestettiin seminaari e-oppimisesta KAPSin hallinnolle ja ICT-osastolle.
Markku käynnisti paikallisten osallistujien kanssa kehittämistoimenpiteitä, jotka sisälsivät TVT-strategian laatimisen ja TVT-opetuksen sijoittumista opetussuunnitelmaan.
Opinto-ohjauksen äärellä
Anne Leppänen ja Seija Koskela aloittivat oman urakkansa kesäkuussa 2016. Heidän tehtävänään on yhdessä paikallisten toimijoiden kanssa kehittää KAPSin ohjausjärjestelmää ja tukea käyttökelpoisen ohjaussuunnitelman laatimisessa. Kuten tutkimuksissakin on usein todettu, yhteisen kielen puuttuminen on merkittävin yksittäinen syy yhteistyön epäonnistumiseen tällaisissa projekteissa. Jotta kielen asettamilta haasteilta vältyttäisiin, koettiin tärkeänä löytää yhteinen ymmärrys käytettävistä käsitteistä heti aluksi. Erilaisten paikallisten asiantuntijoiden kanssa käydyissä keskusteluissa etsittiin käsitteitä läpikäymällä yhteistä ymmärrystä sille, mitä ollaan tekemässä ja mitä halutaan tavoitella.
Viikon aikana päästiinkin hyvään yhteisymmärrykseen ja sovittiin, kuinka paikalliset etenevät ennen seuraavaa yhteistä tapaamista maaliskuussa 2017. Kotitehtävänään KAPSiin perustettu työryhmä miettii ohjaussuunnitelman taustafilosofiaa ja tarkoitusta, selvittää jo olemassa olevat opiskelijapalvelut sekä tunnistaa, millaisia ohjaustarpeita opiskelijoilla on.
Expertin päivä – työtä ja tunnelmia
Pristinassa meistä short term experteistä huolehtii paikalla koko hankkeen ajan asuva RTA (Resident Twinning Advisor) Ritva Vähäkoski. Ritva vastaa koko hankkeen toiminnan ohjauksesta Kosovossa mutta myös kaikesta pienistä käytännön järjestelyistä, jotka helpottavat meidän shorttereiden työntekoa missioiden aikana. Hän on mm. neuvotellut meille hyvät hotellisopimukset. Aamuisin taitamme henkilökunnan bussilla matkan KAPSiin, joka sijaitsee Vushtrrin kaupungissa reilun puolen tunnin ajomatkan päässä Pristinan keskustasta. KAPSissa Short term experteille on varattu oma työskentelytila. Keskusteluja RTAn kanssa on jatkettu iltaisin ruokailun ääressä mukavissa paikallisissa ravintoloissa Pristinan keskustassa.
Tässä odotellaan bussia hotellin edessä.
Shorttereiden työhuone KAPSissa
Viehättävistä lounaspaikoista ei ollut puutetta. Ruoka on erittäin maukasta ja suomalaisittain katsottuna myös erittäin edullista.
Teksti: Seija Koskela ja Leena Kaikkonen
Kuvat: Seija Koskela