Kosovon turvallisuusalan koulutusta kehittämässä – yhteistyön äärellä

Ammatillinen opettajakorkeakoulu on kumppanina Poliisiammattikorkeakoulun (POLAMK) koordinoimassa Twinning -rahoitteisessa hankkeessa ”Further Support to Public Safety Education in Kosovo”.  Viime keväänä pääsimme tosi toimiin, kun opiskelijoiden opinto-ohjauksen ja verkko-oppimisen kehittäminen käynnistyi KAPSissa (Kosovo Academy For Public Safety).

Marraskuussa starttasi KAPSin tutkimus- ja kehittämistoiminnan tukeminen kolmipäiväisellä orientaatioseminaarilla.  Tutkimus- ja kehittämistoiminnan tärkeys KAPSissa näkyi muun muassa siinä, että orientaatioseminaariin oli kutsuttu merkittäviä tahoja. KAPSille tärkeiden yhteistyöorganisaatioiden lisäksi kutsuvieraina nähtiin esimerkiksi Suomen suurlähettiläs Anne Huhtamäki ja suurlähetystön erityisasiantuntija Lari Peltonen sekä EU-toimiston ja muiden kansainvälisten organisaatioiden edustajia.

Orientaatioseminaarissa esiteltiin POLAMKin, RISEn (Rikosseuraamuslaitos), Tallinnan yliopiston ja JAMKin tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Yleiskuvan tarjoaminen näiden eri partneriorganisaatioiden tutkimus- ja kehittämistoiminnasta viritti keskustelua siitä, mitä KAPSin tutkimus- ja kehittämistoiminta voisi olla, ja millaisia yhteistyömahdollisuuksia tästä verkostosta löytyisi. Lisäksi jaoimme esimerkkejä hyvistä tutkimus- ja kehittämistoiminnan käytännöistä. Kun kukin meistä oli valmistautunut esittelemään 2-3 hyvää käytännettä, sai KAPSin henkilöstö pohdittavakseen kymmenkunta erilaista casea. Näistä he voivat napsia ja jalostaa heille sopivia käytänteitä.

Tärkeää tässä aloituksessa oli myös se, että tavattiin kasvokkain, luotiin yhteistyöilmapiiriä, rakennettiin yhteistyösuhteita ja päästiin keskustelemaan yhteisistä kiinnostuksenkohteista. Tutkimus- ja kehittämistoiminnan alkuun saattamisessa on paljon työtä ja se vaatii myös KAPSin henkilöstöltä ponnistelua. Luottavaisin mielin käymme käsiksi työhön. Seuraavan kerran tapaamme tammikuussa, kun KAPSin henkilöstöä tulee vierailemaan Suomeen.

wp_20161116_001

Bussilla töihin. KAPS sijaitsee Vushtrrissa, noin 30 km Pristinasta pohjoiseen. Työmatka taittuu turvallisessa seurassa.

wp_20161114_003

KAPSin käytävää koristaa eri vuosikurssilaisten liput ja ajatus ”Police Are The PEOPLE and The People Are The Police”.

foods

Paikallista lounasruokaa Vushtrrissa. Leipää ei ainakaan säästellä, sillä jokaiselle on yksi kokonainen leipä, kebabia, ihanan suolaista juustoa ja salaattia. Turkkilainen kahvi jälkiruuaksi kauniisti katettuna.

Vaikka päähyödynsaaja on KAPS, on selvää, että tämän kaltaiset hankkeet mahdollistavat kaikkien toteuttajaorganisaatioiden oppimisen kun eri organisaatioiden asiantuntijat toteuttavat yhdessä kehittämistoimia paikan päällä Kosovossa. Tältäkin reissulta jäi muhimaan ideoita muiden hyviksi havaituista käytännöistä.

Matkalla mukana olivat: Vesa Muttilainen (POLAMK), Hannu Kiehelä (RISE), Indrek Saar (Sisekaitseakadeemia) ja Irmeli Maunonen-Eskelinen JAMK

Lue lisää hankkeesta:

www.kapstwinning.org/?lang=english

www.polamk.fi/tki/projektihaku/further_support_to_public_safety_education_kosovo

Teksti: Irmeli Maunonen-Eskelinen
Kuvat: Irmeli Maunonen-Eskelinen