Kurkistus kulisseihin: Egyptin Twinning-hanke käynnissä

Vuoden 2013 alussa se alkoi, ensimmäinen yhteistyöhankkeemme Egyptissä. 50 000 oppilaitoksen ja miljoonien opiskelijoiden maassa haasteitakin riittää, mutta niihin vastaamme suomalaisella osaamisella ja päättäväisyydellä.

Egyptin kansallisen koulutuksen arviointi- ja akkreditointikeskus NAQAAE:n toiminnan kehittämiseksi käynnistetty hanke on merkittävä avaus paitsi meille myös Suomen ensimmäinen koulutussektorin Twinning-hanke sekä EU:n ensimmäinen koulutuksen arviointiin keskittyvä kumppanuushanke Egyptissä. Monella tasolla siis kansainvälistytään uudella tavalla.

Twinning-hankkeemme on uudenlainen avaus AOKKin kansainvälisessä toiminnassa. Toki uusi hankemuoto ja uudet kumppanit tuovat jonkin verran haasteita, mutta haluamme tälläkin rintamalla toimia edelläkävijänä ja kerryttää kansainvälistä kokemusta. JAMKilaisia pyritään saamaan projektiin asiantuntijoiksi, kumppaniverkosto kasvaa ja saamme lisää hankehallintokokemusta, kertoo projektipäällikkö Jukka Koskiniemi.

Yli 650 työpäivää edessä

Helmikuun toisella viikolla hankkeen asiantuntija Pasi Reinikainen muutti perheineen kahdeksi vuodeksi Kairoon. Ensimmäiseen pariin kuukauteen Reinikaisella on mahtunut paljon perehtymistä ja tutustumista uusiin kollegoihin sekä hankkeen suunnittelutyötä.

– Nyt ollaan tietysti vielä ihan alkupään toimintojen rakentamisvaiheessa. Valmistelemme esimerkiksi asiantuntijavierailuja hyvin, jotta niistä saadaan kaikista mahdollisimman paljon hyötyä irti.

 

Reinikainen oli myös paikan päällä, kun hanke käynnistettiin virallisesti Kairossa hyvin juhlallisin menoin keskiviikkona 3.4.2013. Avajaiset kiinnostivat monia. Niihin osallistui kolmen ministeriön edustajien lisäksi muun muassa neljä suurlähettilästä sekä noin sata eri sidosryhmien ja median edustajaa.

 

Kaksivuotisen hankkeen aikana suomalaisia ja saksalaisia asiantuntijoita työskentelee Egyptissä yhteensä yli 650 työpäivän ajan. Suomesta mukana on arvioinnin asiantuntijoita muun muassa opetushallituksesta, Korkeakoulujen arviointineuvostosta, Koulutuksen arviointineuvostosta, ulkoministeriöstä, Jyväskylän yliopistosta ja Jyväskylän ammattikorkeakoulusta. Vastavuoroisesti noin 50 egyptiläistä asiantuntijaa vierailee Euroopassa.

”Welcome to Egypt”

Hankkeen aloitusvaihe osuu poliittisesti ja yhteiskunnallisesti epävakaaseen tilanteeseen, mutta projektin työympäristö on häiriötön. Egyptiläiset toimijat haluavat tehdä uutta tulevaisuutta ja toteutukseen rohkaisee arabivallankumouksen vahva odotus koulutuksen laadun kehittämiseen.

– Koulutuksen saavutettavuuden parantamiseksi on viime vuosikymmeninä tehty sitkeästi työtä hyvin tuloksin. Nyt on laadun kehittämisen aika. Egyptin puolella odotukset ovat korkealla: yhteistyöhankkeen tulisi tukea Egyptin koulutuksen kunnianhimoisen arviointivision toteutumista kohti kansainvälisesti tunnustettua ekselenssiä, kertoo projektin johtaja Heikki K. Lyytinen.

Egyptiläinen arki eroaa tietysti jonkin verran suomalaisesta, mutta Reinikainen perheineen on päässyt hyvin kiinni uuden maan elämään.

– Tosi mukavaa on ollut tähän asti. Mediaan nostetut levottomuudet eivät kosketa meidän perheen elämää millään tavoin. Vaimoni on myös pitänyt täällä ollessamme blogia arkielämästämme. Se toimii hyvänä silmien avaajana myös hankkeen asiantuntijoille.

– Welcome to Egypt, heittää Reinikainen puhelimessa ja tuntuu todella tarkoittavan sitä.

Turvallisena uutta kotimaataan pitävä Reinikainen kertookin vuolaasti, mitä kaikkea Egyptissä on mahdollista tehdä. Pääosin projektityössä pyörineestä puhelinkeskustelusta mieleen jäävät myös maininnat matkustamisen helppoudesta, tällä hetkellä vain 17 prosenttia käytössä olevasta hotellikapasiteetista ja mielikuvat Punaisen meren aalloista. Reinikaisten perheen arkeen voit tutustua myös hänen vaimonsa pitämässä Sari Kairossa -blogissa.

Mikä Twinning-hanke?

Twinning ja TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange) ovat EU:n rahoittamaa jäsenmaiden julkisen hallinnon viranomaisten tarjoamaa asiantuntija-apua EU:n hakijamaiden ja naapurimaiden hallinnon ja lainsäädännön kehittämiseen. Lue lisää Twinning-hankkeista.

JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoima hanke on Suomen 150. Twinning-hanke, mutta vasta ensimmäinen koulutussektorin hanke. JAMKin lisäksi muita EU-osapuolia uudessa hankkeessa ovat Jyväskylän kaupunki, Saksan opetus- ja tiedeministeriö sekä Saksan akateemisen henkilöstövaihdon keskus.

Teksti: Sonja Rahkonen

Lisätietoja hankkeesta voit lukea Twinning-projektisivulta.