Raamisuunnitelma ja uusia maisteriohjelmia Kosovossa

kaksikuvaa

Kosovossa opettajankoulutuksen kehittämishanke menee eteenpäin varmoin askelin. Kokoonnuimme Med@UP-hankkeen kuudesta eri maasta tulevien partnereiden kanssa Pristiinaan 15.-16.9.2014 keskustelemaan sekä hankkeen etenemisestä että tulevista toimenpiteistä. JAMKin ammatillisen opettajakorkeakoulun kehittää Tempus-hankkeessa ammatillisen opettajankoulutuksen maisteriohjelmaa.

Tässä Tempus-hankkeen toisessa partnerikokoontumisessa saimme heti alkuun kuulla hyviä uutisia kaikille Med@UP-hanketoimijoille. Pristinan yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan dekaani oli todella tyytyväinen yliopiston koordinoiman Tempus-rahoitteisen hankkeen etenemisestä.

Mitä hankkeessa oikein on sitten tehty? Pristinan yliopiston varadekaani esitteli kaikkien maisteriohjelmien raamisuunnitelman ja miten yleiset- ja ainekohtaiset opintokokonaisuudet muodostuvat. Lisäksi eri maisteriohjelmien suunnittelusta vastaavat 2-3 henkilön työryhmät esittelivät kehittämiään ohjelmia ja niiden tilannetta. Me tietenkin olimme myös esittelyvuorossa oman työnsarkamme osalta. Kaikista uusista ohjelmista, mukaan lukien ammatillisen opettajakoulutuksen maisteriohjelma (VET MA), keskusteltiin innokkaasti ja työryhmille esitettiin kiperiä kysymyksiä.

Maisteriohjelman kehittäminen jatkuu

Ammatillisen opettajankoulutuksen maisteriohjelma on vielä varhaisessa työstövaiheessa ja sitä tullaankin muokkaamaan eteenpäin yhdessä JAMKn ammatillisen opettajakorkeakoulun henkilökunnan kanssa syyskuun lopussa. Pristinassa mietitään vielä tarkoituksenmukaisinta toteutusta ammatillisten opettajien koulutustason nostamiseksi.
luokka
Keväällä 2014 toteutettiin Pristinan yliopiston kasvitieteellisen tiedekunnan henkilökunnan osaamiskartoitus, jonka tuloksia esiteltiin kokouksessa.  Tulosten pohjalta laaditaan yliopiston henkilökunnan osaamisen kehittämiseen tähtäävä täydennyskoulutus, jonka alustavia suunnitelmia esiteltiin ja niistä keskusteltiin. Koulutusohjelma työstetään yhdessä EU-partnereiden ja paikallisten toimijoiden kanssa.

Ammatillisen opettajankoulutuksen työryhmä Pristinan yliopistosta ja kaksi edustajaa Kosovon opetusministeriöstä saapuvat Jyväskylään vieraiksemme syys-lokakuussa keskustelemaan ja kehittämään maisteriohjelmaa eteenpäin.  Tarkoituksena on saada ammatillisen opettajankoulutuksen maisteriohjelman runko ja sisällöt lähes valmiiksi.

Töitä on siis luvassa lisää, mutta innolla odotamme tulevaakin tapaamista. Sellainen tuntuma on jo nyt, että taidetaan saada yhteistyön tuloksena vielä aikamoisen hieno uusi ohjelma aikaan.

Med@UP-hankkeesta voit lukea lisää myös aiemmasta blogikirjoituksestamme.

Teksti ja kuvat: Eila Burns

Jätä kommentti