Saappaat savessa Kosovossa

Kosovossa tammikuun lämpimät säät yllättivät meidät täysin, sillä olimme pakanneet matkalaukkuihimme aikaisempien kokemusten perusteella lämpimiä talvivaatteita. Maisteriohjelmien suunnittelumatkallamme aurinko paistaa, lunta ei ole lainkaan ja kaduilla virtaa vesipuroja. Vesipurot tosin yhdistyvät saveen ja katupölyyn, mikä näkyy talvisaappaittemme kurakerroksena. Talvesta kuitenkin kertovat piipuista nousevat savut ja kivihiilen katku ilmassa, taloja lämmitetään.

Maisteriohjelmat syntyvät

Hankepartnerien tapaamiseen kokoontuu opettajankouluttajia Italiasta, Englannista, Sloveniasta ja tietysti me Suomesta sekä kosovolaiset kumppanimme. Hankkeessa on menossa avainvaihe, jossa viisi uutta maisteriohjelmaa Pristiinan yliopistoon on saatu ensimmäisiksi versioiksi paperille.

Erityisen ylpeitä olemme siitä, että olemme kehittämässä Pristinan yliopistoon ammatillisille opettajille suunnattua ammattipedagogiikan maisteriohjelmaa, joka on ainutlaatuinen koko Euroopassa. Maisteriohjelmien tavoite- ja sisältökuvauksista käydään vilkasta ja monipuolista keskustelua. Kosovolaiset kumppanimme ovat tyytyväisiä siitä, että muut partnerit pöllyttävät ohjelmaluonnoksia ja tuovat uusia aineksia pohdittavaksi.

web_20150122_004
Kuva: Leena Kaikkonen ja hankkeen projektipäällikkö Blerim Saqipi keskustelevat tulevien opettajien kanssa.

Ammatillisten opettajien opettajankoulutusohjelmaan syvennymme vielä erikseen viiden Pristinan yliopiston ja yhden opetusministeriön edustajan kanssa. Jäsennämme maisteriohjelman rakennetta, keskustelemme sisällöistä, käsitteistä ja tavoitteista. Taululle syntyy jos jonkinlaista kuviota ja kirjoitusta keskustelun näkyväksi tekemiseksi. Parin päivän työskentelyn lopuksi olemme kaikki todella tyytyväisiä, vaikka tehtävää vielä riittää.

Maisteriohjelmien toteuttamisen tueksi tehdään Pristinan yliopiston henkilöstölle kehittämisohjelma. Ohjelman rakentaminen ei ole mikään pikku juttu, sillä meidän kaikkien käsitykset ohjelmasta eroavat toisistaan ja käyttämiemme käsitteiden merkitys on kussakin maassa omansa.

Siispä aikaa ja energiaa kuluu siihen, että yritämme ymmärtää, mitä toiset tarkoittavat jollakin sanalla ja minkälaisiin käytännön toteutuksiin ne kukin johtavat. Tämä on tietenkin opettavaista ja kiehtovaa, mutta myös raskasta ja työläännyttävää. Kaiken keskustelun tuloksena kuitenkin saadaan henkilöstön koulutusohjelmaa harppaus eteenpäin ja homma jatkuu Skypen ja sähköpostin välityksellä.

web_20150122_005
Kuva: Ammatillisen opettajankoulutusohjelman työstämistä innokkaan tiimin kanssa.

Kohtaamisia Kosovossa

Kosovossa työskentelee paljon suomalaisia asiantuntijoita eri organisaatioista. Hotellissamme tapaamme näitä muiden hankkeiden toimijoita, kuulumisia vaihdetaan ahkerasti aamiaisella ja työpäivien päätyttyä.

Lisäksi kävimme tapaamassa suomalaisen Twinning-hankkeen vetäjää ja pohdimme, miten hankkeemme voisivat löytää synergiaa ja tehdä yhteistyötä. Suomalaisten läsnäolo Kosovon kehittämisen tukemisessa on näkyvää ja kosovolaiset arvostavat Suomea kovasti. Täällä on hyvä olla suomalainen. :)

Tällä matkalla olivat Leena Kaikkonen ja Irmeli Maunonen-Eskelinen 18.–23.1.2015.