Smooth Hybrid and Online Working for VET – Smoothisti kehittämään ammatillisten opettajien digitaitoja

Järven rannalla 10 uimapukuihin pukeutunutta aikuista ihmistä, joilla on koko vartalo ja kasvot peitetty tummalla turpeella tai savella. Heillä on kädet ilmassa tai iloisesti levällään.

Pandemian jälkeen Erasmus+ eurooppalainen liikkuvuus venyttelee taas niveliään, ja Ähtärissä saatiin aikaan yhteistä digipöhinää 17.-19.5.2022. Seinäjoen ammatillisen oppilaitoksen ammattilaisten hyvin suunniteltu ohjelma ja lämmin vieraanvaraisuus tekivät SHOW-VET -hankkeen kick off -meetingistä kaikin puolin onnistuneen ja loi perustan ja luottamuksen tulevien vuosien yhteiskehittämiselle.

Euroopan eri kolkista aamun aikaisina tunteina matkansa aloittaneet eurooppalaiset ammatilliset opettajat ja hanketoimijat saapuivat Ähtäriin raiteitse. Asemalaiturilla kylmä ja kolea toukokuinen sää tervehti vieraita, joista moni kaivoi laukusta nopeasti lämpimämpää päälle. Osallistujia oli Hollannista, Italiasta, Espanjasta ja Belgiasta. Mukana olivat myös kotimaiset osallistujat Jyväskylän ammattikorkeakoulun ammatillisesta opettajakorkeakoulusta sekä Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymästä (Kpedu). Virallisina isäntinä toimivat Seinäjoen ammatillisen oppilaitoksen (SEDU) matkailuala sekä kone- ja tuotantotekniikka.

Työntäyteiset hankkeen aloitusseremoniat sekä työkokoukset järjestettiin SEDU:n kampuksella Ähtärin Tuomarniemellä. Kick-off-tapaamisessa keskityimme tarkastelemaan ja pohtimaan ammatillisten opettajien digi-pedataidoista saatuja alkukartoituksen tuloksia. Kartoituksen tulokset antavat pohjan hankkeen seuraaville vaiheille mm. opettajan oppaalle ja mentorikoulutukseen. Raportti alkukartoituksesta on työpöydällä ja se julkaistaan hankkeen nettisivulla elokuussa. Hankkeen tavoitteena on lähteä miettimään, miten voisimme yhdessä kehittää etä- ja hybridiopetusta ammatillisessa koulutuksessa.

Työskentelyn lomassa kuulimme mielenkiintoisia asioita alueen historiasta metsäkouluna ja opiskelijoiden suunnittelemalla esittelykierroksella tutustuimme ympäröivään arboretumiin. Virallisen ohjelman jälkeen illalla oli SEDU:n opiskelijoiden opettajiensa johdolla suunnittelemaa ja toteuttamaa ohjelmaa.

Osallistujilla on mielenkiintoinen kaksoisrooli: samalla kun olimme seminaarin osallistujia, olimme myös tärkeitä toimijoita opiskelijoiden opintoihin liittyvissä työharjoitteluissa. Kansainvälisen ryhmän paimentaminen ja viihdyttäminen vaatii aina suunnittelua ja osaamista.

Junan ikkunasta näkynyt metsien paljous, järvien runsaus ja illan valo olivat ihmetyttäneet vierailijoita matkalla. Tosin he eivät vielä tienneet, että ne olivat vasta alkupaloja: turvekylpy, sauna ja dippaus juuri jäistä vapautuneeseen järveen tarjosivat ikimuistoisia hetkiä kotiin vietäväksi uusien yhteistyöverkostojen lisäksi. Saunomisen jälkeen maistui grillimakkara, jonka sai itse saunatuvan takassa paistaa. Ilmeet olivat muikeita, ja makkaran sopivuutta saunan jälkeen kehuttiin vuolaasti. Tämä kokonaisuus, johon kaikki aktiviteetit kuuluivat, oli nimeltään Tuomarniemi Challenge. Ja tietysti siitä myönnettiin illan päättyessä myös kunniakirja. Näin matkailun opiskelijat sekä kokit pääsivät harjoittelemaan kansainvälistä asiakaspalvelua ja upeasti he siitä näiden päivien aikana suoriutuivatkin.

Ulkona kuvattu ryhmäkuva aikuisista joilla on käsissään papereita.

Toinen todistus myönnettiin osallistumisesta. Ennen kuin sen sai käteensä, oli tehty monta suunnitelmaa, juotu paljon kahvia ja vielä aikataulutettu ja kalenteroitu koko parivuotinen projekti. Ammatillisten opettajien digitaidot ovat ensisijaisen tärkeitä opiskelijoiden oppimisen ja omien digitaitojen kehittymisessä. Tämän vuoksi on mahtavaa lähteä edelleen kehittämään niitä opiskelijoita entistä enemmän palvelevampaan suuntaan.


Erasmus+ -rahoituksen turvin nyt lähdetään yhteistuumin eteenpäin. Ajatuksia oppaista, verkkokursseista, motivoinnista ja muita ideoita sinkoili, kun saimme kehittämispäivät päätökseen. Tapaamisiin lokakuussa Hollannissa!

Kirjoittajat:

Riia Palmqvist, tutkija, Jamk ammatilllinen opettajakorkeakoulu

Eila Burns, vanhempi tutkija, Jamk ammatilllinen opettajakorkeakoulu