Training of Trainers -ohjelma päätökseen Etiopiassa

Training of Trainers -koulutuksen osallistujia todistuksineen.

 

Katunäkymä Addis Abebasta.
Aamuinen katunäkymä hotellimme ikkunasta.

Syyskuun alussa Addis Abebassa ”…liput liehuu ja ihmiset riehuu ja mä kaiken nään…” (J.Karjalainen). Syynä iloiseen mieleen ei ollut vain lähestyvä kesä vaan myös seuraavalla viikolla pidettävä uuden vuoden juhlinta. Etiopia noudattaa ortodoksista ajanlaskua, jossa siirryttiin nyt vuoteen 2011. Uudenvuoden juhlaa vietetään tavallisesti omaan perheen parissa ja ihmiset valmistautuivat matkustamaan pitkienkin matkojen taakse perheidensä luokse synnyinseuduilleen.

Mutta liput katujen varsilla ja autojen radiomastoissa liehuivat vielä erityisestä syystä: maaliskuussa toimeen valittu uusi pääministeri Abiy Ahmed Ali on saanut valtaannousunsa jälkeen aikaan hyvää kehitystä. Hän on muun muassa aloittanut neuvottelut aiemmin kiellettyjen oppositioryhmien kanssa. Näiden edustajia odotettiin nyt lähtöämme seuraavana päivänä Addis Abebaan jatkamaan rauhanomaisesti alkaneita neuvotteluja ja tästä monenlaisesta myönteisestä kehityksestä paikalliset nyt lähes riehakkaina iloitsivat.Katunäkymä Addis Abebassa, lippuja liehumassa.

Sopivasti uuden vuoden alla TECIP-hankkeen toteuttamaan Training of Trainers -ohjelmaan osallistuneet yli 90 opettajaa saivat koulutuksen päätökseen, ja maan lippujen lisäksi FTIn portailla liehuivatkin kurssitodistukset (ks. kuva artikkelin alussa).

Koulutusta toteuttamassa oli meidän AOKKilaisten lisäksi lukuisia etiopialaisia kouluttajia Addis Abeban yliopistosta ja vammaisjärjestöistä, joiden rooli Etiopiassa on vahva.

Koulutuksen osallistujiaMeitä ilahdutti osallistuneiden opettajien aktiivisuus, mutta erityisesti myös se, että tällä kertaa mukaan oli saatu lisää naisia, mikä on hankkeelle asetetun tavoitteen mukaista.

Viiden viikon mittainen Training of Trainers -koulutus päättyi, mutta koulukseen osallistuneet jatkavat työtään inklusiivisen opetuksen kehittäjinä ammatillisissa oppilaitoksissaan eri puolilla Etiopiaa. Kouluille on hankkeen puitteissa tehty toimintasuunnitelmat, joiden suunnassa inklusiivista lähestymistapaa viedään arjen käytäntöihin.

Koulujen vahvana tukena toimii Federal Training Agencyn (FTA) karismaattinen johtaja Azmera Kebede, joka koulutuksen päätöspäivänä oli ohjaamassa toimintasuunnitelmia.

FTA:n johtaja Azmera KabebeKoulutetut opettajat jalkauttavat oppimaansa eteenpäin ja heistä kukin kouluttaa toisia opettajia koulussaan ja alueellaan. Odotuksena on, että yhteensä 1000 opettajaa saa oppia kouluttamiltamme inkluusiomentoreilta.

Jätimmekin hyvillä mielin paikallisen ammatillisten opettajankoulutusyksikön, FTIn, kampuksen tällä erää taaksemme.

Hanke jatkuu vielä uusin toiminnoin tulevana lukuvuotena. Lisätietoja TECIP-hankkeesta: www.jamk.fi/tecip 

 

Teksti: Leena Kaikkonen ja Irmeli Maunonen-Eskelinen
Kuvat: Leena Kaikkonen

 

Vinkki! Kuvia klikkaamalla voit katsella niitä suuremmassa koossa.