Urareitillä

Urareitti-hanke

Marraskuun alun aamuhämärissä starttasimme neljän naisen voimin Jyväskylästä Innovan pihasta kohti Hämeenlinnaa, Urareitti-hankkeen aloituskokoukseen. Perillä joukkomme täydentyi vielä yhdellä jäsenellä. Päivään mahtui kuulumisia, tulevaisuuden visioita ja kontekstualisointiakin. 

Mäen Tuire (JAMK) selviytyi hienosti kuskin tehtävistä ja matka eteni sujuvasti kolmen navigaattorin opastamana, kahden neuvot tulivat suomeksi ja yksi käytti englantia. Me kyytiläiset (Salvin Sirkka ja Saaren Anna Maria Jyväskylän kristilliseltä opistolta sekä Kolun Mari JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta) saimme keskittyä ajankohtaisten kuulumisten vaihtamiseen ja Urareitti-hankkeesta keskusteluun.

Hämeenlinnaan päästyämme meitä odotti valtuustosalillinen hankeverkoston toimijoita. Kahdenkymmenen seitsemän paikallaolijan lisäksi oli verkkoyhteydellä mukana kaksi osallistujaa. Joukko edusti ammattikorkeakouluja, ammatillista koulutusta ja vapaata sivistystyötä.

Kahvin jälkeen pääsimme asiaan. Koska tapaaminen oli ensimmäinen, olivat päällimmäisinä teemoina hankkeen tavoitteiden, tulosten ja toimintatapojen läpikäyminen sekä hankehallinnon selvittely.

Keskusteluissa todettiin, että Urareitti on hyvin ajankohtainen maahan saapuneiden pakolaistenkin näkökulmasta. Projektipäällikkö Anita Eskola-Kronqvist kuitenkin korosti, että tehtävämme on kuitenkin toistaiseksi pysytellä suunnitelluissa tavoitteissa ja toimenpiteissä, huolimatta siitä, että lisääntyneet pakolaisten määrät alueellisesti voisivat synnyttää tarvetta muihinkin ratkaisuihin.

Urareitissä etsitään yhtenäisiä toimintaperiaatteita ja toteutusmalleja, joiden avulla korkeasti koulutettujen maahanmuuttajien työelämään siirtymisen olisi sujuvaa.

Tulevaisuuden näkymiä

Tulevien kolmen vuoden aikana suunnittelemme Urareitti-hankkeessa viitekehystä, jota voidaan hyödyntää osaamisen arvioinnin prosessissa ja täydennyskoulutusten suunnittelussa. Täydennyskoulutukset voivat kohdentua ammatti- ja kielitaidon kehittämiseen sekä kulttuuri- ja ammatti-identiteetin muodostumiseen suomalaisessa työkulttuurissa.

Tulevaisuudessa siintävät ”Osaamisvaaka terveysalalle”, ”Osaamispolut” tekniikan, terveyden ja liiketalouden aloille sekä jatkumona toimiva kielikoulutusmalli, myös koulutusorganisaatioiden verkostomainen yhteistyömalli maahanmuuttotaustaisten korkeasti koulutettujen henkilöiden urareittien sujuvoittamiseksi on syntynyt. Keskeistä näissä eri malleissa on, että urareitin varrella aikaisempi osaaminen tunnistetaan ja prosessien esteettömyys ja läpinäkyvyys varmistetaan.

Paluumatka sujui rattoisasti alustavia yhteisiä toimia visioiden ja tätä tekstiä ideoiden. Naisten joukkoon oli liittynyt myös Keurulaisen Harri Jamkista. Reissun aikana saimme myös selvyyden siihen, mitä kontekstualisointi tarkoittaa. Sehän on sitä, että… No, ilmeisesti se tämäkin selviää tulevaisuudessa.

 Teksti ja kuva: Urareitti-hankkeen toimijat