Keväällä 2013 käynnistyneessä uudessa Vietnam-hankkeessamme nimeltään Boost (Building Open Opportunities for Teachers and Students in Vietnam) ovat mukana tällä kertaa paitsi vanhat tutut yhteistyöoppilaitokset Huen yliopisto ja Quang Tri Teacher Training College (QTTTC) Dong Hasta, myös uusi kumppani University of Technical Education (UTE) Ho Chi Minh Citystä.

Uuden kumppanimme kanssa tositoimiin pääsimme kesäkuussa, jolloin ensimmäisten workshoppien aiheena Ho Chi Minh Cityssä olivat verkkopedagogiikka ja uuden teknologian käyttö opetuksessa ja oppimisessa. UTEn porukka työskenteli innokkaasti, ajatuksia ja kokemuksia vaihdettiin puolin ja toisin. UTEn tehtävänä hankkeessa on pilotoida verkko-opintokokonaisuuksia Quang Tri Teacher Training Collegen (QTTTC) henkilöstölle. Workshopeissa tehtiin myös alustavia suunnitelmia pilotointeja varten.


Kehittämisideoita kypsyteltiin myös lounastapaamisessa uuden rehtorin kanssa.

Ho Chi Minh Citystä matka jatkui Da Nangin kautta Dong Hahan, jossa meitä odotti aiemmasta projektista tuttu QTTTC:n henkilöstö. Sekä vastaanotto että sää oli lämmin. Boost-projektissa tavoitteena on luoda ja kehittää Teacher Training Collegen työelämäyhteyksiä ja virtuaalisia oppimisympäristöjä.

Viiden päivän ohjelmaamme mahtui monenlaista: Project Boardin kokous, workshopeja koko henkilöstölle ja kolmelle kehittämistiimille, työpaikkavierailuja työelämäyhteistyön käynnistämiseksi, suunnittelupalavereja ja neuvotteluja hankkeen eteenpäin viemiseksi.  Meidän lisäksi paikalla olivat vietnamilaiset partnerit UTE:sta ja Huen yliopistosta (HUCE), joten QTTTC:ssä oli vilinää ja vilskettä.  Hankkeen tavoitteiden eteenpäin viemiseksi QTTTC:n kolme kehittämistiimiä saivat kukin omat tehtävänsä seuraavia workshopeja varten.


Projektia käynnistämässä Vietnamissa JAMKista Leena Kaikkonen, Irmeli Maunonen-Eskelinen, Markku Rissanen, Kaija Hannula ja Tuija Rautio sekä HAMKin Martti Majuri ja Tauno Tertsunen.

Me olimme tyytyväisiä, kun pääsimme konkreettisiin kehittämistoimiin ja tekemään yhdessä töitä vietnamilaisten kollegojen kanssa. Vietnamin lämmössä pakkasimme kimpsumme ja kampsumme juhannus mielessämme. Ehdimme juuri ja juuri juhannusaatoksi kotiin ja koivuntuoksuiseen saunaan.

Finland – here we come!

Syyskuussa saimme vieraita Vietnamista! Yhteensä 15 koulutuksen kehittäjää yhteistyöorganisaatioistamme tuli opintovierailulle JAMKiin ja HAMKiin.  Vietnamilaiset perehtyivät suomalaiseen koulutukseen erityisesti verkkopedagogiikan sekä koulutuksen ja työelämän yhteistyön osalta.

Vieraat tapasivat JAMKin ja HAMKin rehtorit, hallintojohtajan ja koulutuksen kehittäjiä eri yksiköistä. Lisäksi he tapasivat sekä suomalaisia että vietnamilaisia opiskelijoitamme eri koulutusaloilta. Opiskelijoiden kokemukset ja kertomukset toivat arvokasta tietoa siitä, miten eri tavoin heidän oppimistaan tuetaan meillä Suomessa.

Suomalaisesta perinneruoasta ja keskiaikaisesta markkinatunnelmasta nautittiin lounastauolla Toivolan vanhalla pihalla. Tiimiakatemiassa opiskeluun vieraamme tutustuivat puolestaan haastattelemalla opiskelijoita.

Aurinkoinen ja poikkeuksellisen lämmin syyskuu oli vieraillemme mieluisa yllätys.  Kuitenkin yli 30 asteen lämmöstä tulleina vietnamilaiset hytisivät aika ajoin kylmästä. Suomalaisessa luonnossa, arkkitehtuurissa, moderneissa oppimisympäristöissä ja ruokakulttuurissa riitti ihmeteltävää.  Vieraiden kameroista kuuluvat naksahdukset kertoivat ahkerasta matkan dokumentoinnista.

Vieraat saivat 10 päivän kylvyn suomalaiseen koulutukseen, väläyksen suomalaisesta kulttuurista ja jonkin verran materiaaleja kotiin vietäväksi.  Meillä on vuosi aikaa korjata vierailun satoa erilaisissa kehittämistoimissa Vietnamissa.

Kirjoittajat: Irmeli Maunonen-Eskelinen, Tuija Rautio ja Kaija Hannula