Vietnam-projekti etenee – koulutusta, juhlahumua ja ensikertalaisten kokemuksia

Quang Trin provinssin Teacher Training Collegen koulutusohjelmat ovat nyt puolivälissä. Helmi-maaliskuun vaihteessa oli jälleen Vietnam-vierailun aika. Kolmen viikon aikana opettajille ja hallintohenkilöstölle pidettiin 15 workshoppia.

Opettajien teemoina olivat e-learning, projektioppiminen sekä oppijakeskeiset opetusmenetelmät. Hallintohenkilöstö perehtyi henkilöstön kehittämisen menetelmiin, laatujärjestelmän kuvaamiseen sekä opetussuunnitelman joustavoittamiseen. Periodin aikana käytiin myös collegen ensimmäiset esimiesten ja opettajien väliset kehityskeskustelut.

Kouluttajina olivat tällä kertaa mukana kokeneiden Vietnamin ”veteraanien” – JAMKin Irmeli Maunonen-Eskelisen ja HAMKin Tauno Tertsusen – lisäksi ensikertalaiset Kaija Hannula ja Tuija Rautio JAMKin ammatillisesta opettajakorkeakoulusta.

Vietnamilaista juhlaperinnettä

Kolmeen viikkoon mahtui paitsi tiivistä työntekoa myös reipasta ilonpitoa vietnamilaisissa juhlissa. Olimme kutsuttuina yhden opettajan hääjuhlassa, jossa oli lisäksemme viitisensataa vierasta. Yllättäen meiltä vaadittiin ohjelmanumerona suomalaista laulua, jonka sitten neljän hengen voimin esitimme varsin neliäänisesti. Kansainvälisissä hankkeissa joutuu tuon kokemuksen perusteella ylittämään itsensä – ja häpeän kynnyksen.

Kuvissa ihmisiä ryhmissä laulamassa mikrofoniin. Vasemmalta lukien häävieraita viihdyttämässä kouluttajat Tuija Rautio, Irmeli Maunonen-Eskelinen, Tauno Tertsunen ja Kaija Hannula. Oikeanpuoleisessa kuvassa naistenpäivän juhlatunnelmia vauhdittamassa mm. QTTTC:n rehtori mrs Lien punaisessa hameessaan.

Kansainvälinen naistenpäivä on Vietnamissa suuri juhla ja kansallinen vapaapäivä, jota vietettiin collegessa työyhteisön kesken. Juhla alkoi aamulla kello yhdeksän ja jo ennen puolta päivää olimme kuulleet puheita ja lauluesityksiä, syöneet runsaasti paikallisia herkkuja ja tanssineet hikipäässä. Juhla oli lämminhenkinen ja myös osoitus collegen henkilöstön hyvästä yhteishengestä. Meidät otettiin sydämellisesti mukaan juhlintaan.

Toppatakki oli tarpeen

Vietnamin vaihteleva sää yllätti meidät: vaikka lämpöasteita oli parikymmentä, kosteus teki ilmasta kolean ja Suomen talvesta mukaan otetut toppatakit olivat tarpeen.  Välillä sää sitten vaihtui helteeksi ja silloin kouluttajien kestävyys oli koetuksella. Onneksi auditorioon saatiin tuuletin vilvoittamaan hikisiä kouluttajia.

Ensikertalaisten ihmettelyä

Ensimmäistä kertaa Vietnamissa kouluttamassa olleet Kaija ja Tuija saivat aimo annoksen kokemusta siitä, millaista on kouluttaa vieraassa kulttuurissa tulkin välityksellä. Yhteisen kielen puuttuminen oli hidaste, mutta ei este. Tosin välillä ei voinut olla varma siitä, miten asiat ymmärrettiin puolin ja toisin.

Projektin tavoitteena on mm. juurruttaa oppijakeskeisiä opetusmenetelmiä ja projektioppimisen lähestymistapaa Teacher Training Collegen opetussuunnitelmaan ja opetuksen käytäntöön. Ne tuntuivat kokemuksemme perusteella olevan vielä vieraita sikäläiselle opiskelukulttuurille. Löysimme kuitenkin yhteisen sävelen ja tavoite liikahti askeleen eteenpäin. Into opetussuunnitelman ja koulutuksen kehittämiseen välittyi aidosti, kun hallintohenkilöstö ja opettajat esittelivät kolmen viikon työskentelynsä tuloksia viimeisessä workshopissa.

Hanke jatkuu huhtikuussa, jolloin pidetään seuraavat workshopit ja juhlitaan collegen 15 toimintavuotta.

Kirjoittajat: Tuija Rautio, Kaija Hannula ja Irmeli Maunonen-Eskelinen