Yllättäviä käänteitä Nepalin hankkeen loppusuoralla

Kun lähdimme Nepalista maaliskuussa päättöseminaarista, emme olisi uskoneet, mitä asioita meillä on pöydällä, kun tapaamme seuraavan kerran Suomessa. Huhtikuinen maanjäristys vaikutti myös hankkeeseemme.

Saimme siis toukokuun viimeiseksi viikoksi ToT Nepal -hankkeen nepalilaisen johtajan Prakash Man Shresthan ja koordinaattori Shyam Krishna Maharjanin Suomeen. Vierailun tarkoituksena oli arvioida kaksivuotista hankettamme ja katsoa kohti tulevaisuutta.

Kuitenkin huhtikuun iso maanjäristys Nepalissa muutti väistämättä tapaamisemme sisältöä jonkin verran. Jyväskylässä kävimme läpi Nepalin maanjäristystä ja sen aiheuttamia tuhoja niin koko Nepalissa kuin yliopistollakin.

ToT Nepal -hankkeessa mukana olleet kampukset sijaitsevat ympäri maata, joten viisi kuudesta kampuksesta säästyi maanjäristyksen aiheuttamilta vahingoilta. Sen sijaan Tribhuvanin yliopiston hallintorakennus meni niin pahaan kuntoon, ettei sinne saa enää mennä edes sisälle. Osa hankkeemme dokumenteista on rakennuksen uumenissa. Myös Gorkha-kampus on kärsinyt aineellisia vahinkoja, mutta kuukauden sisällä akateeminen toiminta pyritään jälleen käynnistämään. Kaiken tuhon ja menetyksen keskellä yliopistossa katsotaan luottavaisena tulevaisuuteen, eikä intoa yliopiston toiminnan uudistamiseksi puutu.

Tuloksia ja tulevaisuutta

Jyväskylässä arvioidessamme kaksivuotista kehittämistaivaltamme teimme päätöksen hakea hankkeelle jatkoa elokuusta joulukuuhun. Näin saamme valmiiksi esimerkiksi sellaisia tietotekniikan rakentamiseen ja koulutukseen liittyviä toimia, jotka muuten olisivat jääneet maanjäristyksen keskeyttämiksi. Etäoppimisen mahdollisuudet ovat tulevaisuudessa vielä tarpeellisempia kuin ennen järistystä.

NepalIMG_3241

ToT Nepal -hankkeen tuloksina osallistujat olivat raportoineet mm. tiivistyneen yhteistyön opettajankoulutuskampusten välillä ja koko yliopiston sisällä sekä uudenlaisen pedagogisen ajattelun kehittymisen. Tästä on hyvä jatkaa kehittämistyötä kohti monimuotokoulutuksen arkea. Toivottavasti voimme tehdä sitä vielä yhdessä myös tämän hankkeen jälkeen.

Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on aloittaa avoimen yliopiston toimintaa myös Tribhuvanin yliopistossa, joten veimme vieraamme tutustumaan sekä Jyväskylän avoimeen yliopistoon että JAMKin avoimeen ammattikorkeakouluun. Nämä keskustelut motivoivat kovasti vieraitamme jatkamaan avoimen yliopiston ideointia.

Työntäyteisten aivoriihien lomassa ehdimme myös vähän rentoutua Päijänne-risteilyllä ja käydä tutustumassa kylvötöihin viime vuoden projektityöntekijämme Jarkon kotitilalla. Siinä oli ihmettelemistä niin vierailla kuin isännilläkin.

Saimme myös mahdollisuuden vierailla ulkoministeriössä kertomassa tämän hetken tilanteesta niin hankkeessamme kuin Nepalissa yleensä. Molemmat teemat kiinnostivat kovasti seuraavaa hankehakua valmistelevia virkamiehiä.

Kaiken kaikkiaan tämän kerran vierailu oli kiitollisuuden värittämä. Olimme kiitollisia, että pelätyn maanjäristyksen tapahduttuakin saatoimme tavata ja jatkaa kehittämistyötä. Päivitämme yhteistyöstämme uutisia myös verkkosivuillemme www.jamk.fi/nepal ja blogi jatkuu toivottavasti uuden hakukierroksen jälkeen.

Teksti ja kuvat: Tuovi Leppänen