@ Sammakkokangas

Vapun jälkeen aloitimme erikoistumisharjoittelun Sammakkokankaan jäteasemalla. Sammakkokangas sijaitsee Saarijärven kupeessa Kannonkoskentiellä. Jätettä tänne tulee Saarijärveltä, Karstulasta, Kinnulasta, Kannonkoskelta, Kivijärveltä sekä Uuraisilta. Aloitimme ensimmäisenä päivänä tutustumalla jätekeskuksen alueeseen. Sisääntulon vieressä on suuria kontteja erilaisille jätteille, joiden luokse pääsee kätevästi suoraan peräkärryn kanssa. Tänne voi toimittaa ilmaiseksi kierrätyspuuta (käsittelemätön/käsitelty), metallit, vaaralliset jätteet sekä sähkölaitteet. Muista jätteistä peritään pieni maksu. Nyt toukokuun ajan on käynnissä puutarhajätekampanja, eli risut ja haravointijätteet saa tuoda keskukselle maksutta! 😉

 

Kuvassa taka-alalla laskeutusallas ja maasuodatin, josta puhdas vesi pääsee eteenpäin.

 

Kuvassa on penkka, jonne laitetaan polttokelvottomat jätteet loppusijoitukseen. Kaikesta mikä menee penkkaan maksaa jätekeskus jäteveroa!

 

Pohja haja-asutusalueen tulosten syöttämistä varten. Tähän tulee vielä suurella todennäköisyydellä muutoksia.

 

Harjoittelumme liittyy Keski-Suomen liiton hallinnoimaan CircWaste osahankkeeseen, jossa me teemme sekajätteen koostumustutkimusta. Tarkoituksena on selvittää kuinka paljon eri jätelajeja löytyy sekajätteen seasta. Tutkimuksessa erotellaan sekajäte n. 28 eri jaeluokkaan. Käytämme tutkimuksessa samoja luokkia kuin Iiris Lehtisen opinnäytetyössä, jossa taas on käytetty apuna Jätelaitosyhdistyksen opasta sekajätteen koostumustutkimuksiin. Jätekeskukselle tulee viikottain kaksi kuormaa, yksi taajamasta ja yksi haja-asutusalueelta. Molemmista kuormista otetaan kaksi näytettä, josita molemmat 600 litraisiin jäteastioihin. Kuormia tulee vähintään 6, tarvittaessa jopa 8 viikon ajan. Koostumustutkimuksen tekeminen kestää kaikkineen meiltä kahdelta 8 viikkoa (hankkeen parissa). Tämän jälkeen jatkamme vielä töitä Sammakkokankaalla, jotta harjoittelun vaatima aika tulee täyteen. 🙂

Ensimmäisellä viikolla perehdyimme tutkimuksiin ja teimme exceliin pohjan tietojen syöttämistä varten. Suunnittelimme tulevaa tutkimusta, ja teimme myös pohjan, johon kirjaamme käsin jätteiden painoja. Meille tuli Saarijärven taajamasta koenäyte (600l astia), jotta pääsimme testaamaan lajittelun sujumista. Harjoitus oli hyvä, koska lajittelu näin moneen luokkaan ei ole ihan yksinkertaista. Muutamia epäselviä jätteitä kysyimmekin asiantuntijalta, eli Sammakkokankaan jäteneuvojalta Mia Rahinantilta.

Harjoitusnäytteen tulos oli mielenkiintoinen. Jätettä oli 600 litran astiassa 85,2 kg. Biojätettä oli sekajätteestä peräti 24,38 kg, josta keittiöjätettä oli 18,28 kg, puutarhajätettä 1,3 kg ja muuta biojätettä (mm. pehmopaperit) 5,25 kg. Pelkän keittiöjätteen prosentuaalinen osuus oli peräti 21%. Myös lasia löytyi 2,5kg eli noin 3%. Erilaisia sähkölaitteitakin löytyi lähes 2 kg mm. vedenkeitin! Nehän ovat jätteen loppukäsittelyssä eli poltossa oikeasti todella haitallisia… Jännittävin asia asia, minkä tästä kuormasta löytyi oli jäniksenkäpälä. Päivitämme lisää  löydöksiä jatkossa – stay tuned!

Oikealla on sekajätettä, metsän reunassa kuivattua viemärijätettä, ja vasemmalla biojätettä joka ei kuvaan osunut. Kuormat tuodaan kentälle, josta ne lähtevät eteenpäin mm. sekajätteet poltoon.


Sammakkokankaan lajitteluohjeen
mukaan kotitalouksien tulisi lajitella jätteet noin 7 luokkaan:

  • lasipakkaukset (ei juomalasit tai apteekin lasipullot, koska niiden sulamispiste on eri)
  • metallit (säilyketölkit, jugurttipurkkien kannet ym)
  • kartonki/ pahvi (myös alumiinisisukselliset mehupurkit kelpaavat!)
  • paperi (lehtikeräys siis)
  • biojäte (ruuantähteet, pehmopaperit)
  • sähkölaitteet (vedenkeittimet, suoristusraudat jne)
  • vaaralliset jätteet (maalipurkit joissa maalia, patterit, vanhat lääkkeet [apteekkiin])

Eikun lajittelemaan siis, se ei ole vaikeaa kun hiukan uhraa ajatustyötä.

Erään sekajätepussin sisältöä.

 

Lajittelupiste valmiina hommiin.


Terveisin Siiri & Pinja


Lisää linkkivinkkejä alla ;D

Lajittelun ABC
Lajitteluohje kotitalouksille

Keski-Suomen sekajätteen koostumustutkimus

Opas sekajätteen koostumustutkimuksiin

CircWaste- hanke