Biotalouskampuksen kesä

Biotalouskampuksella tapahtuu myös kesällä. Hiljaisuus tänne kuitenkin on laskeutunut, sillä opettajat, oppilaat ja suurin osa talon muusta henkilökunnasta ovat lompsineet kesälomien viettoon, mutta me muutamat täällä kuitenkin paiskitaan töitä kesäaikaankin. Me kaikki kolme, Niina Ikonen, Kaisa Ruuska ja Sami Virtanen, olemme opiskelleet Biotalouskampuksella agrologeiksi ja olemme jääneet työskentelemään koululle eri projektien parissa. Kaikilla meillä on oma osaamisalueemme ja projektimme, mutta näin kesäaikaan olemme autelleet toinen toisiamme mahdollisuuksien mukaan ja tutustuneet samalla toistemme töihin.

Kampuksen mustasotilaskärpäset jatkavat surinaa kesälläkin. Toukkien ruokinnasta ja hyvänä säilyvistä kasvuolosuhteista huolehtii meidän hyönteisgurumme, eli Sami Virtanen. Biojäte on maistunut toukille hyvin ja kasvuvauhti on ollut tasaista. Myös ruokintakokeet ovat jatkuneet pitkin kesää. Katso lisää VinsectS-hankkeesta täältä.

Sami toukkia tarkastelemassa.

Tarvaalan kolmesta vedenmittausasemasta täytyy myös huolehtia kesän aikana. Mittausasemat tarkkailevat veden pH-arvoja, lämpötilaa, sameutta yms. Mittausasemien antureita täytyy käydä puhdistamassa viikoittain ja tarkkailla päivittäin tietokoneen välityksellä, että dataa muodostuu ja kaikki järjestelmässä on kunnossa. Myös vesinäytteitä vedenmittauspaikoista on pyritty ottamaan viikoittain. Tätä tehdään siksi että, vesinäytteiden ja vesimittarien antamien tulosten tulisi olla mahdollisimman lähellä toisiaan. Näin tiedetään, että mittausanturit toimivat asianmukaisesti.

Kaisa vesinäytettä ottamassa.

Aloitimme myös heinäkuun alussa tekemään ruukkukokeita ohralla ja kiinankaalilla. Kasvualustana käytimme biopolymeerilietettä ja turvetta sekoitettuna keskenään. Kokeen tarkoituksena on tutkia vaikuttaako biopolymeeri negatiivisesti kasvien kasvuun. Istutimme yhteensä 54 ruukkuun siemeniä eri seossuhteilla. Biopolymeerisuhteet olivat 10%, 30 % ja 50%. Loput oli turvetta. Niin kuin kuvasta näkee, kasvua kyllä tapahtuu, mutta lopullisten tulosten analysointi on vielä kesken. Ruukkukokeet liittyvät BioP-hankkeeseen, josta löytyy lisää tietoa täältä.

Ruukkukokeiden aloituksesta aikaa kaksi viikkoa.

Kesä on kulunut nopeasti mukavien töitten ja työtovereiden seurassa. Vielä hetki saadaan nauttia tästä rauhallisuudesta ja kiireettömyydestä ennen kuin arki taas alkaa Biotalouskampuksella uusine töineen ja haasteineen.

Niina Ikonen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti