Suomalaiset legendat: Heikki Lunta ja Pyhä Urho

Mahdoitko tietää, että vähintään kymmenet tuhannet suomalaiset juuret omaavat ihmiset juhlivat otsikon legendaarisia hahmoja vuosittain, ensimmäistä noin 12. päivänä tammikuuta ja jälkimmäistä noin 16. maaliskuuta, riippuen siitä, kuinka viikonloppu osuu kohdalle? Hahmot ovat keskeinen osa Amerikan-suomalaisten kulttuuriperinteitä, etenkin Michiganin, Minnesotan ja Wisconsinin osavaltioissa Yhdysvalloissa ja Thunder Bayn alueella Ontariossa, Kanadassa.

Heikki Lunta moottorikelkkailijoiden asialla

Heikki Lunta -legenda syntyi Houghtonin maakunnassa Ylä-Michiganissa, joka on varsinainen suomalaisten siirtolaisten keskittymä. Siellä sijaitsevaa Hancockin kaupunkia sanotaan suomalaisten perustamaksi. 47 % väestöstä omaa edelleen suomalaiset sukujuuret. Vuonna 1970 oltiin järjestämässä Atlantic Mine –nimisessä kylässä Hancockin lähellä moottorikelkkakilpailuja, mutta ne uhkasivat peruuntua, koska ei satanut lunta.

KUVA: www.upluge.org/heikki-lunta.html. Heikki Lunta festivaali on merkittävä sydäntalven tapahtuma Michiganin Yläniemimaan suomalaistaustaiselle väestölle.

Kisaa sponsoroineen paikallisen radioaseman, WMPL:n, myyntimies David Riutta kirjoitti tilanteen kirvoittamana laulun ”Heikki Lunta Snowdance Song”. Esikuvana oli kai Hank Snow –niminen kantrilaulaja. Laulussa suomalainen shamaani saa tanssimalla lumisateen tulemaan. Heikin sanottiin asuvan suomalaisten asuttaman Tapiolan metsissä. Radiokanava alkoi soittaa kappaletta ja siitä tuli hyvin suosittu. Tämä johti myös lumisateen alkamiseen, jota tulikin lopulta niin paljon, että kisat piti peruuttaa sen vuoksi. Laululle tehtiin vastalääke ”Heikki Lunta go away”.

David Riuttaa pyydettiin tämän jälkeen esittämään lauluaan useissa tilaisuuksissa, aina Kaliforniaa myöten. Tapahtumasta kehkeytyi perinteinen festivaali Amerikan-suomalaisten keskuuteen, jota vietetään sikäläisen Heikin päivän aikaan paraatein, kisailuin, mäkihyppykisoin Suicide Hillillä, ilotulituksineen, suomenkielen kursseineen ja vuoden Heikki Lunta -nimityksin. Suomessa Heikin nimipäivä on amerikkalaisesta poiketen 19.1.

Lumitanssi svengiin voi tutustua täällä: https://www.youtube.com/watch?v=VZgGddMhnPo

Pyhä Urho suomalaisten viininviljelijöiden pelastajana

Pyhän Urhon historia yltää hieman pitemmälle kuin Lunta Heikin, 1950-luvun Minnesotaan. Sikäläinen Sulo Havumäki sepitti ilmeisenä vitsinä ja vastavetona irlantilaisten Pyhän Patrickin päivälle tarun Urho –nimisestä sankarista ja suojelupyhimyksestä, joka ajoi Suomesta heinäsirkat pois ja pelasti siten viinirypälesadon. Richard Mattson –niminen heppu mainitaan myös tarinan taustalta.

Pyhän Urhon patsas Menahgassa, Minnesotassa.

Jussin ja Liisan viinitarhaan oli muinoin asettunut suuri heinäsirkkaparvi, joka pisteli poskeensa hyvää vauhtia koko satoa. Jussi ja Liisa hakivat apua metsässä erakkona asuvalta Urholta. Tämä saapui kohtaamaan ahmatit, nosti miekkansa ja lausui pontevalla poljennolla kolme kertaa: ”Heinäsirkka, heinäsirkka, mene täältä hiiteen”. Kolmanteen kertaukseen yhtyi muukin väki, jolloin heinäsirkat katsoivat parhaaksi vaihtaa maisemaa ja hyppivät suurena laumana Itämereen. Sankariteon palkkiona Urho julistettiin pyhimykseksi.

Pyhän Urhon päivä, St. Urho’s Day, on iloinen festivaali. Juhlintaan liittyvät olennaisesti paraatit, oluen juonti, kalamojakka (kalakeitto) sekä fraasit ja lorut, kuten tuo edellä mainittu Urhon mahtiloitsu. Pukeutumisessa ja rekvisiitassa suositaan vihreää ja lilaa väriä. Lila väri kuvaa viinirypäleitä ja vihreä heinäsirkkoja. Suomessa Turun yliopistossa on myös vietetty Pyhän Urhon päivää.

Biotalousinstituutin asiantuntija Markku Paananen on kehittämässä yhteistyötä Ylä-Michiganissa sijaitsevan FinnZone –nimisen organisaation kanssa ja on vieraillut alueella tämän johdosta. FinnZone on kahden sikäläisen yliopiston, Michigan Tech ja Finlandia University, sekä alueen kehittämisviranomaisten yhteenliittymä, jonka tarkoituksena on tukea suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten tuloa Pohjois-Amerikan markkinoille sekä menestyksellistä liiketoiminnan harjoittamista Houghtonin piirikunnasta käsin.

Mikäli yritys on kiinnostunut selvittämään tämän tarjoamia mahdollisuuksia, yhteydenotto allekirjoittaneeseen on yksi tapa edetä.

Asiantuntija Markku Paananen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti