Polulla biotalouden asiantuntijaksi, osa 3/4

Opiskelija Sari Laakso kertoo, kuinka päätyi opiskelemaan agrologiksi, vaikka yksi tutkinto oli jo taskussa ja työelämä opettanut lisää.

Kuuletko kutsun…

Keittiön ilmastointiputken vislaus. Jääkaapin surina. Tietokoneen tuulettimen tasainen humina ja kaiuttimista kuuluva hiljainen puhe. Vedenkeittimen kohina. Kupin kolahdus pöytään. Tätä ovat kotiopintoni. Avaan tietokoneen, laitan viime lähituntien luentotallenteen kuulumaan hiljaisella ja luen samanaikaisesti aiheen materiaalia exceleistä, wordeistä, peedeeäffistä, nettisivuilta, oppimisympäristön näkymistä ja niihin linkatuista videoista. Käyn tehtäviä läpi, etsin vastauksia, omaksun uusia tietoja, analysoin, referoin, lasken, kirjoitan, harjoittelen ja ideoin. Selaan kurssikirjoja, ja aivoissani surisee, kun pidän tauon ja menen ulos kuuntelemaan lehtien kahinaa.

Lenkkareiden rahina hiekalla. Ammuu-huuto toivottaa minut tervetulleeksi harjoittelupaikkaani. Vaatteiden suhina vaihtaessani työasuun. Kumisaappaiden läpsähtely kivilattiaa vasten. Työhanskojen varren napsahdus ranteeseeni. Aamutervehdys ohjaajaltani. Robottilypsimen sihahtelu, natina ja rytmikäs pumppausääni. Karjakeittiön oven kolahdus. Nielaisuni kuullessani, että tänään pääsen avustamaan eläinlääkäriä siemennyksessä. Sarven kolahdus pihaton metallirakenteeseen. Vesikuppien suihkutus. Lintujen viserrys kattorakenteissa. Korahtelua ja läähätystä. Harjan suihkintaa ja vesihanan lorina. Ai, se olikin eri lorinaa. Lompsintani lantaraappa kädessä kohti karsinoita. Vasikan tuhina rapsuttaessani sitä leuan alta.

Ulko-oven kolahdus. Heit ja Moit. Kahvinkeittimen porina ja kahvimottien kilahtelu. Tuolien renkaiden rahina lattiaa vasten. Puheensorinaa. Reppujen ja laukkujen tupsahdukset maahan. Pulinaksi noussut keskustelu, kunnes opettaja aloittaa tunnin. Vaihtuvien asentojen aiheuttamat pehmeät kahahdukset. Liiketunnistimella toimivien valojen naksahdukset pimennyksiin ja takaisin päälle, kun joku heilauttaa kättään. Askelten äänet käytävällä. Näppäimistöjen naksunta. Kysymyksiä ja vastauksia. Keskustelua ryhmässä. Mahan murina ennen lounastaukoa. Astioiden kilinä ja puheen pauhu Tähkä-ruokalassa. Opettajan kutsu maastotunnille. Metsän raksahtelu, naksahtelu ja narina kävellessämme syvemmälle. Lintujen laulua ja tuulen ujellusta.

Kohta on kulunut jo vuosi siitä, kun aloitin Jamkissa. Kouluun ja harjoitteluun liittyvät äänet ovat tulleet tutuiksi ja tuntuvat nykyään kodikkailta. Luokassakin tunnistan jo luokkakaverit äänen perusteella, kääntymättä katsomaan kuka puhuu. Samoin, kun luen opettajan lähettämää sähköpostia, kuulen mielessäni hänen äänensä. Päässäni kohisevat kysymykset ovat muuttaneet muotoaan ja jalostuneet, olen saanut vastauksia aiempiin pohdintoihini ja tilalle on tullut uusia paljon monimutkaisempia kysymyksiä. Jaan näitä läheisteni kanssa ja saan heidätkin ällistymään ja ihmettelemään. Alamme oikein ryhmänä kysellä miksi ja miten ja millä lailla.

Äänien ohella olen alkanut havainnoida ympäristöäni enemmän. Yhdellä bussimatkalla Jyväskylään innostuin valtavasti, kun tajusin mitä pellolla näkemäni traktori on tekemässä ja muistin jopa kaikkien siihen liitettyjen työkoneiden nimet. Kasviotehtävän myötä pyörämatkani eivät olekaan enää vain suoraan tietä määränpäähän. Se menee enemmänkin näin: pihakoivumme, haaparivistö, ruusupensaat, voikukkia, valtavia koiranputkia, koivurykelmä, pihlaja, tuomi, metriset maitohorsmat, peltosaunioita, nokkospuska, ohdakkeita… Ette myöskään arvaa innostustani, kun pitkän etsinnän jälkeen löysin ruiskaunokin ihan pyörämatkani varrelta! Olen varma, että muut jalkakäytävän kulkijat eivät ainakaan tajunneet äkkijarrutustani, intoiluani ja tätä seurannutta kuvaussessiota kukkasen ympärillä. Sain myös apureita metsätehtävän suorittamista varten ja hehkuin ylpeydestä, kun osasinkin kertoa metsätyypistä ja maalajista hieman laajemmin kuin vain, että siellä on puita ja maassa on multaa ja kiviä. Ihan sama olenko sisätiloissa vai ulkona, aivan kuin luonto ja ympäristö koko ajan kutsuisivat minua ihmettelemään ja oppimaan uutta.

Polulla biotalouden asiantuntijaksi osa 4/4 ilmestyy maanantaina 9.12.

Sari Laakso, opiskelija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti