Itä-Viron kalamarkkinoilla huhtikuussa 2019

Viron Tarttossa järjestettiin Maamess –messut (https://maamess.ee/fi/) huhtikuussa 2019. Messumatkan tavoitteena oli tutustuminen Viron kalamarkkinoihin ja samalla tutustua muihinkin Viron kalastukseen ja kalankasvatukseen liittyviin asioihin.

Peipsijärven kalastus toimii vielä osin perinteisellä tavalla. Näytti siltä, että kaikki kalastajat eivät käytä kylmäketjua, vaan pyynnistä tulleet kalat savustetaan ja myydään saman tien, eli kalat toimitetaan laatikoissa ilman kylmälaitteita markkinoille. Tulkitaanko Virossa EU-direktiivejä eri lailla kuin esimerkiksi Suomessa?

Messuilla huomio kiinnittyi lähinnä kalan käsittelyyn, valmistukseen ja markkinoihin liittyviin seikkoihin, kuten paikalliseen hinnoitteluun. Kalat olivat esillä pressuhallissa, lämpimässä tilassa ilman kylmälaitteita. Kalat oli pääasiassa valmistettu savustamalla, kuivaamalla, marinadissa ja säilykkeinä. Hintataso oli kohtuullinen.

Markkinat oli suunnattu Venäjälle, lahna ja kilu kävivät hyvin kaupaksi. Etenkin savustetulle lahnalle näyttäisi olevan kysyntää. Kannattaisikin selvittää pyöreän kalan markkinat, hintataso ja kauppakäytänteet Kaakkois-Viron kautta Venäjälle. Lahna jää usein sivusaaliina Suomessa hyödyntämättä, mutta olisiko sille Viron kautta markkinoita?

Tuotteista oli tarjolla maistiaisia, mutta ilman kylmäsäilytystä tarjolla olevat tuotteet jäivät maistamatta.
Sumputukseen sopivaa tekniikkaa oli esillä Tiiktegnikin osastolla. Tekniikka on yksinkertainen ja edullinen, eli kokeilemisen arvoinen.

Tekniikkaa voisi soveltaa sumppukasvatukseen. Se puhdistaa sumpun sisältä vettä ja ottaa jätökset hyötykäyttöön.

Nyt heränneisiin kysymyksiin saadaan toivottavasti vastauksia, jos keväällä 2020 toteutetaan tutustumismatka Peipsijärven ammattikalastukseen.

Hannu Vilkkilä, projekti-insinööri, asiantuntija, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Biotalousinstituutti