Keskikaupunkilaisesta karjanhoitajaksi

Saarijärven Tarvaalassa on koulutettu agrologeja vuodesta 1988, ensin opistotasolla Tarvaalan maatalousoppilaitoksen toimesta. Vuodesta 1999 alkaen Jyväskylän ammattikorkeakoulu on vastannut agrologi (AMK) koulutuksesta.

Tässä sarjassa tutustutaan muutamiin Tarvaalan alumneihin, ja heidän uratarinoihinsa. Millainen agrologi sinusta tuli, Ida Lindström?

Todella outo, ehdottoman uniikki. Tämä lause kuvaa äärimmäisen hyvin omaa polkuani, miten keskikaupunkilaisesta, jonka ainoa kosketus maatalouteen oli Porin ravien kaljabaarissa kuullut  vanhojen setien höpötykset hömppäheinän viljelystä, tuli monipuolisen maatalouden asiantuntija. Tykkäsin kaupunkilaiselämästä, kaikki oli saavutettavissa nopeasti tai jopa heti, olin päässyt käsiksi työelämään, palvelut olivat käden ulottuvilla sekä ystävät ja perhe olivat lähellä. Miksi sitten lähdin kaupungista ja päädyin Saarijärven kauniiseen maalaisidylliin?

Kaikki tapahtui vahingossa, tähdet osuivat kerralla kohdalleen. Aloin kyllästyä omaan työhöni liikunnanohjaajana Porissa, ja kuin sattumalta silmääni otti mainos maatalousalan perustutkinnosta. Kiitos äkkipikaisen luonteeni, viikon päästä asuinkin jo Keski-Suomessa.

Varsinainen tarinani alkaa vuodesta 2014, jolloin muutin Saarijärvelle opiskelemaan maatalousalan perustutkintoa. Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto tarjosi hyvät perustiedot ja -taidot, josta oli hyvin luontevaa siirtyä tien toiselle puolelle Jyväskylän ammattikorkeakoulun agrologiopintoihin. Tämä päätös on ollut ehdottomasti yksi viisaimmista ratkaisuistani. Olen päässyt käsiksi työelämään heti valmistumisen jälkeen tai oikeastaan jo ennen sitä. Töitä on tarjolla niin paljon kuin haluaa tai jaksaa tehdä, usein myös vähän enemmänkin.

Agrologi on yksi maamme monipuolisimmista ammateista. Työllistyminen on mahdollista oikeastaan minne tahansa, kunhan rohkeus riittää. Minne tahansa kuulostaa melko pramealta, mutta totta se on. Jos mietitään, miten monessa arkisessa asiassa maataloutta tarvitaan, niitä löytyy monia. Joku viisas mies sanoi aikoinaan: “Kerran elämässäsi tarvitset lääkäriä, lakimiestä, poliisia ja pappia, mutta joka päivä, kolme kertaa päivässä tarvitset maanviljelijää.” Viisas mies oli hän.

Koen oman roolini yhteiskunnassa tärkeäksi, sillä työssäni koulutan uusia tulevia yhteiskunnan ylläpitäjiä ja maatalousalan tuottajia. Haluan omalla osaamisellani antaa täyden panoksen tulevaisuuden maaseudun ja maatalouden kehittämiseen. Tällä hetkellä kaikki oppimani on tullut tarpeeseen, enkä mitenkään olisi vakiinnuttanut paikkaani työelämään ilman laadukasta ja monipuolista agrologikoulutusta.

Ai niin, pitänee lisätä, että tällä hetkellä työpaikkanani toimii sama Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, josta koko innostus maatalouteen lähti, ja jossa nyt työskentelen päätoimisena karjanhoitajana. Tämä ei kuitenkaan sulje ympyrää, vaan antaa entistä paremmat mahdollisuudet juurtua työelämään.

Ida Lindström, karjanhoitaja, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopiston maa-, metsätalous- ja ympäristöala