Rohkeasti kohti omaa polkua

Saarijärven Tarvaalassa on koulutettu agrologeja vuodesta 1988, ensin opistotasolla Tarvaalan Maatalousoppilaitoksen toimesta. Vuodesta 1999 alkaen agrologi (AMK) koulutuksesta on vastannut Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Tässä sarjassa tutustutaan Tarvaalan alumneihin, ja heidän uratarinoihinsa. Millainen agrologi sinusta tuli, Birgitta Hintikka?

Aloitin agrologiopinnot usean vuoden työelämäjakson päätteeksi. Opiskelin peruskoulun jälkeen puusepäksi ja työskentelin kalustealalla noin kuuden vuoden ajan. Uudet haasteet ja sen mukanaan tuomat mahdollisuudet kiehtoivat maatilankasvattia niin paljon, että päädyin hakemaan luonnonvara-alalle Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Suuntauduin opinnoissani biotalouden kehittämis- ja liiketoimintaan. Osana opintokokonaisuutta suoritin erikoistumisharjoittelun Keski-Suomen liitossa ”Circwaste- kohti kiertotaloutta” hankkeessa. Harjoittelun lisäksi opintojeni kohokohtia oli opintomatka Kiinaan. Matka lisäsi ymmärrystä siitä, miten puhtaat ja runsaat meidät luonnonvaramme ovat. Suomalaisella biotalouden asiantuntijuudella tulee olemaan merkittävä vientipotentiaali tulevaisuudessa.

Koen, että oman tulevaisuuden kannalta tärkeintä on opiskelun aikana löytää itselleen biotalouden liiketoiminnasta oma urapolku, ja päästä toteuttamaan sitä käytännönläheisesti tai asiantuntijan roolissa. Biotalous tarvitsee tulevaisuudessa tekijöitä, jotka uskaltavat olla rohkeita ja seurata omaa polkuaan.

Minulle tärkeä urapolku alkoi noin viisi vuotta sitten, kun otimme puolisoni kanssa kesäkanoja. Kipinä kanojen kasvatukseen lähti liikkeelle roihahtaen, ja pian hy-line rotuiset kanat vaihtuivat maatiaiskanoihin. Tällä hetkellä kesällä 2018 rakennetussa pienkanalassamme tepastelee 35 piikkiön alkuperäiskantaan kuuluvaa maatiaiskanaa.

Munantuotantoon ja maatiaiskanojen kasvatukseen liittyvän liiketoimintamahdollisuuden lisäksi pidän tärkeänä rotupuhtautta ja kulttuuriperinnön vaalimista. Uskon, että tehotuotetun kananmunan rinnalle tarvitaan muitakin vaihtoehtoja, joista kuluttaja voi valita arvoihinsa sopivan. Kaikki kananmunat käyvät kaupaksi, eikä markkinoita ole tarvinnut kovin kauaa etsiä. Unelmana tietysti olisi, että liiketoimintaa voitaisiin kasvattaa mahdollisuuksien mukaan tulevaisuudessa.

Birgitta Hintikka, maatiaiskanojen kasvattaja