Laajan perspektiivin maaseutuasiantuntija

Saarijärven Tarvaalassa on koulutettu agrologeja vuodesta 1988, ensin opistotasolla Tarvaalan Maatalousoppilaitoksen toimesta. Vuodesta 1999 alkaen agrologi (AMK) koulutuksesta on vastannut Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Tässä sarjassa tutustutaan Tarvaalan alumneihin, ja heidän uratarinoihinsa. Millainen agrologi sinusta tuli, Antti Waris?

Lähdin opiskelemaan Tarvaalaan Agrologiksi maataloustaustan siivittämänä, mutta omasta kiinnostuksestani suomalaista luonnonvara-alaa kohtaan. Olin kartoittanut eri opiskeluvaihtoehtoja jo tovin, kunnes Tarvaala vei voiton monipuolisella sisällöllään, samalla omia kiinnostuksen kohteita maa-, metsä- ja biotaloutta korostaen.

Opiskelu JAMKissa ja Tarvaalassa on itseohjautuvaa, mutta on myös opiskelijasta paljon kiinni, miten opinnot suorittaa – vapauksia siihen tarjotaan. Jos tahtoa ja Tarmoa riittää, on Tarvaalan agrologiopiskelijalla edellytykset opiskeluaikana kartuttaa ammattitaitoa suuntaan jos toiseenkin. Kehotankin tulevia ja jo läsnä olevia opiskelijoita panostamaan opiskeluun ja JAMKin luoman oppimisympäristön maksimaaliseen hyödyntämiseen.

Opiskelijajärjestöistä ja oppilaiden osuuskuntatoiminnasta voi oppia työelämää tukevia taitoja opintojen lomassa ja kartuttaa omaa osaamistaan niin kokoustekniikan, taloushallinnon kuin käytännön työelämäntaitojen muodossa. Onkin opiskelijan omasta aktiivisuudestaan paljon kiinni miten täyteläisenä opinnot voi kokea.

Oma polkuni valmistumisen jälkeen vei MTK:n edunvalvontatehtävien kautta Konneveden Osuuspankkiin. Voinkin omakohtaisesti todeta, että Tarvaala antaa valmiudet työskennellä hyvin erinäköisissä työympäristöissä.

Agrologina minusta tuli JAMKin opinto-ohjelman muovaamana maataloudesta laajan perspektiivin omaava maaseutuasiantuntija. Nykyisessä työssäni Konneveden Osuuspankin POP Maaseutuasiantuntijana voin olla myötävaikuttamassa maa-, metsä- ja biotalouden elinkeinotoimintaan ja elinvoimaisuuteen yrityksemme toiminta-alueella. Työssäni olen päivittäin maaseutuyritysten kanssa muun muassa rahoituksen, verotuksen ja yritystoiminnan suunnittelun parissa.

Kannustan lähtemään tulevaisuudenalan haastavaan, mutta palkitsevaan ja alati muuttuvaan toimintaympäristöön kehittämään itseäsi. Anna kunnianhimollesi ja mielikuvituksellisesi tie Tarvaalassa.

Antti Waris, POP Maaseutuasiantuntija, Konneveden Osuuspankki