Ohjaamo ja TESSU käsi kädessä JAMK:n hankepäivässä

Ohjaamo Jyväskylän ja TESSU-projektin toimijoita yhteiskuvassa

Jyväskylän ammattikorkeakoulu järjesti lokakuussa sisäisen hankepäivän. Rajakadun lämpiössä oli tupa täysi erilaisia JAMK:n käynnissä olevia projekteja ja hankkeita, joita esiteltiin omalle henkilökunnalle ja opiskelijoille.

Mukana menossa olivat myös Ammatillisen opettajakorkeakoulun koordinoima TESSU – Tehdään yhdessä ohjausta -projekti yhdessä Ohjaamo Jyväskylän kanssa. Päivän aikana TESSU sai kertoa Ohjaamo-yhteistyöstä ja -valmennuksista, ja Ohjaamolle tarjoutui tilaisuus markkinoida toimintaansa JAMK:n henkilöstölle ja opiskelijoille.

Ohjaamo Jyväskylää edustivat ohjaamokoordinaattori Marita Räisänen, TE-asiantuntija Nina Leskinen ja uraohjaaja Divya Narangin.

”Tämä on mahtava tilaisuus jalkautua JAMK:iin, sillä onhan meidän yksi kohderyhmä juuri ammattikorkeakouluopiskelijat”, kertoi Marita Räisänen vilkkaan hankepäivän lomassa.

Jyväskylän ammattikorkeakoulun hankepäivän tunnelmiaKoska esittelypiste oli aivan lämpiön ovensuussa, saatoimme näppärästi kysellä opiskelijoilta ruokajonossa, kuinka hyvin he tuntevat Ohjaamojen toimintaa. Aika harva tiesi Ohjaamojen olemassa olosta, mutta Rovaniemeltä ja Lappeenrannasta kotoisin olevat opiskelijat kertoivat tuntevansa hyvin oman paikkakuntansa Ohjaamon.

”Meidän on jalkauduttava entistä aktiivisemmin turuille ja toreille ja vietävä palvelut sinne, missä nuoret ovat”, totesi TE-asiantuntija Nina Leskinen ja kertoi, että tämä tilaisuus on innoittanut käynnistämään tiiviin yhteistyön JAMK:n tutor-opiskelijoiden ja opiskelijajärjestö JAMKOn kanssa tiedon levittämisessä.

Ohjaamo tukee myös opiskelijaa

”Yllätys oli myös se, kuinka harva opettaja tiesi olemassaolostamme, joten nyt saimme myös tietoa jaettua JAMK:n henkilöstölle”, uraohjaaja Divya Narangin kertoi. Henkilöstön olisi hyvä tietää Ohjaamon palveluista, joista voi saada pika-apua ja neuvoja esim. arjen hallintaan. Aina ei avun tarvetta kannata odottaa, jos oppilaitoksen psykologille on jonoa, vaan kannattaa kääntyä matalan kynnyksen Ohjaamoon. Opettajat voivat aina ohjata sinne opiskelijan”, jatkaa Divya.

Hankepäivässä Ohjaamolle löytyi myös yhteistyökumppanuutta eri projekteista.

”Yllättävää kuinka paljon erilaisia hankkeita JAMK:lla on ja täällähän pääsi myös verkostoitumaan erityisesti niiden hankeihmisten kanssa, joista meille olisi hyötyä. Kyllä me jo joitakin ihmisiä kutsuttiin kylään Ohjaamoon yhteistyötä tarkemmin hieromaan”, kertoo Marita Räisänen.

TESSU-projekti on valmentanut ympäri Suomea yli 30 Ohjaamoa, ja yksi valmennettavista tiimeistä on ollut Ohjaamo Jyväskylän henkilöstö. Ohjaamohan tunnetaan nuorten matalan kynnyksen palvelupisteenä, jossa alle 30-vuotias saa neuvontaa ja ohjausta oman arkeen, opiskelumahdollisuuksiin ja työllistymiseen. Ohjaamossa työtä tehdään monialaisena tiiminä, joten asiakas saa samasta paikasta moneen kysymykseensä apua. TESSU on tarjonnut valmennusta näille monialaisille tiimeille, jotta yksilö- ja yhteistyöstä alkaa syntyä aidosti yhteinen työ.

TESSU-toiminnasta voi lukea lisää www.kohtaamo.info/tessu

Kirjoittaja: projektipäällikkö Auli Sesay, TESSU – Tehdään yhdessä ohjausta -projekti, JAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu