Training of Trainers -ToT-Nepal -projekti nytkähti jälleen eteenpäin, tällä kertaa Suomessa. Saimme myös tänä syksynä vastaanottaa nepalilaiset opintokäynnille omille kotikulmillemme.

Kolme vierastamme olivat Tribhuvanin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan varajohtaja herra Netra Dhital sekä ToT-Nepal-hankkeen avainkouluttajat herra Kul Narsingh Shrestha ja rouva Rajani Rajhabadary.

Vietimme yhdessä kolme päivää Jyväskylässä, jossa tutustuimme monimuotokoulutuksen eri kiemuroihin, kuten aineistonhakuun ja kurssirakenteisiin. Teimme jopa yhdessä Moodle-oppimisympäristöön kursseja. Tunnelma oli tiiviin keskittynyt.

Vapautunut nauru herähti vasta kun huomasimme, että herra Kul Narsingh ja AOKKimme kouluttaja Tuovi Leppänen olivat toisistaan tietämättä valinneet saman aiheen, eli rakensivat yhteistä oppimisalustaa. Mikäpä muu olisikaan ollut aiheena kuin opettajan ammatillinen kasvu. Siitä voimme vielä tehdä yhdessä useammankin kurssin niin suomalaisten kuin nepalilaistenkin käyttöön.

Paljon kiinnostusta ja keskustelua herätti tapaaminen JAMKin nepalilaisten terveysalan opiskelijoiden, Binitan ja Binishan kanssa, kun he käytännön esimerkein näyttivät, miten he tekevät opintoja, hakevat tietoa ja saavat ohjausta virtuaalityökaluja apuna käyttäen. Missään vaiheessa elävät ihmisten väliset ”face-to-face” -tapaamiset eivät kuitenkaan jää pois.

Hankekumppaneita ja nähtävyyksiä Helsingissä

Torstaina Hämeen ammattikorkeakoulussa vietetyn päivän jälkeen huipennuksena oli vielä Helsinkiin tutustumista. Muun muassa eduskuntatalon portailla poseerattiin niin sisällä kuin ulkona.

nepal_2

Perjantaina koitti odotettu päivä, kun pääsimme Helsinkiin. Ensin saimme kuulla ammatillisen koulutuksen rakenteista ja opetussuunnitelmista Opetushallituksessa ja iltapäivällä saimme käydä tapaamassa Cimon vastuuhenkilöitä. Oli hieno tilaisuus yhdessä pohtia, mitä tällaiset hankkeet ovat ja mitä niiden tulisi olla. Saimme kertoa suoraan omia yhteistyön kokemuksiamme hankehallinnon edustajille. Tällaisten tapaamisten jälkeen on mukava odottaa ulkoministeriön edustajaa vierailulle myös Nepaliin marraskuun workshopiimme.

Kun sanoimme heipat, oli todella mieltä lämmittävä ajatus, että tapaamme jo kahden viikon kuluttua Nepalissa. Silloin toteutuvat kaksi samanaikaista workshopia Butwalin ja Sanothimin kampuksilla. Niiden välillä pidämme online-istuntoja. Myös Suomesta on tarkoitus osallistua kaksi kertaa workshopiin. Muutamia meistä taitaa jo vähän jännittää, miten käy… Lisää uutisia on siis varmasti luvassa tännekin piakkoin!

Lisää yhteistyöstä voit lukea sivulta www.jamk.fi/nepal

Kuvat: Orvokki Joki-Pesola, Tuovi Leppänen ja Jarkko Poikonen