Kohti Ahvenanmaata!

On maanantaiaamu ja kello herättää jo viiden jälkeen. Tästä voisi päätellä, ettei kyseessä ole aivan tavallinen kouluviikon alku – ei olekaan, lähdemme opintomatkalle. Saimme jo syyslukukauden puolella kuulla mahdollisuudesta päästä matkalle Ahvenanmaalle. Ja juurikin tämä matka on alkamassa!

Matkan yhtenä päätarkoituksena on kehittää ruotsikielen taitoja. Aikaisempien opintojen ja vajaan kahden kuukauden kielivalmennuksen jälkeen meidän tulisi pärjätä viisi päivää Ahvenanmaalla ruotsinkieltä käyttäen. Ruotsin opintojen lisäksi saamme ainutlaatuisen mahdollisuuden päästä tutustumaan paikallisiin saariston tuottajiin. Tämän päivän osalta vierailtavia kohteita ovat esimerkiksi Brändö Lax ja Ingeborgs bageri.

Viimeisimmätkin reissuun lähtijät nousivat bussiin ja matkamme alkoi puoli seitsemältä aamulla. Lähtiessämme satoi vettä ja lämpötila oli juuri ja juuri plussan puolella, mutta se ei retkeämme haitannut, tosin osittain ehkä mielettömän väsymyksen vuoksi – halusimme vain matkan alkavan, että pääsisimme jatkamaan vielä hetkeksi unia. Matkan varrella vesisade vaihtui rännäksi ja lumeksi. Odotimme kauhulla minkälainen sää meillä on itse määränpäässä.

Viiden tunnin kuluttua pääsimme vihdoin saaristoon. Lunta ja räntää ei enää näkynyt, mutta tuuli sitäkin voimakkaammin. Kustavissa, Vuosnaisten venesatamassa meille tarjoiltiin lohikeittoa ja saaristolaisleipää. Kylmässä kevätilmassa ruoka maistui ERITTÄIN hyvältä. Pienen odottelun jälkeen pääsimme vihdoin laivaan, joka kuljetti meidät seuraavaan kohteeseen eli Brändön saarelle.

Muutamien mutkien kautta pääsimme viimein ensimmäiseen tutustumiskohteeseemme, Brändö Laxiin. Meitä oli vastassa yrityksen iloisia omistajia sekä työntekijöitä, jotka kertoivat meille toiminnastaan. Brändö Lax tuottaa Suomeen lohta ja siikaa. Oli hienoa kuulla, että kala on nostohetkestä alle vuorokaudessa myynnissä jopa Helsingissä asti. Yllätykseksemme kalankasvatus on suurimmaksi osaksi käsityötä sekä kaikki vaiheet tapahtuvat samoissa tiloissa. Tilan yrittäjät suosittelivat syömään suomalaista kalaa, se on turvallisesti kasvatettua ja samalla tuetaan suomalaista käsityötä.

Brändö Laxin toiminnasta meille kertoi Pia Lindberg-Lumme, 'kalanainen'
Brändö Laxin toiminnasta meille kertoi Pia Lindberg-Lumme, ’kalanainen’

Seuraavaksi matkamme jatkui kohti Torsholman saarta. Kylän varmasti tunnetuimpiin yrityksiin kuuluu Ingeborgs Bageri, jossa pääsimme vierailemaan. Yritys on pieni, paikallinen ja autenttinen yhden työntekijän leipomo, tunnetuimpana tuotteenaan herkullinen mustaleipä. Leipomon tuotteet ovat pääsääntöisesti ahvenanmaalaisille, pienissä putiikeissa ja markkinoilla myytäviä.

Svartbröd Kastelholm -juustolla ja omena-tyrnihillokkeella, hyvää!
Svartbröd Kastelholm -juustolla ja omena-tyrnihillokkeella, hyvää!

Nousimme jälleen bussiin ja suuntasimme kohti Torsholman satamaa. Edeltävän 40 minuutin laivamatkan sijaan edessämme oli nyt vain 20 minuuttia. Kahdentoista tunnin jälkeen pääsimme vihdoin päivän viimeiseen etappiimme, Lappon saarelle ja majoituspaikkaamme Pellas Gästhemiin. Majapaikkamme on sympaattinen punainen tupa, jossa on useampia pieniä huoneistoja. Sisustus on sekoitus vanhaa mummolaa sekä modernia hipsterityyliä, vaikkakin ainoa modernimpi piirre on kirjoittajan MacBook. Pitkän, mutta antoisan, hauskan ja tapahtumarikkaan päivän jälkeen uni varmasti maittaa. Hyvää yötä!

Home sweet home
Home sweet home

Päivästämme teille kertoi: Samppa Kujansuu, Riikka Kangas, Martta Kaisa Korhonen, Karoliina Ahonen ja Salla Mikkonen