Päivä täynnä toimintaa
Aamu alkoi tänäänkin aikaisin, mutta onneksi aurinkoisissa merkeissä. Kerkesimmekin odotella aurinkoista päivää koko viikon ja se sattui sopivasti, kun suuntasimme avomeren rannalle saaren pohjoisimpaan osaan. Ensimmäisenä vierailimme Getan kunnassa, HavsViddenin neljän tähden hotellikylässä, joka säteili harmonisuudellaan. HavsVidden on rakennettu aivan meren rannalle ja saapumisen paikanpäälle voi tyylikkäästi hoitaa myös helikopterilla tai saapumalla vesiteitse vierasvesisatamaan.
Merimaisemaa riittävän kauan valokuvattuamme suuntasimme seuraavalle vierailulle Östergård Markusböleen Bo-Erik Sandellin vihannestilalle. Sandell oli hyvin puhelias ja meille jäikin hieman epäselväksi mitä kaikkia mahdollisia vihanneksia maatilalla kasvaakaan. Sandell vaikutti olevan viljelijänä hyvin ajan hermolla ja kokeilevan kaikkea trendikästä ja uutta. Se ainakin selvisi, että pelloilla on kasvatettu monenlaisia salaatteja, selleriä, lehtikaalia ja punasipulia. Ålands Trädgårdshallin aktiivisena jäsenenä Sandell osasi kertoa myös paljon koko Ahvenanmaan maanviljelystä.
Ruotsin opiskelun kannalta Sandell oli hieman liian monisanainen ja asiastaan innostunut. Tämä osoittautui haastavaksi jyväskyläläisten ruotsin taidoilla. Mutta esitelmän jälkeen ei tarvinnut enää esittää kysymyksiä, kaikkiin niihin oli jo vastattu.
Vihanneksista puhuminen olikin jo nostattanut veden kielelle, kun linja-auton nokka kääntyi Stallagenin Panimoa kohti. Panimovierailu jäi tällä kertaa väliin, koska keskityimme nauttimaan Pub Stallhagenin aidosta ja rehellisestä ruoasta. Ruoan kyytipojaksi saimme kattavan selonteon Pub Stallhagenin nykytilasta ja tulevaisuudesta. Panimoravintola toimii omana yrityksenään, mutta laajassa yhteistyössä itse panimon kanssa. Toiminta on ympärivuotista ja toisen omistajan innostus teatterialaan on mahdollistanut myös kesäteatteritoiminnan. Mitenkäs muuten kuin vetten päällä.
Kestävän gastronomian opiskelijoina arvostimme Pub Stallhagenin ideologiaa. Sydämellä tehtyä lähiruokaa, välillä oluella höystettynä. Ruokalista muuten saattaa vaihtua jopa neljä kertaa päivässä, ja päivän kala- ja liha-annokset määräytyvät tarjonnan mukaan. Meidät ruokittiin merimiespihvillä ja siialla. Lounaan valmistusta sai itse seurata avokeittiön ikkunoiden kautta ja palvelu toimi nopeasti isosta ryhmäkoosta huolimatta. Tulevaisuudessa myös tänne, kuten Smakbyhynkin, ollaan rakentamassa hotellia. Hunajatuotantoakin aloitellaan.
Virallisen ohjelman loputtua tutustuimme vielä Maarianhaminan kaupungin keskustaan ja löysimme mukavan kahvilan hieman ydinkeskustan ulkopuolelta. Svarta Kattenissa nautimme herkulliset kakkupalat ja paikallista Amalias Limonadia. Illalla vielä hieman ruokaa ja sitten pää tyynyä kohti. Huomenna suuntaamme takaisin kotiin, Viking Grace koukkaa meidät kyytiin matkallaan Turkuun.
Teksti: Jemina Kyyrö, Marika Ylönen, Nina Vuolio, Reetta Ihanainen, Veera Mustapirtti