Glada Vappen – Kokemuksia sulatellen kotona
Viikko Ahvenanmaalla vierähti nopeasti, nyt on aika sulatella kaikkea kokemaamme. Kuten blogikirjoituksista näkyy, sulattelemista riittää! Opiskelijat pohtivat kokemusta oppimispäiväkirjoissaan, sanallisesti, kuvin ja videon välityksellä. Lisäksi he valmistelevat reissusta esitykset pienryhmissä – näin pääsevät muutkin kuin matkalla olleet mukaan vielä toukokuussa.
Opimme erittäin paljon Ahvenanmaasta ja erityisesti tietysti kaikesta ruokaan ja matkailuun liittyvästä. Ahvenanmaan työttömyysprosentti on alhaisempi kuin mantereella (alle 4%), niinpä monessa paikassa opiskelijamme toivotettiin tervetulleiksi töihin. Työvoimaa tarvitaan eityisesti kesäsesongin aikaan juhannukselta elokuun puoliväliin. Siinäpä hyvä mahdollisuus ruotsin harjoitteluun!
Kestävän gastronomian opiskelijoille Ahvenanmaa tarjoaa upeita esimerkkejä: lähiruoka ja paikalliset sesongin tuotteet ja käsityö ovat kunniassa. Pieni on kaunista – Smakbyn Ålandin Michael Björklundin mukaan ”småskalig produktion är framtiden” eli pientuotannossa on tulevaisuus, uskotaan siihen. Viikon kohokohta opiskelijoille taisikin olla päivä Micken kanssa, meijeri ja tilavierailut sekä yhteisen aterian kokkaaminen ja nauttiminen. Kieli ja huumori ovat viestinnän välineitä, kenelläkään ei ollut vaikeuksia ymmärtää Micken ohjeita, varsinkin kun hän höysti puhetaan joillain suomen sanoilla…
Monissa keskusteluissa tuli esiin yhteistyö. Alle 30 000 asukkaan maakunnan asukkaiden on luontevaa ja hyödyllistä verkostoitua, yhteistyössä on voimaa. Keskinäinen kilpailu ei vie asioita eteenpäin. Ahvenanmaa on perinteisesti ollut vahva ruokatuotannossa. Suomessa on vasta muutaman viime vuoden aikana alettu puhua ruokamatkailusta. Ahvenanmaalla sitä on tehty jo pitkään, esim. syyskuussa 2016 järjestetään koko maakunnan sadonkorjuujuhla, Skördefesten, (www.skordefest.ax) jo yhdeksättätoista kertaa. Ahvenanmaa on hiljattain lanseerannut Kestävän ruuan strategian, sen tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja Ahvenanmaa tulee varmasti näkymään monella tavalla myös mediassa. Heti tämän kesäkuun puolivälissä Havsvidden, Stallhagen ja Smakbyn Åland ’rantautuvat’ yhdessä Turkuun…
Småskalig – Ahvenanmaalla moni asia on meihin verrattuna miniatyyrikoossa. Siellä aistii alueen omaleimaisuuden ja erityisyyden ehkä helpommin kuin vaikka meillä Keski-Suomessa. Mutta yhteistyössä on varmaan meidänkin mahdollisuutemme. Reissun tavoitteet saavutettiin 100%: sekä ammatillisesti että kielen puolesta – kiitos kaikille mukana olleille innostuneille ruotsia oikeasti käyttäville opiskelijoille!
Terveisin, Minna Junttila (ja alla vielä joitain tunnelmia Ahvenanmaalta)