Glada Vappen – Kokemuksia sulatellen kotona

Viikko Ahvenanmaalla vierähti nopeasti, nyt on aika sulatella kaikkea kokemaamme. Kuten blogikirjoituksista näkyy, sulattelemista riittää! Opiskelijat pohtivat kokemusta oppimispäiväkirjoissaan, sanallisesti, kuvin ja videon välityksellä. Lisäksi he valmistelevat reissusta esitykset pienryhmissä – näin pääsevät muutkin kuin matkalla olleet mukaan vielä toukokuussa.

Opimme erittäin paljon Ahvenanmaasta ja erityisesti tietysti kaikesta ruokaan ja matkailuun liittyvästä. Ahvenanmaan työttömyysprosentti on alhaisempi kuin mantereella (alle 4%), niinpä monessa paikassa opiskelijamme toivotettiin tervetulleiksi töihin. Työvoimaa tarvitaan eityisesti kesäsesongin aikaan juhannukselta elokuun puoliväliin. Siinäpä hyvä mahdollisuus ruotsin harjoitteluun!

Maalaus Ahvenanmaan 'eduskuntatalon' seinällä
Maalaus Ahvenanmaan ’eduskuntatalon’ seinällä

Kestävän gastronomian opiskelijoille Ahvenanmaa tarjoaa upeita esimerkkejä: lähiruoka ja paikalliset sesongin tuotteet ja käsityö ovat kunniassa. Pieni on kaunista – Smakbyn Ålandin Michael Björklundin mukaan ”småskalig produktion är framtiden” eli pientuotannossa on tulevaisuus, uskotaan siihen. Viikon kohokohta opiskelijoille taisikin olla päivä Micken kanssa, meijeri ja tilavierailut sekä yhteisen aterian kokkaaminen ja nauttiminen. Kieli ja huumori ovat viestinnän välineitä, kenelläkään ei ollut vaikeuksia ymmärtää Micken ohjeita, varsinkin kun hän höysti puhetaan joillain suomen sanoilla…

Micke antaa ohjeita jälkiruokaryhmälle
Micke antaa ohjeita jälkiruokaryhmälle

Monissa keskusteluissa tuli esiin yhteistyö. Alle 30 000 asukkaan maakunnan asukkaiden on luontevaa ja hyödyllistä verkostoitua, yhteistyössä on voimaa. Keskinäinen kilpailu ei vie asioita eteenpäin. Ahvenanmaa on perinteisesti ollut vahva ruokatuotannossa. Suomessa on vasta muutaman viime vuoden aikana alettu puhua ruokamatkailusta. Ahvenanmaalla sitä on tehty jo pitkään, esim. syyskuussa 2016 järjestetään koko maakunnan sadonkorjuujuhla, Skördefesten, (www.skordefest.ax) jo yhdeksättätoista kertaa. Ahvenanmaa   on hiljattain lanseerannut Kestävän ruuan strategian, sen tavoitteet ovat kunnianhimoiset ja Ahvenanmaa tulee varmasti näkymään monella tavalla myös mediassa. Heti tämän kesäkuun puolivälissä Havsvidden, Stallhagen ja Smakbyn Åland ’rantautuvat’ yhdessä Turkuun…

Ahvenanmaan itsehallintoalue näkyy
Ahvenanmaan itsehallintoalue näkyy

Småskalig – Ahvenanmaalla moni asia on meihin verrattuna miniatyyrikoossa. Siellä aistii alueen omaleimaisuuden ja erityisyyden ehkä helpommin kuin vaikka meillä Keski-Suomessa. Mutta yhteistyössä on varmaan meidänkin mahdollisuutemme. Reissun tavoitteet saavutettiin 100%: sekä ammatillisesti että kielen puolesta – kiitos kaikille mukana olleille innostuneille ruotsia oikeasti käyttäville opiskelijoille!

Terveisin, Minna Junttila (ja alla vielä joitain tunnelmia Ahvenanmaalta)

Maarianhaminan merenkulkumuseo on valitttu vuoden 2016 vuoden museoksi
Maarianhaminan merenkulkumuseo on valitttu vuoden 2016 vuoden museoksi
Kallioita, merta ja saaristoa riittää. Kuva Lapposta.
Kallioita, merta ja saaristoa riittää. Kuva Lapposta.