Mankolan viljelyprojekti starttaa

Syyskuussa 2015 restonomiopiskelijoita yhdessä Slow Food Keski-Suomen kanssa osallistui Mankolan yhtenäiskoulun vuosittaiseen Makosa -tapahtumaan. Kyseessä on iloinen koko perheen aktiviteettipäivä Mankolassa, me kerroimme Slow Foodista ja kävijät saattoivat osallistua suomalaisten viljojen ja kasvien tunnistamistehtävään. Tuon tapahtuman jälkeen tuli ajatus siitä, että mitäs jos tekisimme yhteistyötä myös viljelyn puitteissa. Tiesimme, että Mankolan koululla on kasvihuone ja kasvilavoja ja tunsimme jo entuudestaan aktiiviset biologian opettajat Pekan ja Sannan.

Makosa -tapahtumassa syyskuussa koululaiset osallistuivat innolla tunnistustehtäviin
Makosa -tapahtumassa syyskuussa koululaiset osallistuivat innolla tunnistustehtäviin

Ajatus kaupunkiviljelystä kiinnosti senkin takia, että kestävän gastronomian opinnoissa ruokaketjun ymmärrys on tärkeää, myös alkutuotannosta pitää tietää perusasiat. Itse olen kotoisin maaseudulta, viljelymuistot ja -kokemukset liittyvät pakollisiin kitkemis- ja kasteluhommiin kesällä. Aikuisiän olen asunut kaupungissa viljelemättä mitään, ehkä aika on nyt kullannut muistot? Ajattelin, että olisi hienoa saada pieni joukko opiskelijoita kiinnostumaan vapaaehtoispohjalta viljelystä kanssani. Mankolan koulun tiesin innostuvan mukaan, he hyödyntävät varsinkin kasvihuonetta monipuolisesti opetuksessa, ongelmana on varsinkin heinäkuu, jolloin kaikki ovat lomalla. Sitten kun sattumalta kuulin, että Jämsän ammattiopiston puutarhuriopiskelijoilla olisi tarvetta viljelyprojektiin, palaset loksahtivat kohdalleen.

Mankolan kasvihuoneessa tutustumassa huhtikuussa
Mankolan kasvihuoneessa tutustumassa huhtikuussa, lehtien siimeksesä JAO:n opettaja Sirpa ja restonomiopiskelijoita

Alkuvuodesta me kolmen koulumuodon edustajat palaveerasimme asiasta ja pohdimme roolejamme tässä projektissa. Mankolan koulu antaa tilat käyttöön ja koululaiset huolehtivat viljelyalueiden kunnostustöistä sekä taimien kasvatuksesta kahdeksasluokkalaisten valinnaiskurssilla Kasvihuone kevätkuntoon. JAO hankkii siemenet, laatii kasvilistan ja viljelyohjeet sekä yhdessä restonomiopiskelijoiden kanssa istuttaa/kylvää viljelmät. Lisäksi muutama puutarhuriopiskelija toimii kesän ajan restonomiopiskelijoille ns. helpdeskinä. Ja minä yhdessä kestävän gastronomian opiskelijaporukan kanssa opin viljelystä viljelemällä…

Huhtikuussa Mankolassa kasvatettiin jo mm. äitienpäiväkukkia ja tomaatintaimia
Huhtikuussa Mankolassa kasvatettiin jo mm. äitienpäiväkukkia ja tomaatintaimia

Huhtikuussa sitten jo kävimme tutustumassa Mankolan viljelymahdollisuuksiin. Saimme kuulla, että voisimme käyttää sekä kasvihuonetta että kymmentä (!) isoa ulkolavaa. Onneksi viljelystä kiinnostui neljä innokasta opiskelijaa, joilla ainakin osalla on jotain kokemusta asiasta. Opiskelijat myös voivat halutessaan liittää kesäprojektin osaksi Kestävän ruokatuotannon opintojaksoaan.

Mankolan komposti ja kasvilavat aikaisin huhtikuussa - kesän työsarkamme
Mankolan komposti ja kasvilavat aikaisin huhtikuussa – kesän työsarkamme

Nyt olemme toukokuussa ja Mankolan kasvihuoneen keväänvehreästä ympäristöstä voisi nopeasti kerätä hortasalaatin – voikukkaa, vuohenputkea ja nokkosta riittää. Oppilaat ovat onnistuneet hienosti taimien kasvatuksessa, tänään kunnostimme yhdessä heidän kanssaan kasvilavoja istutuskuntoon. Ja istutustalkoot JAO:n puutarhuriopiskelijoiden ja opettajien kanssa on sovittu 6.6. alkavalle viikolle. Ei voi muuta sanoa kuin että tunnelmat ovat iloisen aurinkoiset ja odottavat. Pääsemme sitten syyskuun Makosa -tapahtumassa nauttimaan yhteistyömme tuloksista. Viljelykuulumisia voit seurailla tässä blogissa.

Mankolassa auringonkukat jo kukkivat
Mankolassa auringonkukat jo kukkivat

Teksti: Minna Junttila