Kasvimaan vierestä kerättyä

Mankolan kasvimaalla tai sen laidalla kasvaa paljon nokkosia, sen huomasin jo keväällä puuhatessamme kasvilavojen parissa valmistelutöitä kylvöjä ja istutuksia varten. Keräsin tienoolta nokkosta kuivattavaksi ja ryöppäsinkin jonkun erän silloin. Olisi pitänyt kerätä vielä enemmän, että olisi saanut kunnolla pakkaseen talveksi. Nokkonen, oma superruokamme, unohdetaan ihan suotta kevään ja uusien versojen jälkeen. Juuri tähän loppukesän – alkusyksyn aikaa nokkonen tarjoaa satoa siementen muodossa.

Nokkoset kuivumassa
Nokkoset kuivumassa

No, en minäkään aikaisempina vuosina ole siemeniä kerännyt, mutta nyt muistin asian oikealla hetkellä. Siementen keruuseen on konsteja, aikamme kuukkeli kyllä kertoo konstit. Siirryn suoraan käyttöön. Pastan tekeminen on ollut pitkään taas ajatuksissa, mutta en ole saanut aikaiseksi. Nyt tuumasta toimeen ja tein munapastaa. Jotenkin minua kuvastaa se, että jo lähes valmiin taikinan kanssa tulee tunne, että mitäs tähän voisi vielä laittaa… No, no… nokkosensiemeniä!

Siemenet eivät menneet taikinaan tasaisesti, koska lisäsin ne vasta pastataikinan pintaan ja en näemmä vaivannut taikinaa enää riittävästi.

Kaulittu pastataikina
Kaulittu pastataikina

Taikinan leikkasin käsin veitsellä tagliatelle-nauhoiksi ja kokeilin, saako niistä muotoiltua ”ruusuja”.

Ruusu tagliatelle -pastasta
Ruusu tagliatelle -pastasta

Onhan se vehnäpasta edes hitusen terveellisempää luomujauhoilla tehtynä, onhan? Ja jos laittaa kananmunaa, niin saa proteiinia, eikös? Ja, ja jos vielä lisää nokkosensiemeniä, niin eikös se ole sitten jo superterveellistä… ? Ja minä ihan kaulin kaulimella, niin tuli liikuntaakin. Puhumattakaan kastikkeen herkkutattien löytymiseen käytetystä ajasta metsässä… Ja vielä tomaatit! Montako kannullista olen kuskannut vettä niille? Valkosipulit? Yksi lasi punaviiniä lounaalla on sydämelle terveellistä?

Vihreäkuviollinen kirppislöytö tarjosi tälle pastalle juuri sopivan lautasen…

Annos valmiina nautitttavaksi
Annos valmiina nautitttavaksi

Ennen kaikkea, nautin pitkästä aikaa erittäin paljon ruoan laittamisesta. Siitä, että edes joskus saan kotona tehtyä sellaisia aterioita, joissa yhdistyvät hyötykasvien kasvatus, villivihannekset, sienet, ehkä vähän keittotaitoa, innostusta ja hyvää fiilistä. Ehkä se ripaus terveellisyyttäkin löytyy. Ja se päivä oli kaiken lisäksi maanantai…

Rikasta syksyä, Riikka

Teksti ja kuvat: Riikka Soikkala