Yrttipuuhaa

Kuivattavat yrtit kannattaa kerätä iltapäivällä sateettomien päivien jälkeen, silloin aamukastekin on haihtunut ja kuivattaminen sujuu nopeammin.

Yrtit - kollaasi

Mankolan avomaaviljelyssä kasvaa kaksi lavallista yrttejä. Satoisia ovat salvia, mäkimeirami, persilja, rosmariini, kurkkuyrtti, tilli, timjami, sitruunamelissa, lipstikka, rakuunat & mintut. Haastavia puolestaan ovat basilika ja korianteri.

SÄILÖNTÄMUOTONA KUIVAAMINEN – PELLOLTA PURKKIIN

Tilli_lava

Yrtit kuivuvat hyvin kuivassa, alle 30 asteisessa huoneenlämmössä. Kestävän kehityksen kannalta kannattaa suosia olemassa olevia lämmönlähteitä esim. lämminvesivaraajan päällinen on hyvä kuivuri, jos sellainen löytyy kodista. Jää -ja pakastinkaappien ulkopuoliset yläosat ovat yleensä lämpimiä, joten sinne vaan kuivumaan koko saalis ja ovi vähän raolleen, jotta ilma kiertää! Ylimääräistä energiaa ja rahaa vieviä kuivausmenetelmiä ovat kasvikuivuri ja kiertoilmauuni, nämä ovat nopeita ja tehokkaita etenkin, jos kuivattavaa on runsaasti.

Sakset_yrtit

Jakkara

Sidoin yrtit pieniksi, ilmaviksi kimpuiksi ja ripustin ylösalaisin olevan jakkaran jalkoihin. Kuivuessaan niistä oli iloa näkö – ja hajuaisteille. Myöhemmin myös makuaistikin saa mieluista tehtävää.

Kahden päivän jälkeen yrtit olivat valmiita purkitettavaksi, ne rapisevat ja musertuvat helposti sormien välissä eikä niissä tuntunut kosteutta. Yrtit tulee kuitenkin säilöä mahdollisimman kokonaisina, jotta maku -ja tuoksuaromit säilyvät.

Yrtti_käsi

Purkitus_yrtti

Yrtit_katajamarjat

Tein kahta yrttiseosta, toinen sopii pataruokiin ja toinen muserrettavaksi vaikkapa salaatin päälle. Patayrttipurkkiin sujautin myös kuivattuja katajanmarjoja, toivoen mielessäni Tuomo – veljelle hyvää metsästyskautta.

Seuraavaksi perustan yrttisuolatehtaan. Seoksen valmistamiseen löytyy paljon ohjeita netistä. Kauniiseen lasipurkkiin pakattuna ja yksilöllisellä kortilla varustettuna niistä tulee persoonallisia jouluviemisiä. Vai sittenkin yrttiöljyä – no, miksipä ei molempia. Tänään on sopivasti sadepäiväkin tehdä sisähommia.

QULKURI AAPON YRTTIVINKKI

Olemme herkutelleet runsaalla yrttisadolla koko kesän ja kaipasin uutta ideaa tuorekäyttöön. Ravintola Le Qulkurin Aapo vinkkasi yksinkertaisen reseptin, jota kokeilin heti. Voisiko helpompaa herkkua ollakaan!

lohi_yrtti

Muotoile pakastimeen levyksi reilusti sekalaisia yrttejä + voita + tuoreen vaaleanleivän sisustaa. Heitä pakastettu levy kevyesti suolatun merilohifileen päälle ja pistä uuniin (180 astetta, 15 min.).

JÄÄPALAT

Syysiltojen juomiin saa kauneutta, kun pakastaa kurkkuyrtin kukkia kiehautettuun ja jäähdytettyyn veteen, näin jääpalat säilyvät kirkkaina. Muotteihin voi sujauttaa myös muitakin yrttejä sekä marjoja.

Kurkkuyrtti

Jääpala - yrtti

Yrteillä on pitkä ja monivivahteinen historia. Niitä on käytetty mm. terveysvaikutuksien vuoksi, kosmetiikkaan, hajustamiseen, maustamiseen ja lankojen värjäämiseen. Hienoa olisi keksiä jotain uutta, mutta mitä se voisi olla?

Inspiroivaa syksyä kaikille toivoo, Tarja

Teksti ja kuvat: Tarja Båga