Pellolta pöytään
Mankolan viljelmillä kasvattelimme kesän aikana paljon erilaisia kasviksia. Syksyn tullessa onkin jo aika käyttää niitä ruoanvalmistuksessa. Keräsin tähän muutaman ohjeen, joissa käytin kasvattamiamme kasviksia. Tietysti mahdollisimman luonnollisesti, ilman lisäaineita.
Kesäkurpitsalasagne neljälle henkilölle
1 Iso kesäkurpitsa n. 800g
Leikkaa kesäkurpitsa puolen senttimetrin paksuiksi viipaleiksi. Ripottele päälle suolaa ja anna itkeä puolisen tuntia.
Jauhelihakastike:
naudan jauhelihaa 400g
kolme sipulia
kolme kynttä valkosipulia
tuoreita yrttejä: timjami 3 oksaa, rosmariini 3 oksaa, basilika kourallinen, oregano vajaa koura
suolaa, mustapippuria
varsiselleriä kolme vartta lehtineen
tomaattimurskaa 4dl
juustoraastetta 3dl
parmesaaniraastetta 3dl
Silppua sipulit, murskaa valkosipuli. Kuullota sipulit öljyssä laakeassa kattilassa. Lisää jauheliha ja ruskista se. Lisää tomaattimurska ja viipaloitu varsiselleri. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää tuoreet yrtit. Anna hautua hiljalleen n. 30 min-1h. Maista ja mausta lisää, jos tarvetta.
Kuivaa kesäkurpitsaviipaleet.
Laita jauhelihakastiketta vuoan pohjalle. Peitä kesäkurpitsaviipaleilla. Ripottele päälle Juustoraaste-parmesaaniraastesekoitusta. Lisää jauhelihakastiketta ja kesäkurpitsaviipaleet ja juustoraasteseos.
Kunnes vuoka täynnä. Päällimmäiseksi juustoraateseos.
Paista 175⁰C n. 40 min kunnes kesäkurpitsa tuntuu melko pehmeältä. Peitä lasagne, jos juustoraaste tummuu liikaa.
Puna-keltajuurikeitto timjamivaahdolla neljälle henkilölle
kaksi pientä punajuurta
kaksi pientä keltajuurta
kaksi keskikokoista perunaa
yksi sipuli
nokare voita
kaksi lehtisellerin vartta lehtineen
vettä
suolaa
mustapippuria
desi kuohukermaa
tuoretta timjamia
Kuori ja pienennä kelta ja punajuuri sekä peruna. Silppua sipuli. Laita voita kattilaan ja paahda juureksia siinä, kunnes saavat vähän väriä. Lisää vettä niin että peittyvät. Mausta pippurilla ja suolalla. Leikkaa lehtiselleri pienemmäksi. Lisää selleri, kun juurekset ovat jo vähän pehmenneet. Lisää vettä, jos tarvetta. Kun juurekset ovat pehmeitä, soseuta sauvasekoittimella. Jos keitto liian sakeaa lisää vettä. Maista ja mausta tarvittaessa. Lämmitä keitto kattilassa uudelleen. Vatkaa kermasta kevyt vaahto, lisää kermaan tuoretta timjamia.
Kaada kuuma keitto esim. suureen mukiin ja lusikoi kermavaahtoa päälle. Lisänä voi tarjota paahdettua ruisleipää.
Sitruuna-fenkolirisottoa ja paistettua kuhaa neljälle henkilölle
neljä kuhafileetä
voita
fenkoli
sipuli
valkosipulinkynsi
ripaus saframia
desi valkoviiniä
n.litra kuumaa kasvislientä
250g risottoriisiä
desi parmesanjuustoraastetta
mustapippuria
suolaa
puolen sitruunan kuori ja mehu
Leikkaa kuhafileet puoliksi. Mausta palat suolalla ja pippurilla. Silppua sipuli ja murskaa valkosipuli. Viipaloi fenkoli ohuiksi siivuiksi. Laita voita pannulle ja lisää sipulit ja fenkoli. Kuullota vähän aikaa. Lisää risottoriisi ja vähän saframia. Kun riisi kuultaa niin lisää valkoviini ja puolikkaan sitruunan mehu sekä puolikkaan sitruunan kuori. Kun neste imeytynyt lisää vähitellen kuumaa lientä ja sekoittele koko ajan.
Tässä välin ota paistinpannu ja kuivaa kuhafileet. Laita kuumalle pannulle voita ja paista nahkapuoli alaspäin pari minuuttia. Käännä kala ja paista vielä heti toisinpäin.
Kun riisi vielä hieman hieman napakkaa, mausta risotto ja lisää parmesanraaste.
Kokoa annos, risotto alle ja paistetut kuhafileet päälle. Koristele vaikka sitruunan kuoren suikaleilla ja fenkolin tupsulla.
Reseptit, teksti ja kuvat: Markku Hokkanen
Marjo Peel
Sitruuna-fenkolirisottoa ja kuhaa kiitos 🙂 ! Herkullisen näköisiä annoksia.