Mankolan Makosa ja viimeiset syyssadot

Lauantaina17.9.2016 vietettiin Mankolan koululla Makosa-sadonkorjuutapahtumaa. Paikalla oli paljon opettajia, oppilaita ja vierailevia vanhempia sekä isovanhempia. Tapahtumassa oli monenlaisia pelejä, leikkejä, myyntipisteitä sekä paloauton vierailu. Oppilaat touhusivat pihamaalla ahkerasti haravoinnin ja muiden pihatöiden parissa. Tapahtumapäivän sää oli myös oikein otollinen, niin kuin kuulemma myös aikaisempinakin vuosina.

Oppilaat haravoivat niitettyä heinää
Oppilaat haravoivat niitettyä heinää
Jamkin opiskelijat Jesse ja Frans Slow Food Keski-Suomen kojulla tunnistuttamassa vihanneksia ja viljalajeja
Jamkin opiskelijat Jesse ja Frans Slow Food Keski-Suomen kojulla tunnistuttamassa vihanneksia ja viljalajeja

Myös me restonomit olimme esittelemässä kasvihuoneen takana olevat viljelmät ja kesän aikaansaannoksemme. Vierailijoita kävi sankoin joukoin, ja heille kerroimme kesän puuhista ja vastasimme kysymyksiin, joita monella riitti. Monet olivat aivan ihmeissään koulujemme onnistuneesta yhteistyöstä ja hienosta tuloksestamme. Oli mukava myös huomata, että vaikka Mankolan koulun muutamille luokille olimme jo aikaisemmin esitelleet viljelytarhaamme, niin moni oppilas kävi vielä tänään ihmettelemässä viljelmiämme ja maistelemassa yrttejä.

Tutustumassa kasvimaahan
Tutustumassa kasvimaahan

Mankolan tiluksilla näyttää jo nyt hieman ankealta, mutta olimme jättäneet muutamia todisteita kesän aikaisesta sadostamme ja kättemme jäljestä vieraiden nähtäviksi.

Syksy on koittanut
Syksy on koittanut

 

Erityisesti jättikurpitsat ja ruusupavut saivat ihailuja osakseen.

Ruusupapu oikeastaan innostui tekemään palkoja vasta syksyllä
Ruusupapu oikeastaan innostui tekemään palkoja vasta syksyllä
Kuvan kurpitsan lisäksi viljelimme myös spaghettikurpitsaa
Kuvan kurpitsan lisäksi viljelimme myös spaghettikurpitsaa

Kaiken kaikkiaan oli mukava todistaa näin onnistunutta ja aktiivista tapahtumaa. Lisäksi projektistamme olemme saaneet paljon kiitosta hyvän mielen. Puitteet olivat meille erinomaiset, ja kasvimmekin menestyivät muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta varsin hyvin. Me tiluksen hoitajat saimme kesän aikana varmasti monien päivien ruoat sadosta, mutta moni kasvi pääsi myös paleltumaan tai kasvamaan liikaa. Jäljelle jääneet kasvit käyttänee mahdollisesti Mankolan koulun ruokala tai kotitalousopetus. Nyt alkaa jo syksykin olla niin pitkällä, että on varmaankin meidän aika pistää kasvimaa talviteloille ja odotella ensi kesän projekteja.

Kasvatimme syötäviä ja kuivattavia kukkia -auringonkukille kesä meinasi olla liian lyhyt
Kasvatimme syötäviä ja kuivattavia kukkia -auringonkukille kesä meinasi olla liian lyhyt
Yrttejä saimme koko kesän ja pitkälle syksyyn
Yrttejä saimme koko kesän ja pitkälle syksyyn

Mukavaa loppusyksyä ja kiitos kaikille Makosa-tapahtuman järjestäjille ja vierailijoille!

Terveisin, Anna

Teksti ja kuvat: Anna Sointula