Upea päivä Konnevedellä

Toisen vuoden matkailun opiskelijoiden syksyn ensimmäinen opintomatka toteutui viime viikolla, kun suuntasimme viettämään päivän Konnevedellä. Päivän aikana pääsimme risteilemään Konneveden halki Etelä-Konneveden kansallispuistoon, jossa ohjelmaan sisältyi patikoinnin lisäksi myös makkaranpaistoa laavulla. Patikoituamme Kalajan vuoren halki suuntasimme takaisin bussille joka kuljetti meidät Rautalammin museoon.

Reissuun meitä lähti yhteensä noin 40 opiskelijaa sekä neljä opettajaa. Aamu starttasi bussimatkalla Konneveden satamaan, Häyrylänrantaan, josta hyppäsimme risteilyalus M/S Myllykosken kyytiin. Satamasta seuraamme liittyi Anne Hyvärinen (projektipäällikkö, Rautalammin – Konneveden luontomatkailun koordinointihanke), joka kertoi meille kattavasti Konneveden alueen matkailusta. Alueen matkailu painottuu luontomatkailuun, ja alueella työskentelee useita alan yrittäjiä. Yrittäjiä löytyy niin koski-, kalastus- ja melontapuolelta kuin risteily- ja ravintolapuoleltakin. Kesäisin myös tapahtumat, kuten Konnevesipäivät sekä Häyrylänranta Pop&Blues, vetävät matkailijoita paikalle. Kehityskohteisiksi Hyvärinen mainitsi muun muassa majoituspalvelujen kehittämisen ja palveluiden saavutettavuuden.Tulevaisuuden tavoitteena on yhteistyö aasialaisten matkanjärjestäjien kanssa, ja kiinnostusta aluetta kohtaan löytyy myös Saksan markkinoilta.

kuva-1

kuva-2

Opiskelijan näkökulmasta risteily oli mielenkiintoinen kokemus, mutta viileä sää ja kova tuuli aaltoineen hieman latisti tunnelmaa. Matka kesti noin puolitoista tuntia, jonka aikana nautimme pullakahvit, ja saimme maistaa myös kotitekoista omenamehua sekä tuoreita makoisia omenoita.

kuva-3

kuva-4

Perille päästyämme hyppäsimme satamasta lyhyelle bussimatkalle, joka vei meidät kansallispuistoon. Kansallispuisto on avattu nykyisellään vuonna 2014, jonka ansiosta puitteet olivat todella hyvät. Matka alkoi patikoinnilla laavulle, joka oli todella mukava ja siisti. Laavun yhteydessä oli myös WC-tilat. Laavulla tarjolla oli lounasta, joka koostui leivistä ja makkarasta. Jälkkäriksi paistoimme nuotiolla vaahtokarkkeja ja joimme perinteiset pannukahvit. Tunnelma oli iloinen ja rento.

kuva-5

kuva-6

kuva-7

kuva-8

kuva-9

Laavulla seuraamme liittyi yrittäjä Markku Utriainen, joka toimi myöhemmin myös oppaanamme patikointimatkalla. Utriainen toimii kansallispuistossa osa-aikaisena yrittäjänä, ja tarjoaa ohjelmapalveluja patikoinnista melontaan ja laavuruokailuihin. Hän tuntee alueen kuin omat taskunsa – ja saimmekin kuulla siitä kattavan tietopaketin ennen patikoimaan lähtemistä. Etelä-Konneveden kansallispuisto on kaksiosainen, ja jakautuu maa- ja järvialueisiin. Patikointireittejä löytyy kaksi: Kalajan kierros, jonka mekin kiersimme, on 4,6km pitkä ja luokitellaan maastoltaan vaativaksi – nousuja ja laskuja on paljon. Toinen reitti, Kolmen vuoren vaellus, on pituudeltaan 14km.

kuva-10

kuva-11

kuva-12

kuva-13

kuva-14

Patikointi oli todella positiivinen kokemus, sillä maisemat reitin varrella olivat henkeäsalpaavan kauniita. Nousut ja laskut olivat jyrkkiä, joka kävi kuntoilusta. Haastetta loi suuri ryhmäkoko, jonka vuoksi ryhmä hajaantui ja osa porukasta kulki ns. ”omin päin”. Mielestämme ryhmän olisi voinut jakaa useampaan pieneen ryhmään, jolloin olisimme saaneet paremmin opastusta myös matkan aikana – nyt vain ryhmän alkupäässä kulkeneet pääsivät osallisiksi siihen.

kuva-15

kuva-16

kuva-17

Patikoinnin jälkeen olimme hieman myöhässä aikataulusta, jonka takia osa suunnitelluista vierailukohteista jäi väliin. Ehdimme kuitenkin nopealle visiitille Rautalammin museoon, joka on poikkeuksellisen mittavan kokoelman omaava kotiseutumuseo. Museosta löytyy kokoelmia niin talonpoikais- ja säätyläiskulttuurin esineistä, valokuvia, arkistoaineistoa, pohjolaissavolaista taidetta sekä ulkomuseoalue. Vierailu oli todella pikainen, joten tarkempi tutustuminen jäi seuraavalle vierailukerralle.

Kokonaisuudessaan opintomatka oli hieno ja antoisa kokemus sekä mukavaa vaihtelua. Kukaan ryhmästämme ei ollut vieraillut paikassa aiemmin, joten uutta nähtävää riitti kaikille.

Teksti ja kuvat: Tanja Ollila & Julia Tarvainen