Eväitä ruokamatkailuun Skånesta

Joukko restonomiopiskelijoita tutustui Kööpenhaminan ja Skånen ruokamatkailuun 24.-28.4. Kyseessä oli Nordplus -liikkuvuushanke Smaklig svenska på språng II – erilainen tapa opiskella ruotsia osana ammattikorkeakouluopintoja.  Opiskelijoilla oli huhtikuussa ennen matkaa viikottain ruotsin kielen valmennusta, koko pakollinen Työelämän ruotsi -opintojakso rakennettiin käytännössä opintomatkan ympärille. Opiskelijat valitsivat ennen matkaa teeman, johon he pareittain reissulla keskittyivät – tuosta teemasta he pitävät esitykset 10.5. ja lisäksi kirjoittavat blogikirjoituksen Retkikeitin -blogiin.  Mukana matkalla oli kestävän gastronomian, matkailun ja toimitilapalveluiden opiskelijoita. Tässäpä alkupaloja!

Restonomiopiskelijat Ystadissa

Matka alkoi lennolla Kööpenhaminaan ja tutustumisella pariin kaupungin keskeisistä ruokamatkailukohteista. Kävelykatualueen tienoilla sijaitsevat Kööpenhaminan kauppahallit, Torvehallerne, antoivat hyvän esimerkin siitä, kuinka tuoda esille ruoka houkuttelevasti. Hallien tanskalaisessa tarjonnassa näkyi selkeästi luomu. Ostosten lisäksi hallit ovat erinomainen paikka ruokailuun. Toisen mielenkiintoisen ruokailupaikan, varsinkin edullisen etnisen ruuan ystäville, tarjosi Papirøyen. Nyhavnin lähettyvillä oleva saari, jossa ennen valmistettiin sanomalehtipaperia.

Smørrebrødit houkuttelivat kauppahallissa

Matkan pääkohde oli Ruotsin ruoka-aitta Skåne ja varsinkin sen keskeinen ruokamatkailualue Österlen. Yövyimme Malmössä, Kristianstadissa ja Ystadissa. Kuljimme välimatkat pääosin julkisilla liikennevälineillä, junalla ja bussilla. Yhtenä päivänä käytössämme oli tilausajobussi – näin pääsimme kätevästi vierailemaan pikkupaikkakunnilla mielenkiintoisissa yrityksissä. Kristianstadssa ohjelmastamme vastasi partnerioppilaitoksemme Högskolan Kristianstad. Blogikirjoituksissa myöhemmin lisää juttua siitä, mitä näimme ja koimme. Skåne tarjosi monenlaisia ideoita ruokamatkailuun, erinomaisia esimerkkejä verkostoitumiseeen ja liiketoimintaan!

Idyllinen Bengtemöllan Brösarpissa
Anders Cederberg esittelee Bengtemöllanin tilausravintolan keittiötä
Opiskeiljat pääsivät poimimaan karhunlaukkaa
… sekä maistamaan sitä myös lounaalla
Högskolan Kristianstadssa Björn Ylipää haastoi opiskelijat miettimään, miltä pakkaus ’maistuu’
Ystadin Statonen B&B tarjosi mielenkiintoisen majoitusidean
Fika i Skåne
Kevät oli myöhässä Skånessakin

Lisää juttuja tulossa piakkoin!

Kuvat ja teksti: Minna Junttila, Nordplus -hankkeen vetäjä, JAMKin restonomikoulutus