Makkaraa ja suklaata Skånessa

Olimme opintomatkalla Kööpenhaminassa ja Skånessa, jossa tutustuimme monenlaisiin matkailu-ja ravintola-alan yrityksiin. Koska olemme tila- ja matkailukärjen opiskelijoita, katsoimme kohteita hieman eri näkökulmasta kuin gastronomiapuolen opiskelijat, joita suurin osa osallistujista oli. Vierailut olivat inspiroivia ja yrittäjien intohimo tarttui meihinkin. Yrityksistä sai todella paljon enemmän irti kuin koulunpenkillä istumalla. Oma matkamme alkoi jo omatoimisella viikonlopulla Kööpenhaminassa ja jatkui muiden oppilaiden kanssa. Halusimme tietää, mitkä asiat ovat pinnalla Skånen matkailussa tällä hetkellä ja pyrimme tarkkailemaan sitä yritysvierailuilla.

Malmö chokladfabrikin tuotevalikoimaa
Saman tehtaan historiaa vitriinissä

Viikon kohokohtia olivat herkullisessa Mälmön suklaatehtaassa vierailu ja kauniissa Rökeriet -nimisessä yrityksessä vierailu, jonka omistajalla oli monia luovia ideoita liiketoiminnan kehittämiseksi. Myös makkarakahvilassa vierailu oli erikoinen kokemus. Vierailimme monissa muissakin yrityksissä, josta saimme mielenkiintoisia ajatuksia. Kiinnitimme huomiota siihen, että elämyksellisyys oli tärkeä osa monen yrityksen palveluita ja toimintaa. Kohteissa tarinallistaminen loi persoonallisen leiman ja jäi vierailijoiden mieleen. Esimerkiksi makkarakahvilan tarinassa piirrostyttö oli perustanut kahvilan ja näkyy kahvilan tauluissa ja sosiaalisessa mediassa. Österkryddor -nimisessä vierailukohteessa oli hyödynnetty hienosti laventelipeltoja matkailupalveluksi. Kohteessa oli tuotteistettu aamiaispaketti laventelipellolla nautittavaksi, joka toi elämyksellisyyden mukaan yritykseen. Kuinka luovaa ajattelua, jota Suomessakin tulisi hyödyntää

Sotnosens korvcafé lähellä Kristianstadia
Korvcafén tarina kuvin
Österlenkryddor lähellä Ystadia

Teksti ja kuvat: restonomikoulututuksen tila- ja matkailukärjen opiskelijat Emmi Partanen ja Elli Tuominen