Yhteistyötä naapurissa

Kööpenhaminan ja Skånen opintomatkallamme tutustuimme  ruotsin opiskelun lisäksi moniin eri ruoka-alan yrityksiin . Kiinnitimme jo ennen reissua huomiota siihen, miten lähiruuan markkinointi Skånen alueella oli houkuttelevaa sekä matkailun että gastronomian näkökulmasta. Lähestymme tässä blogissa aihetta hieman takaperoisesti, sillä viimeisenä päivänä Ystadissa luennoi karismaattinen Nicklas Fjellström alueellisesta ruokakulttuurista (Regional Culinare Heritage) ja tämä avasi todella silmämme yhteistyön, verkostoitumisen ja lähiruuan merkityksestä.

Nicklas Fjellström luennoi Ystadissa

Suomessa emme ole tottuneet tekemään ravintolavalintojamme erilaisten kulinaaristen tunnustuksien perusteella emmekä oikein yleisesti tunnekaan kuin Michelinin tähdet ja Rotisseurs-kilvet ja ehkä tästä syystä Regional Culinare Heritage ei toimikaan Suomessa. Skånen alueella tämän tunnuksen oli saanut yli 60 ravintolaa, kahvilaa, kauppaa tai hotellia ja näistä oli tehty pieni kirjanen, jossa jokainen jäsenyritys kertoi lyhyesti toiminnastaan. Tunnuksen saaneet ovat eräänlaisia kulinaristisen lähiruuan sanansaattajia alueella ja tämän nähdessään asiakkaat tietävät tulleensa ruokakulttuurin alkulähteille.

Regional matkultur Skåne esite

Ruoka on asia, joka yhdistää meitä, se jakaa myös hyvällä tavalla mielipiteitä ja harva meistä ajattelee, että lähiruokaa tai omaa ruokakulttuuria ei tulisi suosia. Mielenkiintoisena esimerkkinä lähiruuan tärkeydestä Fjellström käytti Mac Donaldsia, jossa käytetään aina kotimaisia raaka-aineita, oli ravintola sitten missä päin maailmaa tahansa – jopa ylikansallinen ravintolaketju ymmärtää mitä lähiruoka ihmiselle merkitsee.

Skånessa lähiruuan ympärille oli järjestetty jo kymmenenä vuonna neljän päivän tapahtuma toukokuussa – Matrundan Österlen. Tähän osallistuu 30 yritystä alueelta ja lisäksi 30 yritystä tukee juhlavuonna tapahtumaa, ja ovat mukana mahdollisuuksiensa mukaan.

Pääsimme tutustumaan useaan lähiruuan puolestapuhujaan alueella ja poimimme muutaman esimerkin, joissa verkostoituminen tuli erityisesti esiin.

Österlenkryddor myy itse kasvattamiaan yrttejä ja tarjoaa mielenkiintoisia elämyksiä Köpingebrossa, yhteistyö lähituottajien kanssa näkyi selvästi myymälässä, jossa myytiin mausteiden lisäksi öljyjä, hunajaa ja mehuja. Oli innostavaa kuulla erilaisista projekteista ja meitä jäi kiehtomaan erityisesti ajatus brunssista laventelipellossa.

Österlenkryddor myy myös taimia

Olof Viktors taas on hurmaava leipomo-konditoria Glemmingessä, ja valinnan vaikeus oli suuri, kun yritti päättää mitä herkkuja tiskistä valitsisi, myös täällä oli leipomoherkkujen lisäksi myytävänä juustoja, mehuja ja hilloja paikallisilta tiloilta. Miksipä ei möisi? Olof Viktorsin ihanien ohuiden näkkileipien kanssa ei muuta kaipaakaan. Näitä leipäsiä oli luonnollisesti myytävänä myös Möllans Ostissa, eli juustokaupassa, jossa vierailimme Malmössä.

Olof Viktorsissa saa myös vegaanisia herkkuja
Olof Viktorsissa myydään paikallisia herkkuja

Mieleenpainuvin yritys oli kuitenkin Rökeriet i Åhus, eli savustamo Åhusissa. Åhusissa on asukkaita kymmenisen tuhatta, mutta kesä tuo mökkeilijät ja ohikulkijat paikalle Tukholman alueelta. Savustamon alueella järjestetään häitä, venesafareita, kajakkiretkiä, viininmaisteluita ja ruokaretkiä, lisäksi koko kesä on täynnä erilaisia tapahtumia. Paikalle pääsee kävellen, pyörällä, autolla, bussilla, taksilla, hevosella ja jopa helikopterilla! Tällaista konseptia ei olisi mitenkään pystynyt rakentamaan ilman paikallista yhteistyötä. Omistaja Bengt Persson kertoikin järjestävänsä esimerkiksi viinimaistelut viereisen viinitilan kanssa.

Rökeriet i Åhus
Naapurin viinitila

Lopetetaan tämä myös takaperoisesti ja hypätään matkan ensimmäiseen päivään, jolloin olimme vielä Kööpenhaminassa ja saimme hienon tilaisuuden tutustua myös sen monipuoliseen ruokakulttuuriin. Tiputettuamme kamamme hotelliin suuntasimme ensimmäisenä  paikkaan nimeltäänTorvehallerne, joka vastaa osittain meidän kauppahallejamme. Tuoretta ruokaa siellä olikin tarjolla upealla tavalla, joko paikan päällä nauttien tai voit ostaa paljon eri tuotteita myös mukaan. Kauppahallissa oli tuotteita mausteista, kalaan, lihaan, viiniin, yrtteihin ja alkoholiin. Päätimme monesta eri vaihtoehdosta maistaa loppujen lopuksi pieniä Tapas -herkkuja, joita niitäkin oli useita eri makuisia ja mikä parasta samalla sai ostaa viiniä. Aah niin parasta, pieni rentouttava lasillinen punaviiniä samalla, toimii. Haaveillen vaan siitä, että kunpa joskus Suomessa päästäisiin samaan. Eikä siellä ollut puhettakaan humalaisista ihmisistä tai mistään sen tapaisestakaan, näin miten herkästi Suomessa ajateltaisiin vastaavanlaisesta paikasta.

Tapas -herkkuja ja luomuviiniä

Seuraavaksi törmäsimmekin paikalliseen alkoholipanimon ”puotiin” Noorbo Handelen, ja ensimmäisenä silmiimme osui, tämä niin trendikäs alkoholi Suomessakin tällä hetkellä, Gin. Mielenkiinto heräsi heti lisää ja päätimmekin Ginin ystävinä jäädä maistamaa kyseistä tuotetta, Kyllä, hän tarjoili tuotteesta maistiaisen tai itseasiassa kaikista heidän kolmesta eri Ginistään. Ja kertoi samalla niiden eroista. Tällaista saa Suomessa vain ns. suljetuilla ammattilaisten messuilla, joten yllätys oli mieluisa. Sitten ostimmekin Gin & tonicit ja jäimme herkuttelemaan rauhassa.

Gin & tonic

Jäädessämme herkuttelemaan G&T juomia muu porukka menikin jo edellä seuraavaan kohteeseen. Me emme vain malttaneet hukata noin ainutlaatuista tilannetta. Kohta siirryimmekin innolla perässä seuraavaan kohteeseen, Kööpenhaminan mahtavaan Street Food -keskukseen, Papirøyenin saarelle lähellä keskustaa. Edullista ja herkullista etnistä ruokaa. Ulkoapäin ei paikasta heti uskoisi mitä kätkee sisäänsä. Sisällä on mahtava tunnelma, annoksista on tehty malliannoksia tiskille ostopäätöstä helpottamaan, tai sitten muuten vaan tuotteet olivat hyvin esillä. Ja vaihtoehtoja riitti runsaasti, joka johti väistämättä valinnan vaikeuksiin. Myynnissä oli myös pienpanimo-olutta, viiniä ja cocktailejakin sai ainakin mohitojen ja gin & tonic muodossa. Suosittelemme lämpimästi. Itse viihdyimme koko porukka siellä useamman tunnin.

Ankkaburgeri
Herkkuja Papirøenissa 1

 

Herkkuja Papirøenissa 2
Herkkuja Papirøenissa 3

Tulimme Suomeen takaisin pää täynnä kehitysideoita ja toivomme kovasti, että Suomessakin lisätään paikallista yhteistyötä ja verkostoitumista, koska näköjään se todella kannattaa!

Blogin tekivät kestävän gastronomian monimuoto-opiskelijat Jukka Linna ja Mari Nissen

Mielenkiintosia linkkejä:

www.culinary-heritage.com

www.facebook.com/matkultur

www.matrundan.se

www.osterlenkryddor.se

www.olofviktors.se

www.rökeriet.se

http://copenhagenstreetfood.dk/