Sadonkorjuun kulta-aika

Syksy. Nyt on vuoden paras aika sadonkorjuulle ja kaikelle säilömiselle. Juurekset ovat parhaimmillaan, marjat kypsyneet ja sienet odottavat metsissä poimijoita. Kesällä viljelimme Mankolan koululla erilaisia juureksia, vihanneksia ja yrttejä. Yhdessä Mankolan yhteiskoulun, JAMK:n restonomiopiskelijoiden ja JAO:n puutarhuriopiskelijoiden kanssa toteutetun projektin hedelmistä saamme nauttia juuri nyt.

Kesän myötä keräsimme yrttejä ja pinaattia, ja pikkuhiljaa retiisit, sipulit ja porkkanatkin kypsyivät herkullisiksi. Myös kaalit kypsyivät kesän myötä ja nyt parhaimmillaan ovat raitajuuret, fenkoli ja kesäkurpitsat. Parasta kasvimaalla käymisessä on se, että siellä on aina kypsynyt jotain uutta, ja aina sieltä saa poimittua yrttejä tai jotain muuta herkullista ruoanlaittoon. Ruoka maistuu aina jotenkin paremmalta, kun on ollut mukana ruoan tuotannossa ja tietää varmaksi, mitä aineita viljelyssä on käytetty.

Parasta syksyssä minun mielestäni on tuoreen sadon hyödyntäminen. Meidän metsämme ovat pullollaan maailman parhaita raaka-aineita, joista voi tehdä ihan mitä vaan. Sieniä ja marjoja löytyy varmasti kaikille, ja niistä valmistuukin syksyn parhaat piirakat ja muut herkut. Maan antimet kannattaa kerätä talteen talven varalle. Mikään ei maistu niin hyvälle kuin itsepoimitut herkut joulu-tammikuussa.

Mankolan kasvimaan viljelylaatikot

Itse tahdon hyödyntää kaiken mahdollisen sadon, minkä vain voin. Metsässä kulkeminen, ja sienien ja marjojen poimiminen on parasta syksyssä. Ihana metsän rauha ja tieto siitä, että pian saa tehdä ja maistella herkullisia ruokia itsepoimituista, tuoreista aineksista. Sieniä säilön pakastamalla ja suolaliemeen, marjoja minulla on niin pakasteena kuin hilloinakin ja yrttejä olen kuivannut talven varalle.

Ruusukaalit kypsyvät
Metsän sienisatoa

Ruoan valmistus ja leipominen ovat lempipuuhiani koko maailmassa. Mankolan tuoreet herkut loivat loistavan perustan kesän ja syksyn aikana loihtimilleni ruoille – oli kyseessä sitten leivonnaiset tai perusarkiruoka. Puhtaista raaka-aineista valmistuu parasta ruokaa, ja ainakin varmaksi tietää, mitä ruoka pitää sisällään. Itsevalmistettu ruoka on kuitenkin kaikin tavoin parasta – voiko kukaan muutenkaan vastustaan tuoretta omenapiirakkaa?

Teksti ja kuvat: Kestävän gastronomian restonomiopiskelija Minna Rinteelä