JAMK Leadership Program in Silicon Valley 2017

Osallistuimme marraskuussa 2017 JAMK:n järjestämälle opintomatkalle Piilaaksoon. Saavuimme aurinkoiseen ja yllättävän hiljaiseen, suorastaan autioon San Franciscoon kiitospäivänä. Vietimme kaupungissa viikonlopun tutustuen sen nähtävyyksiin ja kulttuuriin mm. Black Fridayn ja joulukauden avauksen muodossa. Kaupoissa ja ravintoloissa käydessämme kiinnitimme huomiota siihen, että verrattuna suomalaiseen palvelukulttuuriin asiakaspalvelu oli huomattavasti aktiivisempaa, mutta toisaalta myös hyvin pinnallista. Ravintoloissa oli hyvin meluisaa ja asiakkaat keskustelivat paljon sekä keskenään että henkilökunnan kanssa. Verrattuna suomalaiseen asiakaspalveluun keskustelua oli huomattavasti enemmän ja asiakas tunsi itsensä enemmän huomioiduksi. Välillä suomalainen introvertti tosin tunsi itsensä jo liiankin huomioiduksi ja amerikkalaisittain arkipäiväinen small talk vaati hieman totuttelua.

San Francisco

Suomalaiseen katukuvaan verrattuna erityisesti San Franciscossa oli nähtävissä ihmisten eriarvoisuus ja yhteiskunnan turvaverkon puuttuminen. Kaduilla oli paljon kodittomia ihmisiä, joiden ohi varakkaammat ajelivat kalliilla luksusautoillaan. Amerikassa perheen varallisuudella on huomattavan suuri merkitys mm. lasten tulevaisuuden kannalta, sillä esimerkiksi koulutus on maksullista ja asuminen todella kallista.

Suurimman osan opintomatkastamme vietimme San Josessa, joka on Kalifornian kolmanneksi suurin kaupunki ja Piilaakson keskus. Piilaakso on monien huipputeknologiayritysten keskittymä ja syntypaikka. Piilaaksossa pääkonttoreitaan, paikallisittain kampuksia, pitävät mm. Google, Apple, Facebook ja Adobe, jossa pääsimme reissullamme myös vierailemaan.

 

Yritysvierailuilla ja San Josen osavaltion yliopistossa järjestetyillä luennoilla meille kerrottiin, että yritysten kilpailu hyvistä työntekijöistä on kovaa. Toisaalta ihmiset ympäri maailman hakeutuvat Piilaaksoon töihin menestyksen toivossa ja ovat myös valmiita uhraamaan paljon sen eteen. Koska yritykset tavoittelevat alansa parhaita, innovatiivisia ja tuottavia työntekijöitä, ne pyrkivät houkuttelemaan ja sitouttamaan ihmisiä erilaisin etuuksin. Esimerkkejä tällaisista työsuhde-eduista ovat mm. ilmainen ruoka ja juoma, työmatkakuljetukset, sähköautot, asunnot kampusalueiden läheisyydessä sekä päivähoito- ja muut palvelut työntekijöiden perheille.  Koska yritysten tavoitteena on pitää työntekijät mahdollisimman paljon työpaikalla, tarjotaan henkilöstölle kampuksilla mm. erilaisia kuntoilu- ja rentoutumismahdollisuuksia.  Työntekijät voivat käyttää palveluja kesken työpäivän ja palata tämän jälkeen täydellä teholla työtehtäviinsä. Suomeen verrattuna mielenkiintoista oli myös se, että ihmisillä on Piilaaksossa huomattavasti vähemmän vapaa-aikaa ja esimerkiksi vuosilomat eivät ole lakisääteisiä vaan yrityskohtaisia työsuhde-etuja.

 

Google Visitor Centre

Kaiken kaikkiaan huomasimme viikon aikana, että suhtautuminen työhön eroaa Piilaaksossa Suomesta huomattavasti ja työn merkitys arjessa on korostunut. Piilaaksossa työ määrittää hyvin pitkälle sen, mitä olet. Suomessa työ ja vapaa-aika halutaan pitää erillään ja vapaa-ajan merkitys työssä jaksamisen ja työhyvinvoinnin näkökulmasta nähdään tärkeänä. Suomessa perhe-elämän yhdistäminen työhön nähdään tärkeänä ja sen kautta sukupuolten välinen tasa-arvo työmarkkinoilla toteutuu paremmin kuin Piilaaksossa. Havaitsimme matkan aikana, että varsinkin johtavissa asemissa oli huomattavasti enemmän miehiä kuin naisia. Koska työpäivät ovat pitkiä ja työkulttuuri edellyttää työntekijöiltä sitoutumista ja läsnäoloa työpaikalla on molempien vanhempien varmasti vaikeaa luoda uraa samanaikaisesti. Myös luennoilla tuli ilmi, että miesten ja naisten välinen tasa-arvo vaatisi Piilaaksossa paljon kehittämistä. Viitteitä tämän suuntaisesta kehityksestä oli kuitenkin jo nähtävissä ja esimerkiksi työsuhde-etuja on kehitetty perheelliset työntekijät huomioiden.

 

San Jose State University campus

Luennoilla yliopistolla ja eri yrityksissä korostettiin epäonnistumisista oppimista. Epäonnistumista ei pidä pelätä vaan se nähdään ennemminkin positiivisena asiana. Erityisesti startup yrittäjillä voi olla takanaan useita epäonnistuneita liikeideoita, joiden pohjalta on aina otettu askel eteenpäin kohti menestystä.

Kokonaisuutena opintomatka oli erittäin opettavainen ja antoisa. Vaikka luentojen aiheet eivät suoraan olleet alallemme kohdistettuja, saimme niistä kuitenkin paljon eväitä oman työmme ja asiantuntemuksemme kehittämiseen. Opintojakso oli ehdottomasti osallistumisen ja jokaisen dollarin arvoinen kokemus!

 

San Francisco

 

17 Mile Drive, Pebble Beach

Mari ja Tiia, restonomi YAMK-opiskelijat

https://www.jamk.fi/fi/Koulutus/Matkailu-ja-ravitsemisala/restonomi-yamk/