Ahvenanmaalla ruotsia käytännössä

Restonomiopiskelijajoukko suunnisti pääsiäismaanantaina talvisessa kelissä kohti Kustavia ja Vuosnaisten satamaa, suuntana Ahvenanmaa. Ja tavoitteena sekä harjoitella ruotsia käytännössä että oppia lisää ruokamatkailusta. Reissu on käytännön osa Työelämän ruotsin kurssia liitettynä johonkin ammatilliseen opintojaksoon, mukana niin monimuoto- kuin nuorisopuolen opiskelijoita. Niin kestävän gastronomian kuin matkailun ja toimitilapuolen opiskelijoita. Tukea reissuun olemme saaneet Nordplus-ohjelmasta.

Lunta huiski lossia odotellessa Kustavissa

Yhteysalus toi meidät Åvaan ja sieltä suoraan Trixies Cafehen nauttimaan siikakeittoa ja Ahvenanmaan pannukakkua – eli heti pääsimme asiaan. Tämän viikon aikana keskiössä on ruoka Ahvenananmaan matkailussa. Opiskelijaryhmät kirjoittavat blogikirjoituksia päivittäin – seuraa mukanamme!

Merellä on vielä paljon jäätä, paikallisten mukaan tavanomaista enemmän
Ahvenanmaa on aina yhtä kaunis

Torsholmassa pääsimme tutustumaan ahvenmaalaisen svart brödin perinteiseen valmistukseen. Ingeborgs bagerietin artesaanikäsityöläinen Anneli Gustafsson kertoi meille valmistuksesta – tiesitkö, että yhden leivän valmistukseen kuluu kolme päivää?

Anneli maistattaa mustaa leipää niin alkuruokana kuin jälkiruokana

Ja tiesitkö, että valmistuksessa tarvitaan voipaperia, foliota ja paljon huopia? Erittäin mielenkiintoista. Samalla opimme myös monenlaista elämästä saaristossa. Täältä ei niin vain lähdetäkään markettiin mihin vuorokauden aikaan tahansa, yhteistyötä tarvitaan monessa asiassa.

Vierailun päätteeksi saimme ostaa tuliaisia, suosittelen paikallista omenatyrnihilloa juuston kanssa mustan leivän lisukkeeksi.

Huomenna aamusta Lapposta laivalla kohti Ahvenanmaan pääsaarta. Ja luvassa varmasti yksi viikon kohokohdista – päivä Michael Björklundin kanssa. Go natt!

Teksti ja kuvat: Minna Junttila, restonomikoulutuksen kestävän gastronomian lehtori