Tunnelmia Berliinin matkamessuilta

Tätä matkaa monet matkailun kärjen opiskelijat olivat odottaneet jo koulun ensimmäisestä vuodesta asti; Euroopan suurimmat matkamessut Berliinissä. Verrattuna Helsingin matkamessuihin, joissa vierailimme ensimmäisenä opiskeluvuotena, olihan nämä aivan omaa luokkaansa, eikä varmaan moni osannut etukäteen varautua näin suuriin messuihin. Berliinin matkamessut oli varmasti kutkutellut monien opiskelijoiden mielessä jo pitkät ajat, olihan siellä mahdollisuuksia ihan tutustua uusiin matkakohteisiin niin turistin kuin matkailualan opiskelijan näkökulmasta ja monilla saattoi mielessä kiintää ihan harjoittelupaikka tai työllistyminenkin. Messuilla olisi hyvä mahdollisuus kontaktoitua, löytää uusia kohteita ja hakea uutta tietoa matkailun trendeistä ja alan kuumista puheenaiheista.

Messutunnelmissa

Messut järjestettiin Berliinin messukeskuksessa, joka sijaitsee Alexanderplatzilta noin kymmenisen kilometriä länteen. Kulkeminen onnistui onneksi helposti metrolla sekä junalla, ja olihan meillä onneksi monta kartanlukijaa matkassa varmistamassa matkankulkua.

Messut järjestettiin 7.-11.3.2018, ja meillä oli mahdollisuus vierailla näinä kaikkina päivinä. Useimmat meistä opiskelijoista saapuivat Berliiniin jo tuolloin 6. päivä tiistaina, joten loppuviikko olikin varattu sitten messukäynneille sekä ihan vapaalle ohjelmalle.

Keskiviikko sekä torstai olivat varattuja enemmän alan ammattilaisille ja viikonloppuna ovet olivat avoinna kaikille halukkaille, jotka messuille lipun olivat hankkineet. Monet meistä vierailivatkin näinä ammattilaispäivinä, jolloin kuva minkä saimme messuista, oli monesti pukumiesten sekä -naisten tapaamisia pyöreiden pöytien äärellä, kera lasillisen kuohuvaa. Pohdimmekin, että luultavasti viikonlopun avoimina päivinä tunnelma olisi ollut vapaampi ja opiskelijatkin olisivat saaneet enemmän huomiota asiakkaina, toisin kuin ammattilaispäivinä. Koimme jääneemme hieman taka-alalle, emmekä saaneet kovin paljoa oma-aloitteista huomiointia eri pisteillä. Se toki hieman harmitti, mutta toisaalta jäi enemmän aikaa sitten kiertelyyn muissa halleissa.

Messut olivat kokonaisuudessaan isot, halleja löytyi kymmeniä ja kerroksia kolme. Messuilla oli esillä kirjaimellisesti koko maapallo. Aasialla oli oma iso jopa kahden hallin kokoinen osasto, samoin Amerikoilla ja Afrikalla. Messuilla ei kuitenkaan ollut Yhdysvaltoja esillä, muuta kuin Floridan ja risteilyjen esittelyn muodossa, vaan oltiin keskitytty enemmän Etelä- ja Väli- Amerikkaan.
Pohjoismailla ja Baltialla oli oma iso hallinsa. Pohjoismaat oli sijoitettu samalle puolelle ja kaikkia yhdisti revontulimainen kangas katonrajassa. Tämä oli mielestämme hyvä osoitus siitä, että yhteistyötä tehdään maiden välillä ja mailla on samanlaisia vahvuuksia ja tarjontaa, mutta ovat silti uniikkeja. Koska messujen ammattilaispäivät eivät tarjonneet opiskelijoille erityisesti mitään, huomasimme myös, että usein esitteet olivat vain saksankielisiä, niin myös pohjoismaiden pisteillä. Suomella oli mielenkiintoisia yrityksiä esillä, kuten perinteiset Inari ja Ylläs, mutta yllättäviä kuten Fiskars. Islannin pisteellä kohtasimme myös erittäin ystävällisiä ihmisiä, ja toiseen koulutehtävään saimme heiltä myös paljon tietoa ja pitkän haastattelun, josta oli paljon hyötyä.

Vaikka messujen ammattilaispäivät oli suunnattu enemmän ammattilaisille, kuten ostajille ja yrityksille, oli siellä paljon koettavaa myös katsojan näkökulmasta. Esimerkiksi VR: ää (Virtual Reality) sai kokeilla muutamassa eri paikassa. Pääsimme myös itse kokeilemaan laitetta ja liikkumaan kuvitteellisessa puutarhassa. Intian ja isomassa Aasian osastolla pääsimme myös kokeilemaan kaikenlaista, kuten hennatatuoinnit Intian osastolla, joiden kuivumista odoteltiinkin seuraava tunti ja teimme parhaamme varjellaksemme käsiämme tuhansien ihmisten joukossa.

Upeat hennatatuoinnit Intian pisteellä

Muuta ohjelmaa messuilla oli muun muassa Hertzin tarjoama ilmainen jäätelö, jonka vihdoin löysimme toisena päivänä, tarpeeksi ihmeteltyämme ihmisiä kävelemässä jäätelökuppien kanssa ympäri messuja. Lufthansa tarjosi myös messuvieraille mahdollisuuden lähettää postikortteja ilmaiseksi. Saimme valita mieleisemme kortin valikoimasta ja Lufthansa lähetti ne eteenpäin ilman mitään maksua.

Aistit virtuaalitodellisuudessa

Aasian osasto oli aivan jättimäinen ja maat oli hyvin esillä, eniten yllätti Bhutanin oma piste, jossa oli esillä paljon yksityisiä toimijoita. Aistittavissa oli hyvin ystävällinen ja vastaanottavainen tunnelma kun halliin pääsimme, toimijat tervehtivät meitä varovaisen ystävällisesti ja ojensivat monenlaisia esitteitä kaksin käsin ja toivottivat tervetulleiksi. Toivoimme ehkä muiltakin pisteiltä vastaavanlaista vastaanottoa. Muutenkin Aasian osastolla oli miellyttävä ilmapiiri, siellä koimme vastaanoton olevan hyvin lämmin ja kaikkien ihmisten tasolla, ei pelkästään ammattilaisten. Taiwanin osastolla pääsimme osallistumaan mukaan ohjelmaan, kun erittäin puhelias mies pyysi meidät kanssaan pienelle lavalle ja antoi pienet nuket käteen. Ohjeena oli heittää nukke ilmaan niin että se pyörähtää kerran ympäri ja ottaa se takaisin kiinni etusormella. Minja sai ensimmäisellä yrityksellä nuken kiinni täydellisesti, mutta juontaja laittoi sen tuurin piikkiin. Muutaman harjoituskierroksen jälkeen pääsimme heittämään nukkeja uudestaan ja kolmen kierroksen jälkeen Mariia osoittautui voittajaksi. Kotiin viemisinä oli Taiwanilainen nyrkkeilynukke, jonka ristimme Salon Paavoksi.

Salon Paavo voittajan käsissä

Messuilla oli myös paljon ohjelmaa erilaisten luentojen muodossa, mutta ongelmaksi osoittautui liika ihmismäärä, joten luennoilla piti olla jonottamassa hyvin paljon aikaisemmin, jos halusi päästä sisään. Tämäkin riippui tietenkin aiheesta ja luennoitsijasta, koska torstai iltapäivällä kuuntelimme luentoa kiinalaisista nuorista ja heidän matkustamisesta, eikä luento ollut täynnä. Harmiksemme olisimme halunneet päästä keskiviikkona kuuntelemaan luentoa jakamistaloudesta (sharing economy), mutta tila oli aivan täynnä ihmisiä emmekä päässeet sisään. Jäimme myös odottamaan hetkeksi, jos ulos tulisi ihmisiä ja olisimme päässeet kuuntelemaan, mutta törmäsimme myös siihen, että isot tärkeän näköiset miehet päästettiin sisään mieluummin, kuin nuoret opiskelijat.

Kokonaisuudessaan Berliinin reissu oli onnistunut, ja messut olivat mielenkiintoiset. Berliini on myös melko halpa kohde ruoan ja majoituksen suhteen, joten se on juuri sopiva opiskelijabudjetille. Matka tuli meille myös hyvään kohtaan koulutehtävien kannalta, joten pystyimme lomailemaan myös hieman.

Kirjoittanut: Mariia Hollanti ja Minja Nurmi