Puutarhan esittelyä ja virkistävä vihersmoothie

Terveisiä Mankolasta! Kesä alkaa olla jo ohi ja koulunpenkki kutsuu parin viikon kuluttua. Meillä riittää silti hommaa puutarhalla, sillä satoa tulee edelleen ja helleaallot pitävät huolen, että saadaan kastelukannukaupalla kantaa vettä laatikoihin. Innolla odotellaan tällä hetkellä esimerkiksi kurpitsoita ja maisseja, josko ne kerkeisivät kypsyä lautaselle ennen kauden loppua!

Vähän meitä ammattikorkeakoululaisia nuoremmilla alkoi koulu jo muutama viikko sitten. Mankolan koulun opiskelijoiden saapuessa opinahjoonsa olikin heillä ohjelmassa esittely meidän puutarhaprojektista. 7. ja 8. luokkalaiset kävivät elokuun yhdeksäntenä ja kymmenentenä päivänä luokittain puolen tunnin verran tutkimassa puutarhan antimia minun, Emilian ja Minnan selitysten saattelemana. Ihmetystä nuorissa herätti varsinkin ”aivan jäätävän kokoinen” kesäkurpitsa sekä ”Lord of The Ringsistä tutut” maissit, jotka olivat kasvaneet yllättävän suureksi. Kaikista mielenkiintoisin osuus oli kuitenkin syöminen, sillä oppilaat saivat maistella esimerkiksi ruohosipulia, sitruunamelissaa, minttua ja herneitä. Ehkäpä yhdelle annettiin myös erityisoikeus rouskuttaa yksi porkkana. Oli kuulemma todella hyvää!

On varsin ymmärrettävää, ettei teini-ikäisiä nuoria välttämättä kiinnosta tällainen projekti, mutta kaikki kasvimaalla vierailleet luokat olivat todella asiallisia. Välillä hakattiin toisia nokkosilla, välillä kyseltiin ”mitä näistä voi oikeasti syödä”. Oli erittäin mukavaa esitellä aikaansaannoksiamme, kun vastassa oli uteliaat ja reippaat nuoret. Kiitos Mankolan koululle ja eritoteen oppilaille mielenkiinnosta ja hyvistä (mutta kiperistä) kysymyksistä!

Lopuksi haluaisin vielä kertoa yhden mielettömän reseptin, jonka kokosin Mankolan kasvimaan tuotteista! Viime aikoina olen ollut hulluna vihersmoothieisiin, ja mitäs muuta puutarhamme onkaan täynnä kuin vihreää.

Tähän ihanan minttuiseen vihersmoothieen tarvitset

  • lehtikaalia (jota tällä kertaa valitettavasti en saanut kasvimaalta, sillä koi söi kaiken…)
  • minttua
  • sitruunamelissaa
  • pinaattia
  • mangoa pakastekuutioina
  • ananasta
  • omenamehua, limen mehu
  • ekstrana jäitä, jos haluat juomasta mahdollisimman kylmää

Aineksia siis ihan oman maun mukaan, kuinka paljon haluaa juomaa tehdä ja mistä mausta tykkää kaikista eniten! Kaikki nämä heitetään tehosekoittimeen, lisäillään omenamehua sen verran, että juoma on nestemäisempää ja tadaa – myrkynvihreä terveysjuoma on valmis! Tämä kylmä ja virkistävän makuinen vihersmoothie sopii muun muassa aamupalalle, välipalaksi tai vaikka Emilian jakaman pinaatti-fetapiirakan kylkeen. Tiesitkö, että vihersmoothieiden on todettu lukuisten muidenkin terveysvaikutusten lisäksi lisäävän energistä oloa? Sitä me varmasti kaikki tarvitaan taas pian alkavaan synkkään ja sateiseen syksyyn.

Tsemppiä alkavaan syksyyn toivottelee restonomiopiskelija Mia Nygren Jyväskylän ammattikorkeakoulusta! (teksti ja kuvat)