Alles Gut – kokemuksia Grüne Woche -messuilta

Vihreää viikkoa, eli Grüne Woche -messuja vietettiin Berliinissä 18.-28. tammikuuta. Kyseessä on maailman suurin ruoka-aiheinen elintarvikealan messutapahtuma. Ensimmäiset messut järjestettiin jo vuonna 1926, kun maataloustuottajia pyydettiin pitämään näyttelyä Berliiniin. Tämänvuotinen Grüne Woche oli järjestyksessään 82. ja nykyään messut ovat iso kansainvälinen tapahtuma, jossa vierailee jopa 400 000 kävijää ja näytteilleasettajia on yli 60 eri maasta.

Meidän messuporukkaamme kuului hankkeen myötä yhdeksän elintarvikealan yritystä, edustajia koulun puolesta, sekä me opiskelijat. Meidän työnkuvaamme kuului yritysten avustaminen myyntityössä, tauottaminen, sekä myös loppuajan reissusta huolehdimme niiden yritysten pisteistä, joiden yrittäjät joutuivat lähtemään ennen messutapahtuman päättymistä. Yritykset olivat pienempiä yrityksiä, pääasiassa Keski-Suomen alueelta. Tavoitteena oli esitellä tuotteita saksalaisille kuluttajille ja jälleenmyyjille, sekä selvittää onko Saksan markkinoilla kysyntää tuotteille.

Messuilla hauskinta ja haastavinta oli itse myyntityö. Oli ilo huomata, kuinka nopeasti saksan kieli alkoi tarttumaan asiakaskohtaamisten myötä. Saksalaisten asiakkaiden kiinnostus Suomea ja suomalaisia tuotteita kohtaan oli myös yllättävää. Asiakkaat halusivat tietää tuotteiden valmistuksesta ja alkuperästä, sekä he myös maistelivat innokkaasti tuotteita. Palvelu oli nopeatempoista, sillä kävijöitä riitti ständeillä aina iltaan asti. Työskentelin messujen viimeiset päivät Jukolan juuston pisteellä ja asiakkaat olivat todella kiinnostuneita ja tykästyivät suomalaiseen cheddar-juustoon.

Messuissa yllättävintä oli se, kuinka suuresta tapahtumasta olikaan kyse. Kymmenistä messuhalleista löytyi päivä toisensa jälkeen aina jotain uutta nähtävää, sekä mielenkiintoisia tuotteita. Useiden maiden messuosastoilla musiikki pauhasi ja tunnelma oli kuin karnevaaleilla konsanaan. Suomen osasto erottuikin joukosta rauhallisuudella ja selkeydellä. Messut olivat upea kokemus olla töissä sekä myös vieraana. Jos satut Berliiniin samaan aikaan, suosittelen lämpimästi vierailemaan tapahtumassa. Nähtävää ja koettavaa riittää varmasti useammallekin päivälle!

Teksti: Restonomiopiskelija Maria Uitto