Opiskelijaruokaa Mankolan puutarhasta
Kuulin useammaltakin opettajaltamme JAMK:ssa mahdollisuudesta osallistua Mankolan yhtenäiskoulun pihalla sijaitsevan kaupunkipuutarhan hoitoon ja innostuin heti. Olen ollut jo jonkin aikaa kiinnostunut oman ruoan viljelystä sekä kaupunkiviljelystä yleisesti, joten tämä vaikutti aivan loistavalta tilaisuudelta päästä asiasta niin sanotusti jyvälle! Seuraavaksi esittelenkin teille mitä Mankolassa teimme, millaista satoa saimme sekä kuinka satoa itse käytin.
Ensimmäisessä kuvassa näemme miltä kasvimaa näytti talven jäljiltä, kylvölaatikoissa paljon edelliseltä kesältä jääneitä kuivia oksia sekä runsaasti rikkaruohoja eli voikukkia sekä muita ei-niin-käyttökelpoisia kasveja. Itseasiassa voikukkakin on todella monikäyttöinen kasvi, mutta itse en vielä päässyt syventymään sen saloihin vaan voikukatkin kitkettiin ja heitettiin kompostiin, josta saadaan lisää hyvää maa-ainesta, hukkaan ne eivät siis missään tapauksessa mene! Kuvassa näemme myös, kuinka hyvin ruohosipuli lähti omin voimin kasvamaan edellisen vuoden jäljiltä. Toisessa kuvassa kasvimaa kitkemisen ja haravoinnin jälkeen. Tässä vaiheessa laatikot olivat valmiita istutuksille. Aloitustöihin kuului myös verkkoaidan korjaaminen jänisten ja muiden häiriköiden kulun vaikeuttamiseksi.
Tässä näemme joitakin istuttamistamme taimista, muiden muassa erilaisia kukkia, yrttejä sekä maissia. Osa viljelyksistä istutettiin taimista ja osa kylvettiin siemenistä asti.
Tässä kuvassa opiskelukaverini Johanna on haravoimassa penkkiä juuresten siemeniä varten. Kaikki laatikot myös lannoitettiin keväällä sekä joitakin myös myöhemmin.
Viherminttu, piparminttu sekä lipstikka menestyvät helposti omillaan ja olivat jo kesäkuun alussa tässä kunnossa täysin omin avuin.
Maissien taimet istutettuina.
Yrttien taimet istutettuina. Yrtit ovat mukavia kasvatettavia sillä niistä voi ja pitääkin kerätä satoa säännöllisesti.
Istutusten jälkeen 11. kesäkuuta kasvimaa näytti tältä.
Ja pari viikkoa myöhemmin 26. kesäkuuta pystyi jo huomaamaan kasvun huimaavan vauhdin!
Heinäkuun 10. päivä näytti jo tältä. Tässä vaiheessa monet kasvi tarvitsivat jo tukikeppejä ja kuvassa nähdäänkin papuja varten lähimetsästä löydetyistä oksista tehdyt tukikehikot.
Retiisit tahtoivat kasvaa melko tiiviisti ja tarvitsivat harvennusta. Kuvassa harvennettuja nuoria retiisejä, jotka maistuivat mahtavalta!
Pinaattia ja salaattia sai kerätä koko kesän ajan.
Maissikin näytti puolentoista kuukauden päästä istutuksesta jo tältä. Laatikon nurkassa samettikukka, jota istutettiin kaikkiin laatikoihin, sillä se auttaa pitämään tuholaiset loitolla.
Osa kesäkurpitsoista oli elokuun alussa jo niin isoja, että pyrkivät omin voimin ulos laatikosta. Kesäkurpitsaa kannattaa myös kerätä pitkin kesää, sillä se tuottaa sitä enemmän mitä enemmän siitä kerätään.
Fenkoli on mahtava kasvis, jota voi käyttää monenlaisiin ruokiin. Myös kissamme Jimi pitää voimakkaan aromaattisen fenkolin tuoksusta.
Tässä kasvimaa elokuun lopussa. Kasvu on kaunista!
Kaskinauris tarvitsi myös hieman harvennusta.
Tomaatteja oli tulossa runsaasti mutta osa ei kerennyt kypsyä. Onneksi tomaatit kypsyvät muiden kasvisten seurassa kasvihormoni eteenin erittymisen avulla myös poimimisen jälkeen!
Härkäpapua ja herneitä saatiin myös runsaasti.
Chilit eivät menestyneet kovin hyvin. Muutamasta istuttamastamme kasvista tämä oli ainoa, joka teki muutamia marjoja ja niistäkin vain kaksi ehti kypsäksi asti. Aina ei voi voittaa!
Satoa
Satoa
Ja lisää satoa, ai että! Jopa maissitkin ehtivät kypsyä. Tämän kaiken lisäksi viljeltiin paljon muutakin, mutta kaikkea en viitsinyt tähän tekstiin mahduttaa enkä kerennyt kokeillakaan. Ehkä ensi vuonna!
Nyt päästiin jo keittiöön asti. Mankolan anteja tuli käytettyä monilla tavoin, kaikkea en aio esitellä mutta tässä muutama maukas esimerkki. Ylläolevassa kuvassa uunissa paistettuja juureksia ja härkäpapuja, joista raitajuurta lukuun ottamatta kaikki Mankolasta.
Mankolan sadosta sai myös monta maittavaa salaattia. Tällä lautasella salaatinlehtiä, pinaattia, retiisiä, herneitä sekä persiljaa Mankolasta. Lisäksi hampunsiemeniä eräältä maanviljelijäystävältäni.
Tällä lautasella kesäkurpitsapasta, joka sisältää kesäkurpitsaa ja persiljaa Mankolasta. Kyllä maistui!
Kaupunkiviljely on loistavaa ajanvietettä, josta saa monella tasolla todella paljon irti. Kaupunkiviljely on ympäristöteko, se on hyvin vahvasti mieltä rauhoittavaa sekä itse kasvatettu ruoka maistuu aina paremmalta. Lisäksi oman sadon korjaaminen on näin opiskelijan näkökulmasta myös mahtava taloudellinen etu. Positiivista on myös se, kun kasvimaata hoidetaan porukalla, jolloin yksittäisen henkilön vastuulle ei jää liiaksi työtäkään. Aiemmin mainitsemieni töiden lisäksi kesän aikana kasvimaata lähinnä kasteltiin ja kitkettiin isoimpia rikkaruohoja ja luonto hoiti loput.
Kesä Mankolassa oli erittäin antoisa ja opettavainen ja voin suositella kaupunkiviljelyä kenelle tahansa. Minut löytää Mankolasta varmasti myös ensi kesänä!
Teksti ja kuvat: Joonas Hiltunen, 2. vuoden restonomiopiskelija (kestävä gastronomia)