Kahvitarjotin

Yritysten tukeminen korona-aikana – artikkeli opiskelijoiden ja yrittäjien yhteistyöstä

Milloin olet viimeksi istunut iltaa ravintolassa, tai kuunnellut vaikka live-musiikkia konsertissa? Milloin olet huoletta ja ilman maskia asioinut ostoskeskuksessa, tai lempikahvilassasi?

Vaikka kevään mukana on tullut lupaavia uutisia tulevasta, ei kuitenkaan ihan vielä kannattaisi jättää maskeja kotiin. Viikolla 16 monia isoja rajoituksia purettiin, esimerkiksi ravintolat saivat avata ovensa ja korkeakoulujen etäopiskelusuositus poistettiin. Ihmisten vapaa-aika ravintoloissa, klubeissa tai vaikka ryhmäharrastuksissa on siltikin rajoitettua, ja viruspandemiaa ei ole kokonaan vielä selätetty.

Surullisenkuuluisa virus pakotti hallituksen laatimaan kuluneen kahden vuoden aikana monta rajoitetta, jotka iskivät tämän vuoden aikana pahasti varsinkin kulttuurialaan, matkailuun ja ravintoloihin. Voidaan sanoa, että kriisin kurimuksessa ja mylllerryksessä nämä alat olivat kuin nyrkkeilysäkin asemassa, ja iskujen väistely ja taistelu pystyssä pysymisessä on varsinkin pienille yrityksille varmasti ollut kovaa, vaikka elvyttäviä tukipaketteja onkin annettu. Myös rajoitukset ja tuen puute ovat lannistaneet monia. Toinen ryhmä, joka on tuntenut näitä lannistavia tunteitä, ovat tietenkin opiskelijat.

Meitä opiskelijoita harmitti tietysti kaikkien tapahtumien peruminen. Yhteisöllisyys on hyvin tärkeä osa opiskelijaelämää. Minua, ja varmasti monia muitakin, huolettaa eritoten uudet opiskelijat. He jäivät kuin kyydistä pois syksyn jälkeen, koska mitään suurempaa yhteisöllisyyttä ei ehtinyt syntyä ainakaan opiskelijatapahtumista, koska niitä ei pystytty pitämään. Tutustuminen uusiin luokkakavereihin jäi monilta kesken, tämä ei ole hyvä kenellekkään, ei varsinkaan opiskelijalle, jolla ei ole ennestään tuttuja luokassa.

Verrattuna edellisiin opiskelijaryhmiin, vuonna 2020 aloittaneet ovat joutuneet tekemään paljon yksin. On puhuttu kasvaneesta masennuksesta ja stressistä nuorten keskuudessa. Uskon ja toivon, että opiskelijajärjestöillä on lähitulevaisuudessa kädet täynnä työtä aktiviteettien järjestämisessä, koska patoutunutta innokkuutta ja halua upeille ryhmätapahtumille on varmasti paljon.

Työrintamalta mediassa on kerrottu paljon monien eri alojen yrittäjien ja ammattilaisten ahdingosta koronasulun aikana. Tässä blogissani pääsen kertomaan innokkaan opiskelijaryhmän projektista, johon nivoutui myös hyvin tiiviisti Keski-Suomen yrittäjiä, ja viruspandemian heille tuomia haasteita.

Opiskelijat yrittäjien apuun

Helmikuussa kolmen JAMK-restonomiopiskelijan ryhmä starttasi projektin, jonka tarkoituksena oli tukea mara-alan erilaisia yrityksiä järjestää talvilomakampanja toimeksiantajalle, Keski-Suomen Ekonomit ry:lle. Tämä tehtävä oli opiskelijoille täysin vapaaehtoinen, joten heidän motivoitunutta panostustaan voi vain ihailla ja kiittää. Projektin aikana tiimi otti yhteyttä viiteen eri yritykseen, ja he ideoivat yrittäjien kanssa kampanjaan mukaan otettavia palveluita.

Haastattelin talvilomakampanja-tiimiä 15.3. He kertoivat, että projekti oli hyvin positiivinen kokemus heille, vaikka ravintolasulku olikin pakottanut kampanjan yritykset sulkemaan ovensa. Heille jäi lopulta murto-osa suunnitellusta ajasta projektilleen. Ryhmä oli valinnut tehtäväänsä juuri matkailu-ja ravintola-alan yrityksiä, jotka tarvitsivat korona-aikana eniten apua. Ryhmän toimiin kuului suunnitella yritysten kanssa kampanjaan eri palveluita, esimerkiksi mahdollisuus vuokrata fatbike-pyöriä liikuntakeskuksella ja meal-for-two kampanjahintoja ravintoloissa.

Vaikka asiakkaiden määrä ja sen myötä konkreettiset tulokset olivat niukkoja, kampanja herätti ajatuksia ja antoi ryhmäläisille uusia taitoja ja tietoa monenlaisista palvelualojen yrityksistä. Heidän mukaansa tulevaisuudessa samankaltaisia projekteja voisi kehittää lisäämällä aikaa tutkimusta ja työtä varten, ryhmäläisten liikkuvuutta kaukaisempiin yrityksiin voisi auttaa enemmän, ja perehtymällä enemmän yritysten asiakastutkimuksiin. He haluaisivat myös painottaa, että opiskelijat voisivat olla rohkeampia ja itsenäisempiä keskusteluissa yritysten kanssa.

Idea oli minusta raikas ja innostava, ja toivottavasti JAMK kannustaa opiskelijoita tällaisiin itsenäisempiin ja vapaampiin projekteihin tulevaisuudessakin. Minusta myös jonkinlaisen paremman palkinnon lupaaminen opiskelijoille motivoisi varmasti suurempia joukkoja osallistumaan. Ryhmäläiset painottivat kuitenkin koko prosessissa omaa oppimistaan, ja omaa kehittymistään tehtävien myötä. Tämä kertoo paljon heidän oma-aloitteisuudestansa ja motivaatiosta, ja varmasti uusia tuttavuuksia ja suhteita näissä projekteissa heille on syntynyt.

Yhteiskunta on nyt aukeamassa, ja kevään tuoman kirkkauden mukana myös asiakkaat palaavat varmasti ravintoloihin ja kahviloihin viettämään vapaa-aikaansa. Tällaisen sosiaalisen interaktion patoutunut tarve näkyy varmasti suurina asiakasvirtoina tulevaisuudessa, siksi pitää vielä muistuttaa yleisesti vastuullisuudesta ja maalaisjärjestä, varsinkin isommissa ryhmissä liikkuessa.  Valon mukana myös tautitilastot ovat parantuneet, tästä voidaan varmasti kiittää hallituksen tiukkoja rajoituksia.

Toivotaan, että lähitulevaisuus on siis yhtä valoisa kuin loistavat kevätsäät! Itse odotan innolla, niin kuin moni muukin JAMKin opiskelija, että pääsen taas kontaktiopetukseen ja koulunpenkille syksyllä, tapaamaan luokkalaisiani ja opettajia.

Aapo Kämäräinen on syksyllä 2020 aloittanut tuore restonomin alku. Aapolla on keikkatyöhistoriaa ravintola-alalta, eritoten Jyväskylän kampusravintoloista. Hän on myös kiinnostunut opiskelijahallitustyöstä ja opiskelija-aktiivisuudesta yleisesti. Vuonna 2021 hän toimi Jyväskylän restonomien koulutusalajärjestön MatkaRaTa ryn viestintävastaavana. Vapaa-ajallaan hänet löytää todennäköisimmin pitkältä hölkkälenkiltä tai syventymässä kiinnostavien kirjojen pariin.