Matkailu- ja ravitsemisalan uusia tuulahduksia – tervetuloa Taste4Travel -blogiin

Kiviaho ilmoittautuu palvelukseen!

Sain kunnian kirjoittaa tähän uuteen, Taste4Travel nimeä kantavaan blogiimme (aikaisemmin Retkikeitin) ensimmäisen kirjoituksen. Mietin pitkään, mistä aiheesta kirjoittaisin ja päädyin siihen, että kirjoitan aiheesta josta tiedän eniten – itsestäni. Olen mara-alalla vielä aika tuntematon kasvo, joten tässä on hyvä mahdollisuus tehdä perinpohjainen taustoitus kaverista, joka tulee tulevaisuudessa yhä vahvemmin liittymään alaamme eteenpäin vievien, monien hienojen ihmisten joukkoon. 

Pohojanmaalta projektipäälliköksi Keski-Suomeen

Olen syntynyt Etelä-Pohjanmaalla, Alajärvellä. Peruskoulun ja lukion käynnin jälkeen siirryin valtion palvelukseen ensin Oulun Hiukkavaaraan ja vähän myöhemmin sieltä Haminaan. Reserviin paluun ja kesätöiden jälkeen matkani jatkui Jyväskylään, Jyväskylän Yliopistoon, missä aloitin tietotekniikan pääaineen opiskelut linjalla ”Soveltava matematiikka ja tietotekniikka”. Alunperin luulin lukevani matematiikkaa pääaineena, mutta ensimmäisten yliopistomatematiikan kurssien jälkeen totesin omat ajatukseni matemaatikon urasta olleen täysin tuulesta temmattuja.

Olin jo päiväkerhossa ilmoittanut seuraavani siskon miehen jalanjälkiä ja että minusta tulisi matematiikan opettaja. Tulikin, myös matematiikan, mutta en ole tainnut palkkaa vastaan vetää yhtään matematiikan tuntia. AMK-lehtoriksi siirryin 2006 SysOpen Digialta (Digia Oyj) ollen sitä ennen kuutisen vuotta monenlaisissa IT-projekteissa kehittäjänä, testaajana ja projektipäällikkönä. Ehdin toimimaan teollisuudessa myös esimiestyössä luotsaten parin vuoden ajan testaustiimia. Olin sanonut kaikille esimiehilleni jo 2000-luvun alussa, että siirryn JAMKille heti kun sieltä aukeaa osaamistani vastaava toimenkuva. Sain keväällä 2006 vinkin avoimesta tietojenkäsittelyn lehtorin paikasta projektiini JAMKilta siirtyneeltä kollegalta. Se homma kesti sitten 14,5 vuotta. Tuona aikana ehdin nähdä murroksen pelkästä oppilaitoksesta koulutusliiketoimintaa tarjoavaksi yritykseksi. Tänä päivänä AMK on jotain ihan muuta kuin mitä se oli silloin kun aloitin työt Piippukadulla.

Muutoksia liiketoimintayksikössä ja maailmassa

Vuosi 2020 oli muutosten aikaa monella saralla. Korona muokkasi koulutuskenttää rajusti ja huomasimme yhtäkkiä olevamme tilanteessa, jossa meillä ei ole yhtään opiskelijaa kampuksella. Eikä juuri henkilökuntaakaan. Siirtyminen digitaalisiin kanaviin tapahtui teknisesti yllättävän kivuttomasti. Tilanteeseen omat kommervenkkinsä toi myös järjestelmämuutokset. Vuosia (tai osin vuosikymmeniä) palvelleet opiskelijahallintajärjestelmä Asio ja oppimisympäristö Optima siirrettiin vaiheittain eläkkeelle uusien järjestelmien tieltä. Tämä toi haasteita niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin. Elämme edelleen tätä muutosta ja tulevaisuus (sekä palautteet) aikanaan kertovat, kuinka hyvin me tässä onnistumme.   

Muutokset eivät suinkaan jääneet tähän, vaan yksikkömme pitkäaikainen johtaja eläköityi ja uudeksi johtajaksi valittiin matkailu- ja ravitsemisalan (eli maratan) päällikkö Minna-Maaria Hiekkataipale. Se käynnisti prosessin uuden päällikön etsintään. Näitä paikkoja on harvoin avoinna ammattikorkeakouluissa ja jos sellaisen uramuutoksen haluaa jossain vaiheessa tehdä, se on tehtävä silloin, kun se on mahdollista. Koin, että minulla olisi annettavaa tässä työssä ja päätin hakea paikkaa. Prosessi oli äärettömän mielenkiintoinen ja se sai hakijan aidosti analysoimaan motiivejaan tätä tehtävää silmällä pitäen. Olin onnellinen ja kiitollinen jo pelkästään siitä, että pääsin kokemaan prosessin ja syventymään näihin asioihin, joita ei tavallisesti tule mietittyä ollenkaan. Kun lopulta Minna-Maaria soitti kysyäkseen otanko paikan vastaan, niin vastasin epäröimättä. Kyllä. En minä tätä paikkaa huvikseni ja testillä ollut hakenut, vaan tosimielellä!

Matkailu- ja ravitsemisala nyt ja tulevaisuudessa – päällikön visiot lähitulevaisuudelle

Nyt, neljä kuukautta työn aloituksesta, kirjoitan tätä tekstiä uuteen blogiimme. Joku vei elämästäni neljä kuukautta – aika on kulunut kuin siivillä. Olen tutustunut syvällisemmin mahtavaan marata-tiimiimme sekä opiskelijoihin niiltä osin, kuin se nykyisessä tilanteessa on mahdollista. Päivät etenevät kädet savessa ja tekemistä tuntuu riittävän enemmän kuin tarpeeksi.  Nostin esiin digitaalisuuden lisäämisen mara-alalla jo paikkaa hakiessani ja että haluaisin olla sitä edistämässä. Jyväskylän Digi & Game Center, jossa JAMK on vahvasti läsnä, pitää sisällään paljon mara-alan käyttöön soveltuvaa osaamista. Näen yhdeksi tehtäväkseni yhdistää näitä osaajia mara-alan käyttöön sekä yritysten liiketoiminnan ja palveluiden edistämiseksi. Lisäksi tänä keväänä päätimme siirtää tietojenkäsittelyn tutkinto-ohjelman osaksi samaa tulosaluetta, jolla restonomikoulutus sijaitsee. Tällä siirrolla pyrimme vankistamaan ja helpottamaan alojen välistä yhteistyötä. Tulevaisuudessa näen paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia opiskelijoillemme ja alan yrityksille tämän yhteenliittymisen ansiosta.

Haluan nostaa tässä yhteydessä esiin myös #marasydän-kampanjan, jota olemme käynnistelleet yhdessä Gradian ja Keskimaan kanssa. Kampanjan tavoitteena on nostaa näkyviin mukavia ja positiivisia tarinoita mara-alan arjesta, niin yritysten kuin alan opiskelijoidenkin näkökulmasta. Koronaa käsitellään varmasti aivan riittävästi uutisoinnissa muutoinkin. Kampanjan tarkoitus on, että kuka tahansa alan toimija voi osallistua kampanjaan ja saada omaa tarinaansa esiin. Haastankin nyt kaikki alan toimijat ottamaan osaa tähän yhteiseen asiaan ja tekemään mara-alasta jälleen tulevaisuuden alan, sillä sitä se eittämättä on!

Loppusanat

Digitaalisuuden rooli alalla on nyt ja tulevaisuudessa tärkeässä roolissa. Se on vahvana läsnä suunnittelussa, palveluiden maksuprosesseissa, markkinoinnissa, viestinnässä ja ihmisten kokemuksissa. Ilman digitaalisuutta ja digitaalista asiakaskokemusta on tänä päivänä hankala toimia alalla. Lisätty todellisuus on tehnyt vuosia tuloaan ja monenlaista lisäarvoa tuonut myös mara-alalle, mutta ei se vielä ole lyönyt isossa mittakaavassa läpi. Teknologia vaatii vielä tältä osin kypsymistä, jotta siitä tulee jokaisen päivittäinen kommunikaatioväline. Lisäksi robotiikka ja tekoäly tulee tulevaisuudessa vaikuttamaan merkittävästi myös mara-alalla ja muokkaamaan palveluita ja toimintaa. Tämän sanottuani joudun kuitenkin toteamaan, että tulevaisuus on meille kaikille kuitenkin arvailujen varassa. Mikä on se tapa, toiminto, teknologia tai palvelu jota ei vielä ole keksitty ja joka tulee merkittävästi mullistamaan alaa? Taste4Travel blogissa tulemme varmasti näitä ja monia muita aiheita käsittelemään ja nostamaan esiin.

Blogissamme tulee kirjoittamaan niin henkilökunta, opiskelijat kuin myös alan toimijat. Blogin nimestä järjestettiin opiskelijoille suunnattu nimikilpailu ja voittajaksi selviytyi Aada Kandzia. Kiitos hienosta nimestä ja toivottavasti saamme sinut myös meidän yhteiseen blogiimme kirjoittajaksi?

Niko Kiviaho

Niko Kiviaho on JAMKin liiketoimintayksikköön kuuluvan matkailu ja palvelut -tulosalueen päällikkö, jolla on palo valjastaa digitalisaatio ja uudet älykkäät ratkaisut matkailu- ja ravitsemisalan perinteisen toiminnan tukemiseksi ja rikastamiseksi.