Ruusu valkoisen pyyhepinon päällä aurinkoista ikkunaa vasten

Matkailuopiskelijan urapolku – miksi työnteko opintojen ohessa kannattaa?

Minun oma matkani matkailualalla alkoi jo toisella asteella ammatillisten opintojen myötä. Viimeisessä työharjoittelussa toisella asteella päädyin hakemaan työssä oppimaan Hotelli Versoon, joka kuuluu Yöpuu Yhtiöön. Tuolloin harjoitteluuni kuului neljä viikkoa kerroshoidossa, kaksi viikkoa aamiaisen toimintaan tutustumista ja kahdeksan viikkoa vastaanottovirkailijan työtehtävien opettelua. Harjoittelun jälkeen sain työsopimuksen kerroshoidon ja vastaanottovirkailijan tehtäviin, joissa aloitin melkeinpä heti harjoittelun perään. Lokakuun alussa 2021 minulla tuli kolme vuotta talossa täyteen, kun harjoitteluni lasketaan mukaan.

Yöpuu Yhtiössä kuunnellaan ja luodaan työntekijälle hänen toiveidensa pohjalta sopiva työsopimus. Opintoni aloitettunani työsopimukseni vaihdettiin omasta pyynnöstäni nollatuntisopimukseksi. Näin pystyn itse valitsemaan päivät, jolloin työskentelen koulun ohella.

Minulle on myös tarjoutunut uusia mahdollisuuksia oppia uutta. Viimeisimpänä pääsin opettelemaan yövuoron työtehtäviä. Myös vastaanotossa työskennellessäni pyrin auttamaan baaria oman osaamiseni rajoissa.

Millaista on olla harjoittelijana Versossa?

Versoon jokainen voi mennä tekemään harjoittelua juuri niillä taidoilla, mitä on siihen hetkeen mennessä kerennyt kerryttää. Harjoittelut räätälöidään yksilöllisesti opiskelijalle sopivaksi. Kukaan ei joudu hyppäämään tuntemattomaan, vaan askel askeleelta jokaisesta harjoittelijasta lähdetään luomaan alan osaajaa. Jos harjoittelun aikana tulee fiilis, että nyt asiat tuntuvat pyörivän paikallaan ja aikaisemmin opitut ovat jo hallussa, niin aina voi pyytää lisää tai vaativampia työtehtäviä. Sinulle varmasti annetaan mahdollisuus kehittyä lisää. Tässä hommassa asenne ratkaisee. Jos sinulla on halu oppia, mikään ei estä sinua oppimasta.

Opiskelijana Hotelli Versossa pääset mukaan tiiviiseen ja vastaanottavaiseen työyhteisöön. Opiskelijaa ei kohdella talossa niin kuin hän olisi hidasteena, vaan jokainen auttaa opiskelijaa työharjoittelussa etenemisessä ja mahdollistaa parhaan mahdollisen oppimistuloksen, jos harjoittelija ottaa kaiken tarjotun opin vastaan.

Vastaanoton harjoitteluun kuuluu alussa aina muutama päivä kerroshoidossa, mikä helpottaa taloon tutustumista ja harjoittelija pääsee näkemään erilaisia huoneita ja taloa paremmin. Tämä on muun muassa yksi osa sitä, kuinka Yöpuu Yhtiöllä pääsee kerryttämään osaamista myös vastaanoton tehtävien ulkopuolelta.

Useampi luokkalaiseni on myös suorittanut harjoittelun Hotelli Versossa, joista muutama on jäänyt sitten heille sopivilla sopimuksille kerroshoitajan/vastaanottovirkailijan tehtäviin koulun ohelle. Vastaanoton lisäksi Hotelli Versossa voi tehdä harjoitteluja muun muassa ravintolan ja kokouspalveluiden puolella.

Tärkeää kokemuksen kehittäminen opintojen ohella

Marata-alalla lähtöpalkat eivät olet kovin suuria. Tämän vuoksi useat aloittavat alalla jo nuorena, joten palkka ehtii nousta pidemmän aikaan. Opintojen ohella työskentely on ajoittain haastavaa, mutta myös palkitsevaa. Saadessaan alaan sopivan työpaikan voi jo opintojen ohella alkaa kerryttää kokemuslisää. Kokemuslisä nostattaa palkkaa tasaisesti ja kerryttämä kokemustaso seuraa sinua läpi työpaikkojen, joissa voit jatkaa sen kerryttämistä. Kerrytettyä työkokemusta voi myös hyödyntää opinnoissa muun muassa harjoittelujen hyväksi luvuksi.

Lisätietoja

Hotelli Verso on Suomen ensimmäinen urbaanihotelli. Hotelli Versossa on 128 hotellihuonetta, 5 kokoustilaa ja ravintola. Se on yksi Yöpuu Yhtiön kahdesta hotellista. Yöpuu Yhtiö Oy on jyväskyläläinen perheyritys. Heidän omistuksessaan on kaksi hotellia Hotelli Verso ja Hotelli Yöpuu ja kolme ravintolaa Verso Bar&Kitchen, Ravintola Pöllöwaari ja Bistro Kirkkopuisto Jyväskylän keskustan alueelta.

Asta Nieminen on 2. vuoden restonomiopiskelija englanninkielisessä Tourism Management -tutkinto-ohjelmassa. Hotelli Verso on toiminut hänen ensimmäisenä pitkäaikaisena työpaikkana. Asta on mukana sekä koulutusalajärjestö MatkaRaTa ry:n että opiskelijakunta JAMKOn vuoden 2022 hallituksessa. Hän toimii molemmissa järjestöissä tapahtumavastaavana.