Töissä Terra Madre Nordic -ruokatapahtumassa Tukholmassa

Tukholma 2022

Moi! 

Jyväskylän ammattikorkeakoulun kautta tuli mahdollisuus lähteä työskentelemään ”Terra Madre Nordic” slow food ruokatapahtumaan Tukholmassa. Nordplussan kautta saimme vielä matkarahaa matkoja sekä majoituksia varten. Olin jo kuullut koulussa aiempina vuosina “Slow food” ruokaliikkeestä, joka oli kuulostanut oikein kiinnostavalta, koska heidän sanomana on laadukkaimmat raaka-aineet, puhdas maaperä, pienten tuottajien tukeminen yms. Slow food-liike on perustettu 1989 Italiassa, vastavetona “fast food”-liikkeelle. Itse olen samaa mieltä; Laadukkain  sekä puhtain ruoka ei todellakaan voi olla “fast foodia”! Hitaasti hyvä tulee! “Slow foodin” logona on etana, joka hyvin kuvastaa, kuinka nopeasti laadukkaat raaka-aineet usein valmistuvat. 

Kuva 1. Terra Madre Nordic -tapahtumajuliste

Tapahtuma

Saavuin Ruotsiin jo pari päivää ennen tapahtuman alkua valmistelemaan tapahtumaa. Itse tapahtuma oli 1-3 syyskuuta, Stora Skuggenissa, Tukholmassa, kuninkaan mailla. Itse tapahtuma-alue oli mahtavalla isolla viheralueella. Tein sekalaisia töitä; kokosimme pöydät, roskikset, liimailimme lippulappusia, kävimme kaupassa. Oli todella hienoa tutustua muihin vapaaehtoistyöntekijöihin ympäri Eurooppaa; oli hienoa olla ihmisten ympäröimänä, jotka jakoivat samat kiinnostuksen kohteet ja intohimot kuin minä! Eli laadukkain ruoka, puhtaimmat raaka-aineet, puhdas maaperä.

Tapahtumassa oli monenlaisia erilaisia tapahtumapisteitä. Raaka-aineiden tuottajat olivat tuoneet raaka-aineitaan kansalle nähtäväksi sekä ostettavaksi. Mm erilaisia lihoja, leipiä. hunajaa, mehuja, marjaviinejä, erilaisia artesaaniruoka tuotteita.  Oli  erilaisia puheita, maisteluita, dokumenttielokuvia sekä myös lopuksi palkittiin parhaimpia tuotteita “Nordic Artisan Food”-palkinnonjakotilaisuudessa.

Jamkilta oli mukana kaksi opiskelijaa minun lisäkseni, sekä kolme opettajaa. Oli myös mukavaa kuulla Suomen kieltä välillä!

Kuva 2. Kuninkaan mailla oli komeita tammia!

Loppusanat

Tukholma, tapahtuma, muut vapaaehtoiset työntekijät, kohteli minua hyvin tällä reissulla! Reissu oli kerrassaan todella onnistunut ja matkasta jäi loppuelämän muistot sekä paljon laadukkaita tuliaisia toin kotiin. Kiinnostukseni sekä arvostukseni Slow food-ruokaliikettä kohtaan myös kasvoi suuresti! Kyllä se on niin, että hitaasti hyvä tulee!

Suosittelen ihmisille, jotka opiskelevat Jamkilla, niin tarttumaan näihin koulun kautta avautuviin matkamahdollisuuksiin. 

Suuret kiitokset vielä Minna Junttilalle kiinnostuksen herättämisestä Slow Foodia kohtaan sekä muille matkatovereilleni; Tomille, Annelle, Aapolle sekä Eeva-Liisalle. Myös kiitokset kaikille ulkomaisille uusille tuttavuuksille!

Lassi Taskinen on 4. vuoden restonomiopiskelija palveluliiketoiminnan päivätoteutuksesta. Hän on opinnoissaan painottanut erityisesti ravitsemusta koskeviin pintoihin. Vapaa-ajallaan hän tykkää tehdä laaturuokaa, saunoa sekä harrastaa monipuolista liikuntaa.