Mickes Mat

Keskiviikkona suuntasimme aamusta heti Smakbyhyn tapaamaan Strömsöstäkin tuttua kokkia Michael Björklundia. Smakbyssä Micke esitteli ravintolatoimintaansa ja piti meille mielenkiintoisen kierroksen rakennuksessa, joka sisälsi muun muassa käynnin tislaamossa, viinikellarissa ja keramiikkapajalla. Vinkkinä voimme paljastaa, että tuliaiseksi Mickelle kannattaa tuoda hieno ovi, niin saatat saada jopa kolmen ruokalajin illallisen!

Smakbyn tilava ravintolasali
Smakbyn tilava ravintolasali
Smakbyn omaa tuotantoa
Smakbyn omaa tuotantoa
Micken ovikokoelma kellarissa
Micken ovikokoelma kellarissa

Tutustuttuamme Smakbyhyn, lähdimme hakemaan tarvittavia raaka-aineita paikallisilta tuottajilta. Matkanjohtajana toiminut Micke kertoi mielenkiintoisia faktoja paikoista, joita ohitimme bussin kyydissä. Ensimmäisenä pysähdyspaikkanamme oli ÅCA Ålandsmeijeriet, jossa saimme maistella meijerin kuuluisaa lakritsijogurttia sekä muita herkullisia tuotteita. Saimme mukaamme myös kotiin viemistä!

Meijerin omia jogurtteja
Meijerin omia jogurtteja
Tarkkaavaiset opiskelijat kuuntelemassa juttua meijerin toiminnasta
Tarkkaavaiset opiskelijat kuuntelemassa juttua meijerin toiminnasta

Seuraavaksi matka jatkui pienelle kotitilalle Mattas Gårdsmeijerille, jossa pääsimme katsomaan lehmiä ja juuri vastasyntyneitä vasikoita. Paikan päällä maistelimme tilan omaa salaatti- sekä halloumjuustoa, jotka olivat todella herkullisia. Taskut täynnä juustoa siirryimme bussiin ja suuntasimme kohti Korsvikens Lamm -lammastilaa.

Perhetilan ahkerat omistajat
Perhetilan ahkerat omistajat
Vastasyntyneet vasikat uteliaina vieraistaan
Vastasyntyneet vasikat uteliaina vieraistaan
Kotitilan maistiaisia
Kotitilan maistiaisia

Lammastilalla kaikkien sydämet valloittivat pienet söpöt karitsat, jotka olivat alkupelästyksen jälkeen todella tuttavallisia ja kilttejä. Pääsimme rapsuttelemaan karitsoja ja ottamaan niitä jopa syliin! Isommat lampaat houkuteltiin metsästä ruuan avulla pois piiloistaan ja pian edessämme olikin iso joukko nälkäisiä lampaita. Sanoimme haikein mielin hyvästit karitsoille ja lähdimme takaisin Smakbyhyn.

Lampaiden ruoka-aika
Lampaiden ruoka-aika
Opiskelijat syöttävät lammastilan pikkukaritsoita
Opiskelijat syöttävät lammastilan pikkukaritsoita

Kahvitteltuamme hetken vedimmekin itse esiliinat päällemme ja siirryimme Micken keittiöön kokkaamaan. Puolet ryhmästä alkoi väsäämään pääruoaksi maa-artisokkakeittoa lampaalla ja aiolilla. Jälkiruoaksi toinen ryhmä loihti herkullista Créme Bruléeta. Ruoka oli erinomaista ja juomaksi saimme maistaa paikan omaa omenaviiniä!

Päivän pääruoka
Päivän pääruoka
Créme Brulée
Créme Brulée

Lopuksi oli aika kiittää Mickeä päivästä ja suunnata takaisin Maarianhaminaan. Huomenna suuntaamme pohjoiseen, ja käymme myös tutustumassa muun muassa Stallhagenin panimoon.

Tack så mycket Micke!
Tack så mycket Micke!

Kirjoittajat: Satu Aumo ja Desire Kangas

Kommentit

  1. Aika kivan kuuloinen reissu teillä! Olisinpa mäkin saanut suorittaa ruotsin kurssin tällä tavalla 😀 Kelpais nuo maistiaiset 🙂