Tarvaalan tarinoita

Blogissa pääset tutustumaan Tarvaalan kampuksen arkeen niin henkilökunnan kuin opiskelijoidenkin näkökulmasta. Tervetuloa Tarvaalaan!
21.3.2017 Sari Oinonen

Pettu

21.3.2017 Sari Oinonen
Yleinen

Pettu on monille varmaan tuttu ravintoa-aine runosta Saarijärven Paavo sekä historian tunneilta, mutta nykyään tämä aikoinaan hätäravintona käytetty puun sivutuote on jäänyt aika vähälle käytölle. Pettu on männyn kuoren alla olevaa jälsi ja nilaosaa, jonka voi leikata irti ja jauhaa jauhoiksi. Myös esimerkiksi jalavasta ja haavasta voi saada pettua, mutta sitä on kerätty eniten männystä. […]

14.3.2017 Juuso Lundén

Uusiutuvan energian liikennekäyttö

14.3.2017 Juuso Lundén
Yleinen

Vuonna 2015 Suomessa oli Trafin mukaan pelkkiä henkilöautoja 2 612 922kpl liikennekäytössä ja liikenne syökin n.20% Suomessa käytetystä energiasta. On positiivista, että jo nykyään kaikissa Suomessa jakelussa olevissa liikenteen polttonesteissä on biokomponentteja. Suomella monipuolinen raaka-ainepohja ja tekninen osaaminen ovat valtteja biopolttoaineiden saralla ja Suomi onkin edelläkävijä biopolttoaineiden tuotannossa. Tässä saattaisikin olla Suomelle uusi vietimenestys. Vähintänkin […]

7.3.2017 Otso Heinsola

Pienet puolellamme

7.3.2017 Otso Heinsola
Harrastukset

Hyönteiset ovat osa eliökuntaa, vaan meitäkään tuskin olisi ilman hyönteisiä. Yli kaksi miljardia ihmistä appaa niitä kitaansa päivittäin. Hyönteiset eivät kuitenkaan selviytyneet teollistuvan yhteiskunnan ja länsimaisen kulttuurin ruoantuotantoon, joka nykymuodossaan ei voi jatkua enää pitkään sellaisena kuin se nyt toimii. Rakastamme, lie karsastamme, mutta mikä olisikaan oivallisempi tapa hyödyntää ympäröivää kuin antaa hyönteisille mahdollisuus auttaa […]

21.2.2017 Jussi Nieminen

Lypsykarjatilojen aloittamisen nykytila Suomessa

21.2.2017 Jussi Nieminen
Yleinen

Tänä päivänä puhutaan paljon siitä, kuinka haastavaa maatalouden harjoittaminen on. On selvää, että nykyisellään kun tilojen keskikoko pyörii siinä kolmenkymmenen hujakoilla ja taloudellinen tilanne on mitä on, täytyy laajennuksia alkaa suunnittelemaan. Etenkin maitotiloilla maidon hinnan lasku ja viennin hiipuminen Venäjälle asettavat haasteita aloittaville ja jo toiminnassa oleville tiloille. Taloudellisesta lamasta huolimatta tälläkin hetkellä tehdään isojakin investointeja, jotka […]

6.2.2017 Toimittaja

Kuka ostaa tukkipuun?

6.2.2017 Toimittaja
Yleinen

Tällä palstalla oli erittäin tärkeä ja huomion arvoinen näkökulma Heikki Sikaselta (24.1.2017). Asia on merkityksellinen monella tapaa. VTT on näinä päivinä julkistamassa vision biotalouden kehitysnäkymistä seuraaville vuosikymmenille. Vision mukaan sahatavaran tuotannon arvo Suomessa on laskevalla trendikäyrällä, aika yllättäen, ja varsinaiset biotalouden menestystuotteet tehdään kuitu- ja biojalostamoprosesseihin liittyen. Metsävaratietojen perusteella, ja etenkin, mikäli metsänhoitoa entisestään tehostetaan, […]

2.2.2017 Saara Åhlgren

Hevosenlannan hyötykäytöstä

2.2.2017 Saara Åhlgren
Yleinen

Suomessa on yli 70 000 hevosta, jotka tuottavat päivittäin lantaa. Lantaa kertyy siis lähes 800 000 m3 vuosittain. Tuollaiselle lantamäärälle olisi hyvä saada järkevää käyttöä. Hevosenlanta on eläinperäinen sivutuote ja se luokitellaan jätteeksi. Varsinkin taajama-alueilla hevosenlannan hävittäminen voi olla haastavaa. Kun hyviä sijoituspaikkoja tai hävityskeinoja ei ole, lantaa päätyy sille kuulumattomiin paikkoihin kuten pellonreunoihin ja kaatopaikoille. Lannan […]

30.1.2017 Toimittaja

Tarvaalasta Maitomaalle

30.1.2017 Toimittaja
Uratarinoita

Tarvaalan kampukselta valmistuneet agrologit Heidi ja Milla päätyivät molemmat heti valmistumisen jälkeen töihin Osuuskunta Maitomaalle. Osuuskunta Maitomaa on Sisä-Savossa, Suonenjoella toimiva maidontuottajien omistama ja hallinnoima meijeriosuuskunta. Maidontuottajia on tällä hetkellä 184, maitoa jalostetaan vuodessa 75 miljoonaa litraa ja kaikkiaan meijerin palveluksessa on 62 työnteijää. Maitomaalla valmistetaan nestemaitoja, raejuustoa, voita sekä UHT- palautusjuomia. Seuraavassa Heidi ja […]

24.1.2017 Heikki Sikanen

Vihreää kultaa kaupunkiasumisessa

24.1.2017 Heikki Sikanen
Yleinen

Metsistä puhutaan usein vihreänä kultana. Tuolle sanonnalle on myös hyvin perusteita. Metsäsektori vastaa viidenneksestä koko Suomen viennistä saaduista tuloista ja tarjoaa työtä noin 200 000 työntekijälle. Jos Suomen metsät jaettaisiin tasan kaikille, saisi jokainen suomalainen vajaan viiden (4,6ha) hehtaarin oman metsäpalstan. Suomen metsät kasvavat huimaa vauhtia. Jos kaikki Suomessa vuosittain rakennettavat asunnot rakennettaisiin puusta, kestää vain […]

17.1.2017 Krista Hämäläinen

Pieni tutustumismatka glyfosaattiin

17.1.2017 Krista Hämäläinen
Yleinen

Sen lisäksi, että agrologin pitää tietää veden virtaavan aina alaspäin, tehtiin ensimmäisenä opiskeluvuonna hyvin selväksi, että koskaan ei puhuta myrkyttämisestä vaan kasvinsuojelusta. Tiedot ja mielipiteet voivat kuitenkin muuttua. Vesi tulee jatkossakin virtaamaan alaspäin mutta tehokas ja turvallinen kasvinsuojelu-aine voikin paljastua vähemmän turvalliseksi. Halusin lähteä tutustumaan kasvinsuojeluaineista tunnetuimpaan ja käytetyimpään eli glyfosaattiin. Monsanto toi glyfosaatin markkinoille […]

10.1.2017 Santeri Tuuli

Huolehdi peltomaasta

10.1.2017 Santeri Tuuli
Yleinen

Maataloudessa peltomaa on kaiken perusta. Suomen olosuhteet voivat olla hyvin haastavat peltomaan kunnon ylläpitämiseksi. Peltomaan tiivistyminen onkin yleinen onglema Suomessa. Pellon tiivistymistä osataan varmasti ehkäistä jos vain viitsitään, mutta kun pelto on päässyt jo tiivistymään, osataanko tilanne korjata? Tiivistymisen tyypillisiä merkkejä ovat heikko kasvusto ja vesilammikot pellon pinnassa. Hyvä maan rakenne on ilmava ja murustuva. […]