25.2.2021
”Z” Asiantuntijuuden jälkeinen aika
25.2.2021 Meistä jokainen on luonnollisesti oman aikansa, sukupolvensa kasvatti. Eletty aika ja vaikuttavat tekijät ovat voimakkaasti muokanneet ja muovanneet tapaamme ajatella sekä muodostaa näkökulmia, niitä tulokulmia, joilla me lähestymme asioita. ”Milleniaalit”! Näistä vuosituhannen, nyt jo nuoruuttaan elävistä, näistä oletetuista oman elämänsä digitaitureista puhuttiin varsin näkyvästi parikymmentä vuotta sitten. Tässä kuluvassa ajassa keskustelu tuosta sukupolvesta on hiljalleen […]
24.2.2021
Pellolta peltoon – Kestävällä sanitaatiolla ravinteet hyötykäyttöön
24.2.2021 Pellolta pöytään on tutuksi tullut käsite, mutta jos tarkemmin ajattelee, niin tämähän ei ole vielä kiertotaloutta. Kierto ei sulkeudu. Kun ihmisperäiset ravinteet saadaan takaisin peltoon, voidaan jo puhua kiertotaloudesta. Kierto saadaan onnistumaan mm. virtsan erottelevilla kompostoivilla kuivakäymälöillä, joita voidaan kutsua myös ”lannoitetehtaiksi”. Ghanan kestävän kehityksen sanitaatiohankkeen yhtenä tavoitteena onkin arvokkaiden ihmisperäisten ravinteiden kerääminen talteen ja […]
23.2.2021
”Synteettistä ruokaa tullaan totta kai syömään tulevaisuudessa.”
23.2.2021 Tästä Winston Churchillin vuonna 1931 lausumasta, kauas katsovasta kommentista Lauri Reuter muistutti meitä esityksessään Ikuinen satokausi -tapahtumassa 25.9.2020. Esityksessään ruoantuotannon murroksesta ja biotekniikasta, Reuter toi esiin tosiasiat ilmastonmuutoksesta ja sen haasteista ruoantuotantoon sekä ruokajärjestelmän osuudesta esimerkiksi päästöihin. Ruokajärjestelmä siis tuottaa 20 – 30% kasvihuonepäästöistä, jotka aiheuttavat sään ääri-ilmiöitä ja makean veden puutetta, jotka taas tekevät […]
5.2.2021
Mitä hyötyä metsäsertifioinnista on metsänomistajalle?
5.2.2021 Metsänomistajana olen viime aikoina joutunut selvittämään itselleni entistä tarkemmin sitä, mitä kaksi tyypillisesti käytössä olevaa metsäsertifiointia tarkoittavat metsänhoidon näkökulmasta ja metsän omistamisen näkökulmasta. Mitä etua niistä on? Ja kenelle? Usein puhutaan, että PEFC-sertifioinnilla (Metsäsertifiointi | PEFC) on lähinnä metsänomistajajärjestöjen ja metsäteollisuuden tukema järjestelmä ja FSC-sertifiointi (Periaatteet ja kriteerit (fsc.org)) puolestaan perustuu ympäristö- ja luontojärjestöjen näkemyksiin […]
3.2.2021
Lammasalan sidosryhmätapaaminen teknologiavälitteisesti – näin onnistui osallistuminen
3.2.2021 Korona saattaa rajoittaa ihmisten fyysisiä kohtaamisia, mutta yhteistyötä se ei estä. Sen osoitti lammasalan sidosryhmätapaaminen, joka järjestettiin teknologiavälitteisesti 26.1.2021. Tuoreena JAMK Biotalousinstituutin viestinnän harjoittelijana minulla oli mahdollisuus päästä seuraamaan kyseistä tapaamista. Oli upeaa huomata, miten tapaamisessa erityisen tärkeäksi vaikutti muodostuvan se, mitä yhteistyössä voidaan saada aikaan. On kuitenkin hyvä muistaa yhteistyön perusedellytyksen olevan, että osallistuminen […]
14.1.2021
What do you know about bioeconomy?
14.1.2021 Bioeconomy is a wide concept and it can be defined in many ways. The European Commission defined it in 2012 as the production of renewable biological resources and the conversion of these resources and waste streams into value added products, such as food, feed, bio-based products and bioenergy. In other words, renewable natural resources are […]
12.1.2021
Kirje tulevaisuudesta
12.1.2021 Hei Äiti, mitä kuuluu? Olen viimein päässyt asettumaan tänne isoon kaupunkiin. Olin onnekas, kun löysin asunnon opiskelijakampuksen läheltä, koska tänne virtaa koko ajan lisää ihmisiä. Kaupunki on panostanut todella paljon uuteen teknologiaan ja tuntuu että tekoälyä ja tietotekniikkaa hyödynnetään kaikessa. Kodissani pystyn esimerkiksi hanan viereisestä näytöstä tarkistamaan kaupungin juomaveden laadun ja vesivarastojen riittävyyden. Jos vesivarat […]
21.12.2020
Lampureiden verkostot ja osaaminen vahvistuvat etänäkin
21.12.2020 LaTu-hankkeen ensimmäinen vuosi on nyt takana ja millainen vuosi se onkaan ollut! Ehdimme järjestää viime syksynä hankkeen alussa kaksi koulutuspäivää ja juuri vetää läpi ruokinnan alueelliset pienryhmät Keski-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla, kun koronapandemia iski ja Suomi laitettiin kiinni. Onneksi olimme kevään karitsointikauteen muutenkin suunnitelleet vain webinaareja, joten siirtyminen verkkokoulutuksiin kävi ketterästi. Etämoodin myötä kokeilimmekin kevään säilörehukoulutuksen […]
18.12.2020
Robben Pikku Puutarha mahdollistaa ekologisen lähiruuantuotannon
18.12.2020 Suomalaisen puutarhurin innovatiivinen keksintö lähiruoan tuottamiseen lähellä laatutietoisia asiakkaita. Mukana tasokas kansainvälinen älyteknologia, mikä mahdollistaa kokonaisvaltaisen automaation. (Biotalous 2018.) Siinäpä ajatus mikä täyttää ekologisen kestävyyden määreet monesta näkökulmasta katsottuna. Lähiruoka tarkoittaa ylimääräisen logistiikan vähentämistä ja sitä kautta fossiilisten polttoaineiden käyttömäärän pienentämistä – kuljetuskalustomme kun suurimmalta osin on edelleen dieselkäyttöistä. Kuljetus vaikuttaa aina tuoretuotteen laatuun (Kylmäketju […]
23.9.2020